Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Yhdysvallat saattaa aloittaa koronarokotukset jo joulukuussa – 12 miljoonan tartunnan raja rikki, kiitospäivä aiheuttaa huolta

AFP / LEHTIKUVA / JOEL SAGET

Koronarokotukset saattavat alkaa Yhdysvalloissa jo pari päivää sen jälkeen kun Pfizerin ja Modernan kehittämät rokotteet on hyväksytty, sanoi maan rokotekehitysohjelman johtaja Moncef Slaoui CNN:n haastattelussa sunnuntaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ensimmäiset rokotukset annettaisiin siten mahdollisesti jo 11. joulukuuta, sillä rokotteiden hätähyväksynnästä päättävä elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n komitea kokoontuu 8.–10. joulukuuta.

– Suunnitelmamme on, että voisimme alkaa toimittaa rokotteita 24 tunnin kuluessa hyväksynnästä, joten uskoisin, että se voisi tapahtua 11. tai 12. joulukuuta.

Alkuvaiheessa rokotetta ei kuitenkaan riitä kaikille, Slaoui sanoi. Parhaimmillaan noin 20 miljoonaa amerikkalaista voisi saada rokotteen vuodenvaihteeseen mennessä ja 30 miljoonaa tammikuun aikana. Aluksi tarkoitus on rokottaa terveydenhuollon työntekijöitä, vanhuksia ja muita riskiryhmiin kuuluvia.

Slaoui ennakoi, että lasten rokottamiseen voidaan edetä mahdollisesti toukokuussa. Nuorimmat Pfizerin rokotetesteihin osallistuneet ovat olleet 12–14 vuoden ikäisiä. Rokotteiden hyväksyminen nuoremmille vaatii lisää tutkimusta, hän sanoi.

Rokotteilla ei ole Slaouin mukaan havaittu haittavaikutuksia. Kokemus on, että ongelmat käyvät ilmi noin 40 päivän sisällä, ja rokotetestit ovat nyt kestäneet jo 60 päivää.

Yhdysvalloissa ylittyi lauantaina 12 miljoonan koronatartunnan raja. Tauti leviää nyt rajusti, sillä 11 miljoonan tapauksen raja ylitettiin vasta viime sunnuntaina. Terveysviranomaiset ovat huolissaan, että kiitospäivän vietto torstaina vauhdittaa tartuntojen kasvua vielä entisestään.

G20-maat kannattivat laajaa jakelua – rahasta ei tietoa

Rokotteen maailmanlaajuinen jakelu sai ainakin sanallista tukea sunnuntaina Saudi-Arabian Riadissa päättyneeltä G20-maiden virtuaaliselta huippukokoukselta. Kokouksen loppulausunnossa maat lupasivat toimia sen puolesta, että rokotetta jaetaan oikeudenmukaisesti. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että maailmanlaajuinen testaus, hoito- ja rokoteohjelma vaatii vielä noin 4,5 miljardia dollaria (3,8 miljardia euroa).

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
3.12.2020
Perussuomalaiset tukee linjallaan Unkarin ja Puolan räikeyksiä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE