Ulkomaat
6.9.2018 16:57 ・ Päivitetty: 6.9.2018 16:57
Yhdysvallat, Ranska, Saksa ja Kanada asettuivat Britannian taakse myrkytystapauksessa
Yhdysvallat, Ranska, Saksa ja Kanada ovat samaa mieltä Britannian kanssa siitä, että myrkkyisku Salisburyssa oli ”melko varmasti” hyväksytty Venäjän hallinnon ylemmällä tasolla. Maiden yhteinen lausunto julkistettiin Lontoossa torstaina.
Viiden maan johtajat sanoivat luottavansa täysin siihen, että Salisburyn hermomyrkkyiskusta epäillyt kaksi Venäjän kansalaista olivat Venäjän sotilastiedustelun GRU:n upseereja.
Ex-kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä yritettiin myrkyttää harvinaisella Novitshok-hermomyrkyllä maaliskuussa. Venäjä on kiistänyt osallisuutensa tekoon.
Viiden maan lausunnossa huomautettiin myös Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tuloksista, joiden mukaan Amesburyssa kuolleen Dawn Sturgessin kohtaloksi koitui täysin sama kemiallinen hermokaasu. Sturgess kuoli heinäkuussa.
Britannian poliisi ei kuitenkaan usko Sturgessin ja hänen kumppaninsa Charlie Rowleyn olleen varsinainen myrkytyksen kohde. Rowley oli löytänyt Novitshokia sisältäneen väärennetyn hajuvesipullon.
”Ei kai kukaan väitä, etteikö Putin hallitsisi maataan”
Jo aiemmin torstaina Britannian turvallisuusministeri Ben Wallace sanoi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on viime kädessä vastuussa Salisburyn hermomyrkkyiskusta. Wallacen mukaan Putinin hallinto johtaa Venäjän sotilastiedustelupalvelua GRU:ta, jonka Britannia katsoo olevan iskun takana.
Lisää aiheesta
– En usko, että kukaan menisi sanomaan, etteikö Putin hallitsisi maataan. GRU:ta johtavat Venäjän korkea-arvoiset kenraalit sekä puolustusministeri, ja sitä kautta edelleen Kreml ja presidentin kanslia, Wallace sanoi BBC:n haastattelussa.
Britannian poliisi epäilee Skripalien myrkyttämisestä Aleksandr Petrovia ja Ruslan Boshirovia. Poliisin mukaan miehet matkustivat luultavasti salanimillä, joten pidätysmääräyksessä olevat nimet eivät välttämättä ole heidän oikeat nimensä.
Venäjä ilmoitti keskiviikkona, että epäillyt ovat sille tuntemattomia. Lisäksi Venäjä syytti Britanniaa manipuloinnista ja tietojen vääristelystä.
Britannia syytti Venäjää heti myrkytystapauksen jälkeen. Tapaus poiki diplomaattisen kiistan, joka johti venäläisdiplomaattien karkotuksiin useista Euroopan maista, myös Suomesta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Ulkomaat
5.9.2018 12:52
Novitshok-hermomyrkystä löytyi viitteitä lontoolaisesta hotellista
Ulkomaat
5.9.2018 11:12
Venäjä syyttää Britanniaa manipulaatiosta – ”Myrkkyiskusta syytetyt tuntemattomia”
Ulkomaat
5.9.2018 10:36
Britannialta pidätysmääräys Salisburyn hermomyrkkyiskun vuoksi