Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Yhdysvalloissa vaihtuu taas ministeri – Pohjois-Korean erityislähettiläs nousemassa varaulkoministeriksi

LEHTIKUVA / AFP Jonathan Ernst

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti torstaina paikallista aikaa nimittävänsä Stephen Biegunin (kuvassa) maan uudeksi varaulkoministeriksi. Biegun on toiminut viime vuodesta lähtien Yhdysvaltain Pohjois-Korean erityislähettiläänä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Erityislähettiläs korvaisi varaulkoministeri John Sullivanin, josta on määrä tulla Yhdysvaltain Venäjän-suurlähettiläs. Biegunin nimitys tarvitsee vielä senaatin hyväksynnän.

Nimitysuutinen on herättänyt huomiota, koska nykyisen ulkoministerin Mike Pompeon on epäilty hakevan ensi vuonna senaattiin Kansasin osavaltiosta. Tämän vuoksi Biegunista voisi tulla jossain kohtaa ainakin väliaikaisesti maan ulkoministeri.

Biegun on Yhdysvalloissa varsin arvostettu.

Uutistoimisto AFP kertoo, että yhdysvaltalaisen viranomaislähteen mukaan Biegunin on määrä jatkaa erityislähettilään toimessaan. Hän aloitti tehtävässä viime vuonna Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin historiallisen ensimmäisen tapaamisen jälkeen.

Pohjois-Korean viranomaiset eivät aluksi lämmenneet Biegunille. Koska maiden johtajat kävivät keskenään suoria neuvotteluja Pohjois-Korean ydinohjelmasta, eivät paikalliset viranomaiset kokeneet tarpeelliseksi tehdä liiemmin yhteistyötä erityislähettilään kanssa.

Lokakuussa Biegun kuitenkin tapasi Pohjois-Korean pääneuvottelijan Kim Myong-gilin Ruotsissa. Pohjois-Korea käveli neuvotteluista ulos kesken kaiken, mutta Yhdysvallat julkaisi kohtaamisesta verrattain myönteisen tiedotteen.

Tiedotteessa kerrottiin, ettei kaikkia käsiteltäviä asioita ollut edes määrä ratkaista tapaamisen yhteydessä. Yhdysvallat myös kertoi osapuolten tapaavan vielä toistamiseen.

Biegun on Yhdysvalloissa varsin arvostettu. 56-vuotias republikaani on toiminut uransa aikana erinäisissä taustarooleissa niin maan kongressissa kuin entisen presidentin George W. Bushin hallinnossakin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE