Politiikka
27.6.2017 09:55 ・ Päivitetty: 27.6.2017 09:55
“Yhtälö on sellainen, että moni kysyy, mihin rahat ovat menneet säästämisestä” – SDP:ltä vaihtoehto julkisen talouden hoitamiseksi
SDP kritisoi hallitusta siitä, että se on jättänyt kaikki keskeiset rakennemuutokset tekemättä. Myös hallituksen toteutunut veropolitiikka saa kyytiä, se on ollut täysin epäoikeudenmukaista.
SDP julkaisi tänään vaihtoehtonsa julkisen talouden suunnitelmaksi vuosille 2018–2021.
SDP:n valtiovarainvaliokunnan vastaava, kansanedustaja Krista Kiuru toi esiin demarien kuusi keskeistä toimea työllisyysasteen nostamiseksi.
SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen tavoin Kiuru muistutti, että prosenttiyksikön nosto työllisyysasteessa tarkoittaisi 800 miljoonan liikkumavaraa julkiseen talouteen. SDP esitti useita keinoja työllisyysasteen nostamiseksi.
Oppivelvollisuuden pidentäminen vuodella.
Suomessa nuorten naisten työssäkäynti on alhaisempaa kuin muissa Pohjoismaissa. SDP ajaa perhevapaauudistusta, joka lisäisi naisten työssäkäyntiä ja tasa-arvoa työmarkkinoilla. SDP on tehnyt oman perhevapaamallinsa, muitakin hyviä on esitetty. Pitkän ajan kuluessa SDP tavoittelee kokoaikaista ja täysin maksutonta varhaiskasvatusta.
SDP pidentäisi myös oppivelvollisuutta. Kiuru totesi, että jos pelkän perusasteen suorittaneiden työllisyys olisi toisen asteen tutkinnon suorittaneiden tasolla, työllisyysaste olisi jo nyt yli 72 %, minkä hallitus on asettanut vaalikauden tavoitteekseen.
Lisää aiheesta
Antti Rinteen mukaan oppivelvollisuuden pidentäminen ei olisi kovin kallis ratkaisu. Se maksaisi maksimissaan 27 miljoonaa per ikävuosi. Kyseessä olisi joka tapauksessa hyvin tehokas työllisyystoimi.
– 15% ikäluokista ei koskaan jatka perusasteen jälkeen koulunkäyntiä. Se on iso ongelma. Kaikkein nuorimmalle ikäluokalle tarvitaan mahdollisuus siihen, että yhteiskunta kannustaa käymään koulua, jos nuori itse ja perhepiiri ei osaa, Krista Kiuru sanoi.
Kasvupalvelu-uudistus puhdasta yksityistämistä.
SDP vahvistaisi koulutuksen ohella myös nuorisotakuuta ja nuorten aikuisten osaamisohjelmaa sekä aikuiskoulutusta.
SDP vaatii myös aktiivista työvoimapolitiikkaa. Kiuru totesi, että esimerkiksi palkkatuen volyymi selittää Pohjoismaiden eroja työllisyysasteessa. Ruotsissa palkkatuen volyymi suhteessa BKT:hen on Suomeen nähden nelinkertainen.
Hallituksen suunnittelema kasvupalvelu-uudistus puolestaan uhkaa heikentää työvoimapolitiikan vaikuttavuutta. Antti Rinne lyttäsi kasvupalvelu-uudistuksen puhtaaksi yksityistämiseksi, jonka seuraukset eivät olisi hyviä. SDP siirtäisi vastuuta ja rahoitusta laajemmin kunnille.
SDP esitteli tiedotustilaisuudessa myös keinonsa maankäyttö-, liikenne- ja asuntopolitiikan parantamiseksi, osaamisen kääntämiseksi kasvuun koulutukseen ja tutkimukseen panostamalla sekä oman aktiivisen elinkeinopolitiikan mallinsa. Myös tasapainoisesta aluekehityksestä on pidettävä huolta.
Varhaiskasvatuksen ja toisen asteen koulutuksen ohella SDP on valmis satsaamaan osaamisessa lisää myös peruskouluun ja korkeakoulutukseen.
Krista Kiuru muistutti masentavasta kehityksestä, jossa Suomi oli maailman korkeimmin koulutettujen kansojen joukossa 1990-luvulla, mutta nyt olemme putoamassa keskikastiin.
“Tosiasiassa leikattu vain koulutuksesta ja heikossa asemassa olevilta.”
Krista Kiurun mukaan hallituksen julkisen talouden sopeutus on ollut kohtuutonta kohdistuessaan kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin.
– Tosiasiassa 4 miljardin julkisen talouden sopeuttaminen on kohdistunut vain koulutukseen tai heikommassa asemassa olevilta leikkaamiseen, hän totesi.
– Se tulee pitkälti heikompiosaisten selkänahasta. Vaikka hallitusohjelmassa todetaan, että verotus ei voi kiristyä, sen pitää siis säilyä samalla tasolla, se on tosiasiassa keventynyt puolellatoista prosentilla hallituskaudella. Se on aika iso arvovalinta. Se johtaa siihen, että verotus kevenee 3 miljardilla ja 4 miljardia säästetään.
– Kyllä tämä yhtälö on sellainen, että moni tavallinen ihminen kysyy, mihin rahat ovat menneet säästämisestä. Ne ovat menneet siihen, että on kuitenkin päätetty verotuksella suunnata suurituloisille isot veronkevennykset ja aika monille eturyhmille erilaisia uusia veroetuja. Kovin oikeudenmukaiselta politiikka ei vaikuta, Kiuru ruoski hallitusta.
Hallitus jäämässä tavoitteistaan päämarkkina-alueiden vedosta huolimatta.
Antti Rinne huomautti, että hallituksen kaavailema sote-malli uhkaa lisätä menoja miljardiluokassa, lisäksi Puolustusvoimien isot hankinnat tulevat rahoitettaviksi. Samaan aikaan hallitus on käytännössä alentanut verotusta.
– Kasvu ei kuitenkaan ole asiantuntijoidenkaan arvioiden mukaan sellaista, että se tästä eteenpäin selvittäisi julkisen talouden ongelmia.
Rinteen mukaan nyt ei pidä lysähtää paikoilleen kasvuun, joka nyt näyttäisi tulevan suhdanteitten kautta, vaan on toimittava aktiivisesti. Samaan aikaan on tunnistettava se, että sopeuttamista joudutaan tekemään myöskin menopuolella tästä eteenpäin.
Rinteen mukaan myös verotusta pitää kehittää maksukyvyn mukaan ja ennen kaikkea oikeudenmukaisuus huomioiden.
– Verotusta pitäisi kääntää eurooppalaiseen keskivertosuuntaan, jossa omaisuuden ja pääomaverotuksen osuus on vähän enemmän kuin tällä hetkellä ja ansiotulojen ja kulutuksen verotus vähän kevyempää.
Rinne on nostanut keskusteluun myös isot puolustushankinnat ja niiden rahoittamisen.
– Olisiko järkevä tapa rahoittaa ne erillisellä verotuksella, jossa tulisi läpinäkyväksi progressiivisen verotuksen kautta oikeudenmukaisuus siinä, miten hankinnat toteutetaan, hän on herättelee jälleen keskustelua.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman totesi, että Suomen kasvu käynnistyi vuonna 2015 ja tällä hetkellä päämarkkina-alueiltamme puhaltavat suotuisat tuulet. Hän ihmetteli, miten tästä huolimatta hallituksen työllisyys- ja alijäämätavoitteet ovat karkaamasssa.
Lindtman näkee hallituksen rapauttaneen tulopohjaa tehottomilla uusilla verotuilla ja jättäneen vaikeat rakenteelliset uudistukset tekemättä. Hän vaatii hallitukselta rytminmuutosta, johon kuuluu myös sosiaalinen oikeudenmukaisuus.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.