Ulkomaat
29.1.2019 05:24 ・ Päivitetty: 29.1.2019 05:24
Yhdysvalloilta rikossyytteitä Huaweita vastaan – 13 syytekohtaa: petos, liikesalaisuuksien varastaminen…
Yhdysvaltain oikeusministeriö on ilmoittanut rikossyytteistä kiinalaista teknologiajätti Huaweita vastaan.
Yhtiötä, sen kahta kumppania ja talousjohtaja Meng Wanzhouta syytetään petosrikoksista ja Iranin vastaisten pakotteiden rikkomisesta. Syytekohtia on 13.
Wanzhou on Huawein perustajan Ren Zhengfein tytär, ja hänet pidätettiin Kanadassa joulukuun alussa Yhdysvaltojen pyynnöstä.
Lisäksi yhtiötä syytetään yrityksistä varastaa liikesalaisuuksia teleoperaattori T-Mobilelta. Tähän kokonaisuuteen liittyviä syytekohtia on 10.
Yhdysvaltain virkaa tekevä oikeusministeri Matthew Whitaker ja FBI:n johtaja Christopher Wray julkistivat syytteet maanantaina Washingtonissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
– Molemmat syytteiden sarjat paljastavat Huawein julkeat ja jatkuvat toimet, joilla se on hyväksikäyttänyt yhdysvaltalaisia yhtiöitä ja taloudellisia instituutioita, Wray sanoi.
Oikeusministeri Whitakerin mukaan Yhdysvallat pyrkii saamaan Mengin luovutetuksi Kanadasta Yhdysvaltoihin, mutta Mengin odotetaan taistelevan tiukasti luovutusta vastaan.
Kiina on painostanut Kanadaa rankasti, ja muun muassa sen kahden kansalaisen pidätys Kiinassa on tulkittu Kiinan vastaiskuksi talousjohtajan pidätykselle.
Ensimmäinen kuuleminen on määrä järjestää 6. helmikuuta.
Syytteet tulivat kauppaneuvotteluiden keskelle
Huawein ja erityisesti talousjohtaja Mengin epäillään valehdelleen pankkiviranomaisille. Syytteiden mukaan Meng piti vuonna 2013 pankkiviranomaisille esitelmän, jossa hän järjestelmällisesti valehteli Huawein suhteista iranilaiseen Skycom-yhtiöön.
Laki kieltää Yhdysvalloissa operoivia pankkeja käsittelemästä Iraniin liittyviä rahansiirtoja Yhdysvaltojen kautta.
Toisessa syytekokonaisuudessa on kyse siitä, että Huawein epäillään pyrkineen vuosikausien ajan varastamaan T-Mobilen robottilaitteistoa, jolla testataan älypuhelimia. Huawei toimitti T-Mobilelle puhelimia, ja sen insinöörit ottivat kuvia ja mittasivat robotin osia – oikeusministeri Whitakerin mukaan ”jopa varastivat osan siitä”.
Syytteet tulevat samaan aikaan, kun Yhdysvallat ja Kiina yrittävät saada lopun kuukausia kestäneeseen kauppasotaansa. Kiinan johtavan kauppaneuvottelijan Liu Hen on määrä tavata Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja amerikkalaisviranomaisia Washingtonissa lähipäivinä.
Kiinan mukaan taustalla on ”poliittista manipulaatiota”
Huawei torjuu Yhdysvaltain sitä kohtaan julkistamat rikossyytteet ja kertoo olevansa pettynyt kuultuaan niistä.
– Yhtiö kiistää, että se tai sen kumppanit olisivat syyllistyneet syytteissä mainittuihin rikkomuksiin, yhtiö kirjoittaa uutistoimisto AFP:lle toimittamassaan lausunnossa.
Yhtiö ”ei ole tietoinen, että rouva Meng olisi tehnyt mitään väärää, ja uskoo että oikeusistuimet Yhdysvalloissa tulevat lopulta samaan lopputulokseen”.
Myös Kiinan valtio reagoi syytteisiin ilmoittamalla, että niiden taustalla on ”voimakkaita poliittisia motiiveja ja poliittista manipulaatiota”.
– Jo jonkin aikaa Yhdysvallat on käyttänyt valtion voimaa saattaakseen huonoon valoon tiettyjä kiinalaisia yhtiöitä, tarkoituksenaan kuristaa yrityksen laillista ja sallittua toimintaa, kiinan ulkoministeri sanoi lausunnossaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.