Ulkomaat
28.8.2018 04:56 ・ Päivitetty: 28.8.2018 04:56
Yhdysvallat ja Meksiko solmivat 16 vuoden kauppasopimuksen – isoja kysymyksiä yhä auki: Tuleeko Kanada mukaan vai ei?
Yhdysvallat ja Meksiko pääsivät maanantaina illalla Suomen aikaa sopuun Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus Naftan uudistamisesta. Maat solmivat 16 vuoden sopimuksen, mutta osa isoista kysymyksistä jäi edelleen avonaisiksi.
Sopuun ei päästy esimerkiksi teräksen tullimaksuista. Suurin kysymysmerkki on kuitenkin edelleen se, tuleeko Kanada mukaan uudistuneeseen kauppasopimukseen vai ei.
Hyvin pian Meksikon ja Yhdysvaltojen sovun jälkeen Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau puhuivat puhelimessa. Trudeaun kanslian mukaan keskustelu oli ollut rakentava.
Kanada ja Yhdysvallat ottivat lisäksi mielissään vastaan sen, että neuvottelut Meksikon kanssa etenivät. Kanslian mukaan johtajat odottavat Kanadan ja Yhdysvaltojen tällä viikolla alkavia neuvotteluita ja neuvotteluiden lopputuloksesta odotetaan menestyksekästä.
Kanadan kauppaneuvottelija, ulkoministeri Chrystia Freeland matkustaa tiistaina Washingtoniin kauppaneuvotteluita varten.
”Meksiko on todella kiinnostunut pysymään kolmen maan sopimuksessa”.
Meksikon tuleva presidentti Andres Manuel Lopez Obrador haluaa Kanadan mukaan uudistettuun vapaakauppasopimukseen. Hänen mukaansa Yhdysvaltojen ja Meksikon sopu vapaakauppasopimus Naftan uudistamisesta oli vasta ensimmäinen askel.
Lisää aiheesta
Joulukuussa virassaan aloittava Obrador sanoo Meksikon olevan todella kiinnostunut pysymään kolmen maan sopimuksessa, sillä hänen mukaansa sopimus pitää pitää alkuperäisen kaltaisena.
Trump on kuitenkin antanut ymmärtää, että Meksikon kanssa saavutettu neuvottelutulos voi jäädä myös maiden kahdenväliseksi sopimukseksi ilman että Kanadaa otetaan siihen mukaan.
– Me voimme tehdä erillisen sopimuksen tai laittaa ne samaan sopimukseen, Trump sanoi.
Trump sanoi, että Yhdysvallat aikoo neuvotteluissa Kanadan kanssa vetää tiukkaa linjaa neuvoteltaessa autojen ja meijerituotteiden tulleista, jotka ovat olleet naapurusten perinteisiä kiistakapuloita.
Freelandin tiedottaja puolestaan sanoi, että Kanada suostuu solmimaan uuden Nafta-sopimuksen vain, jos se on hyväksi Kanadalle ja sen keskiluokalle.
Sopimuksen nimi saattaa mennä uusiksi.
Trump sanoi myös haluavansa muuttaa Nafta-sopimuksen nimen. Vanha nimi aiheuttaa hänen mukaansa ikäviä mielleyhtymiä, koska se on vahingoittanut Yhdysvaltoja.
Kanada, Meksiko ja Yhdysvallat ovat neuvotelleet Naftan uudistamisesta jo yli vuoden ajan. Trump on halunnut uudistaa vuonna 1994 solmitun Nafta-sopimuksen, sillä se on hänen mukaansa johtanut yhdysvaltalaisten teollisuustyöpaikkojen siirtymiseen Meksikoon.
Trump kuvaili nyt saavutettua sopimusta todella hyväksi.
Myös Meksikon presidentti Enrique Pena Nieto arvioi maanantaina, että saavutettu sopimus on hyväksi molemmille maille. Hän kirjoitti Twitterissä uskovansa, että Naftan uudistaminen voidaan saada päätökseen vielä tällä viikolla. Nieto kertoi keskustelleensa asiasta puhelimessa Trudeaun kanssa.
Meksikon tulevan ulkoministerin Marcelo Ebrardin mukaan sopimus on hyväksi etenkin Meksikon energiasektorille sekä työntekijöiden työoloille ja palkoille.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.