Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

30.9.2021 11:15 ・ Päivitetty: 30.9.2021 11:15

”Yhteistoimintalaki mielletään nykyään irtisanomislaiksi” – tällainen on hallituksen esitys yt-lain uudistamiseksi

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Kuvassa työministeri Tuula Haatainen (sd.) saapumassa valtion vuoden 2022 talousarvioesitystä koskeviin hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 7. syyskuuta 2021.

Esitys uudesta yhteistoimintalaista annettiin eduskunnalle tänään. Hallitus esittää työpaikoille uutta jatkuvan vuoropuhelun käytäntöä, jolla kehitetään työnantajan ja henkilöstön suhteita pitkällä aikavälillä.

Demokraatti

Demokraatti

Uudistetun yt-lain tavoitteena on myös parantaa henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia ja tiedonsaantia.

– Yhteistoimintalaki mielletään nykyään irtisanomislaiksi, vaikka siinä on nimensä mukaisesti kysymys yhteistoiminnasta eli yhdessä tekemisestä työpaikoilla. On siis aika tehdä uudistus, jolla parannetaan vuoropuhelua ja luottamusta työantajan ja henkilöstön välillä, työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoo tiedotteessa.

Uuden yhteistoimintalain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2022 alusta. Lakia sovellettaisiin yrityksiin ja yhteisöihin, joiden palveluksessa työskentelee vähintään 20 työntekijää. Säännöksiä henkilöstön hallintoedustajasta sovellettaisiin yrityksiin, joissa työskentelee Suomessa vähintään 150 työntekijää. Lakia ei sovellettaisi valtion tai kuntien virastoissa tai laitoksissa.

Uudistettu laki muodostuisi hallituksen esityksen mukaan kolmesta kokonaisuudesta, joista ensimmäinen on jatkuva ja säännöllinen vuoropuhelu työnantajan ja henkilöstön välillä.

Vuoropuhelussa voisi esityksen mukaan käsitellä muun muassa yrityksen tai yhteisön taloudellista tilannetta, työpaikan sääntöjä ja käytäntöjä, henkilöstön rakennetta ja osaamistarpeita sekä työhyvinvointia. Osana vuoropuhelua tehtäisiin suunnitelma työyhteisön kehittämiseksi.

”Työpaikat sopisivat itse, miten ne toteuttavat vuoropuhelun käytännössä. Vuoropuhelua tulisi käydä pääsääntöisesti neljännesvuosittain. Pienemmissä yrityksissä, joissa on 20–29 työntekijää, vuoropuhelu tulisi järjestää kaksi kertaa vuodessa. Jos puolestaan yrityksessä ei ole valittu henkilöstön edustajaa, riittäisi vuoropuhelu kerran vuodessa”, ministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Toinen kokonaisuus uudessa yt-laissa koskee neuvotteluja muutostilanteissa. Työnantajan on neuvoteltava työntekijöiden edustajien tai työntekijöiden kanssa ennen kuin tekee päätöksen henkilöstön asemaan olennaisesti vaikuttavista asioista, kuten työvoiman vähentämisestä. Uudistetussa laissa tätä prosessia kutsuttaisiin muutosneuvotteluiksi.

”Muutosneuvottelut säilyisivät menettelytavoiltaan pääpiirteissään samanlaisina kuin nykylaissa. Henkilöstön edustajan oikeus tehdä ehdotuksia ja esittää vaihtoehtoisia ratkaisuja kuitenkin vahvistuisi. Lisäksi täsmennettäisiin ajankohtaa, jolloin neuvottelut on käynnistettävä.”

Kolmas kokonaisuus koskee henkilöstön edustusta yrityksen hallinnossa. Säännökset hallintoedustuksesta vastaisivat pitkälti nykyistä lakia, mutta ne siirtyisivät hallintoedustuslaista osaksi yhteistoimintalakia. Henkilöstön tulisi lain mukaan olla edustettuna toimielimessä, jossa tosiasiallisesti käsitellään tärkeitä liiketoimintaa, taloutta ja henkilöstön asemaa koskevia kysymyksiä.

”Henkilöstön edustus yrityksen hallinnossa edistää tiedonkulkua ja tuo henkilöstön asiantuntemuksen hyödynnettäväksi päätöksentekoon. Henkilöstön edustajaa yrityksen hallinnossa kutsutaan uudessa laissa hallintoedustajaksi.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU