Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Yhteisvaikutusten arvioinnin tulos: näin sosiaaliturvan ja verotuksen muutokset iskevät tuloihin

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Sosiaaliturvaan ja verotukseen ensi vuonna tulevien muutosten yhteisvaikutukset ovat kuluvaa vuotta pienempiä ja kaventavat hieman tuloeroja, sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kun tarkastellaan tämän ja ensi vuoden sosiaaliturvamuutosten vaikutuksia yhteensä, ne kasvattavat tuloeroja.

Tiedot käyvät ilmi maanantaina julkaistusta sosiaaliturvamuutosten yhteisvaikutusten arvioinnista.

Sen mukaan tulonmenetykset kohdistuvat perhetyypeistä voimakkaimmin yksin asuviin sekä yksinhuoltajatalouksiin. Käytettävissä olevien tulojen pieneneminen on yleisintä 18-24-vuotiailla.

Vähintään viiden prosentin tulonmenetyksiä arvioidaan tulevan noin seitsemälle prosentille väestöstä. Nämä tulonmenetykset kohdistuvat pääosin pienituloisille.

Tänä vuonna on tullut voimaan merkittäviä leikkauksia muun muassa työttömyysturvaan sekä yleiseen asumistukeen. Ensi vuonna muutokset eivät ole yhtä suuria, mutta edessä on esimerkiksi opiskelijoiden siirto yleisen asumistuen piiristä opintotuen asumislisälle sekä kotitalousvähennyksen supistaminen.

Eduskunta aloittaa budjettilakien käsittelyn tiistaina.

STM TEKI yhteisvaikutusten arvioinnin yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Kelan tutkijoiden kanssa. Arviointi perustuu pääosin Tilastokeskuksen ylläpitämällä mikrosimulaatiomallilla tehtyihin laskelmiin.

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) muistuttaa, että yhteisvaikutusten arvioinnissa on kyse staattisesta laskennasta, joka ei huomioi muutosten vaikutuksia työllisyyteen ja työllistymisen vaikutusta toimeentuloon.

-  Hallituksen tavoitteena on julkisen talouden vahvistamisen lisäksi työllisyyden parantaminen. Tavoitteena on, että yhä useampi työikäinen ja työkykyinen suomalainen voisi työllistyä ja saada palkkatuloja, Grahn-Laasonen kommentoi STT:lle sähköpostitse.

Ministerin esikunnasta viestitettiin, että ministerin aikataulujen vuoksi varsinaiselle haastattelulle oli vaikea löytää aikaa.

STM:n arviointimuistiossa todetaan, että työllisyysvaikutusten huomioiminen lieventäisi käytettävissä olevien tulojen supistumista etenkin pienituloisimmilla.

Muistion mukaan työllisyysvaikutusten huomioiminen ei toisi kuitenkaan merkittävää muutosta, sillä etuuksien heikennyksestä seuraava tulojen lasku on paljon suurempi kuin työllisyyden kasvusta seuraava tulojen kasvu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE