Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Yhdysvallat ohjeistaa kansalaisiaan välttämään Venäjälle matkustamista – ”paikallisia lakeja saatetaan käyttää mielivaltaisesti”

LEHTIKUVA / AFP Natalia Kolesnikova
Ihmisiä luistelemassa jäätyneellä lammella Moskovan keskustassa 23. tammikuuta.

Yhdysvaltain ulkoministeriö ohjeistaa maan kansalaisia olemaan matkustamatta Venäjälle. Sunnuntaille päivätyssä matkustustiedotteessa ohjetta perustellaan muun muassa jännitteisellä tilanteella ja yhdysvaltalaisiin mahdollisesti kohdistuvalla häirinnällä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tiedotteen mukaan häirintää voivat tehdä myös Venäjän hallinnon turvallisuusviranomaiset ja paikallisia lakeja saatetaan käyttää mielivaltaisesti. Tiedotteessa huomautetaan, että lähetystön mahdollisuudet auttaa yhdysvaltalaisia Venäjällä ovat rajalliset.

Erityisesti yhdysvaltalaisia pyydetään olemaan matkaamatta Venäjän ja Ukrainan välisen rajan tuntumaan, jossa tilanteen kuvaillaan olevan arvaamaton.

Lisäksi ulkoministeriö muistuttaa koronavirustartunnan riskin olevan Venäjällä korkea.

Vain hieman aiemmin ulkoministeriö määräsi yhdysvaltalaisdiplomaattien perheenjäsenet lähtemään Ukrainasta ”Venäjän sotilaallisten toimien jatkuvan uhan vuoksi”. Yhdysvaltain hallinto on jo aiemmin antanut muille kuin välttämättömille lähetystön työntekijöille luvan lähteä maasta vapaaehtoisesti.

Myös Ukrainasta neuvotaan poistumaan

Ulkoministeriö suosittelee yhdysvaltalaisia välttämään myös Ukrainaan matkustamista. Lisäksi Yhdysvallat on vedonnut Ukrainassa oleviin yhdysvaltalaisiin, jotta nämä harkitsisivat maasta poistumista, koska Venäjän mahdollisen hyökkäyksen tapahduttua evakuoinnit eivät välttämättä ole mahdollisia. Yhdysvaltain lähetystö Kiovassa on kuitenkin edelleen auki.

Valkoinen talo on varoitellut, että Venäjän hyökkäys vai tapahtua ”milloin hyvänsä”.

Viime kuussa ulkoministeriö arvioi, että Ukrainassa on 10 000-15 000 Yhdysvaltain kansalaista.

Venäjä on kerännyt Ukrainan vastaiselle rajalleen kymmeniä tuhansia sotilaita sekä sotakalustoa. Liikehdintä on herättänyt kovaa arvostelua Yhdysvalloissa ja Euroopassa, mutta toistaiseksi tilanteen liennyttäminen ei ole onnistunut diplomatian keinon.

Venäjä on kieltänyt suunnittelevansa hyökkäämistä mutta vaatinut sovun takeeksi muun muassa siitä, että sotilasliitto Nato ei laajene itään.

Tänään Brysselissä järjestetään EU-maiden ulkoministerien kokous, jossa keskustellaan erityisesti Euroopan turvallisuustilanteesta ja Venäjän viimeaikaisista toimista Ukrainan rajalla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE