Ulkomaat
21.12.2017 19:10 ・ Päivitetty: 21.12.2017 19:10
Yhdysvallat uhkasi leikata talousapua päätöslauselman kannattajilta – Jerusalemin tunnustaminen torjuttiin
YK:n yleiskokous hyväksyi torstaina päätöslauselman, jossa torjuttiin Yhdysvaltain päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. Päätöslauselman hyväksymisen puolesta äänesti 128 ja vastaan 9 maata. 35 maata pidättäytyi äänestyksestä.
Päätöslauselman mukaan Jerusalemia koskevat asiat täytyy ratkaista neuvotteluteitse.
Yhdysvaltain ja Israelin lisäksi päätöslauselmaa vastustivat Guatemala, Honduras, Togo, Mikronesia, Nauru, Palau ja Marshallinsaaret.
Äänestyksestä pidättäytyivät muun muassa Argentiina, Australia, Kanada, Kroatia, Tshekki, Unkari, Latvia, Meksiko, Filippiinit ja Romania.
21 maata ei osallistunut äänestykseen lainkaan. Niiden joukossa oli muun muassa Ukraina, joka vielä maanantaina kannatti päätöslauselmaa YK:n turvallisuusneuvoston istunnossa.
Päätöslauselma ei ole sitova.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkaili ennen äänestystä päätöslauselmaa kannattavia maita talousavun leikkauksilla. Myös Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki Haley sanoi äänestyksen alla, että Yhdysvallat muistaa “tämän päivän”.
– Yhdysvallat sijoittaa lähetystönsä Jerusalemiin, Haley lisäsi.
Israel tuomitsee ja on tyytyväinen.
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu tuomitsi yleiskokouksen äänestyksen, jossa torjuttiin Yhdysvaltain Jerusalem-päätös. Toisaalta hän sanoi olevansa tyytyväinen, että niin monet maat eivät äänestäneet päätöslauselman puolesta.
– Emme hyväksy YK:n yleiskokouksen äänestystä, mutta olemme tyytyväisiä, että monet maat eivät äänestäneet päätöksen puolesta, Netanjahu sanoi lausunnossaan.
Palestiinalaisten YK-suurlähettiläs puolestaan kuvaili äänestystä suureksi takaiskuksi Yhdysvalloille.
– 128 vastaan yhdeksän – se on massiivinen takaisku Yhdysvalloille, suurlähettiläs Riyad Mansour sanoi.
Myös palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas ilmaisi tyytyväisyytensä äänestyspäätökseen. Lausunnossaan hän painotti, että Jerusalem on kansainvälisen oikeuden mukaan miehitettyä aluetta.
– Jatkamme pyrkimyksiämme Yhdistyneissä Kansakunnissa ja kaikilla kansainvälisillä foorumeilla miehityksen lopettamiseksi ja Palestiinan valtion luomiseksi, jonka pääkaupunki on Itä-Jerusalem, Abbas sanoi lausunnossaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.