Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Lohduton raportti: 1,5 asteen raja ylittynee nykyisillä kasvihuonekaasupäästöillä jo vuoden 2030 tienoilla

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan tuore ilmastoraportti antaa toivoa ja osoittaa, minkälainen tehtävä ihmiskunnalla on edessään ilmastonmuutoksen rajoittamiseksi. Raportti antaa järjestön mielestä myös selvät ohjeet, kuinka tämä tehdään.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

YK:n alaisen ilmastonmuutospaneelin tänään julkaisema raportti vaatii rajuja ja nopeita toimia, jos ilmaston lämpeneminen halutaan rajata 1,5 asteeseen kuluvan vuosisadan aikana. Greenpeacen mukaan päästövähennysten kiireellisyyttä korostaa se, että ilmaston lämpenemisen odotetaan ylittävän 1,5 astetta vuosien 2030 ja 2052 välillä.

Ilmaston lämpeneminen yli 1,5 asteella aiheuttaisi järisyttäviä seurauksia maapallolle, käy ilmi YK:n alaisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raportista.

Lämpötilan nousua kahdella asteella pidettiin vuosia rajana, jonka maapallo vielä kestäisi. Tuore raportti osoittaa, että näin ei mitä todennäköisimmin ole.

Kolme vuotta sitten solmitun Pariisin ilmastosopimuksen allekirjoittajamaat sitoutuivat pitämään ilmaston lämpenemisen alle kahdessa asteessa suhteessa esiteollisen ajan tasoon eli 1800-luvun puoliväliin. Lisäksi ne lupasivat pyrkiä siihen, että lämpeneminen pidettäisiin alle 1,5 asteessa tällä vuosisadalla.

IPCC:n ennuste on lohduton: 1,5 asteen raja ylittynee nykyisillä kasvihuonekaasupäästöillä jo vuoden 2030 tienoilla tai viimeistään 2050-luvun alussa. Jo aiemmin on arvoitu, että tähän mennessä luvatutuilla päästövähennyksillä lämpötilan on ennustettu nousevan kolmella asteella vuosisadan loppuun mennessä.

Raportin mukaan seurauksissa on merkittävä ero, kun verrataan lämpötilan nousua 1,5:llä ja kahdella asteella. Maapallon keskilämpötilan nousu kahdella asteella käytännössä hävittäisi koralliriutat, kun 1,5 asteen nousun jälkeen olisi vielä mahdollista pelastaa 10–30 prosenttia olemassaolevista ekosysteemeistä. Lisäksi merenpinta nousisi 10 senttiä vähemmän, jos ilmaston lämpenemistä pystyttäisiin rajoittamaan 1,5 asteeseen. Tämä säästäisi miljoonat ihmiset merenpinnan nousun aiheuttamilta elinalueiden tuhoutumiselta ja muilta dramaattisilta seurauksilta.

Lisäksi raportista käy ilmi, että helleaallot eivät yleistyisi yhtä paljon eikä niitä tulisi yhtä usein kuin siinä tapauksessa, että ilmasto lämpenisi kahdella asteella. Myös kasvi- ja eläinlajien selviämisessä sukupuuton uhalta on suuri ero riippuen siitä, minkä verran ilmasto lämpenee.

Ilmasto on lämmennyt esiteollisesta ajasta noin asteen verran. Jo tämä muutos on tuonut mukanaan monia sään ääri-ilmiöitä, kuten merenpinnan nousua, pitkiä helleaaltoja ja rajuja myrskyjä.

IPCC:n raportti vaatii nopeita ja rajuja toimia, jos alle 1,5:n asteen tavoitteesta halutaan pitää kiinni. Jos halutaan säilyttää 50 prosentin mahdollisuus pysyä tavoitteessa, maailmasta on tultava hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Hiilidioksidipäästöjä täytyy saada leikattua jyrkästi jo vuoden 2020 jälkeen. Tekemistä on paljon, sillä vuonna 2017 ihmiskunta tuprutti ilmaan ennätysmäärän hiilidioksidipäästöjä.

Raportissa esitellään erilaisia malleja, joiden avulla maapallon keskilämpötilan nousu voisi olla mahdollista rajata alle 1,5 asteeseen. Yksi nojaa vahvasti siihen, että energiankysyntää vähennetään, kun taas toinen esittää suuria muutoksia ihmisten kulutustottomuksiin, kuten lihansyönnin vähentämistä ja polttomoottoriautoista luopumista. Yksi malleista edellyttää valtavien hiilidioksidimäärien saamista pois ilmasta. Tämä vaatisi joko valtaisaa metsien istuttamista ja siirtymistä entistä enemmän biopolttoaineiden käyttöön tai sellaisten teknologioiden kehittämistä, joilla hiilidioksidia pystytään vangitsemaan ilmasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE