Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

YK:n turvallisuusneuvosto tukee Bidenin esittelemää Gazan aseleposuunnitelmaa – Hamas toivotti päätöslauselman tervetulleeksi

LEHTIKUVA / AFP / ANGELA WEISS
YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui YK:n päämajassa New Yorkissa 10. kesäkuuta.

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt päätöslauselman, jossa se tukee Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin esittelemää Gazan aseleposuunnitelmaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Yhdysvaltojen esittämä päätöslauselma hyväksyttiin äänin 14-0. Muut turvallisuusneuvoston jäsenmaat kannattivat ehdotusta, ja Venäjä pidättäytyi äänestämästä.

Päätöslauselmassa vaaditaan Gazan sodan osapuolia täyttämään aseleposuunnitelma täysin, viivyttelemättä ja ehdoitta.

Päätöslauselmassa sanotaan Israelin hyväksyneen suunnitelman ja pyydetään myös äärijärjestö Hamasia hyväksymään se.

-  Tänään neuvosto lähetti selkeän viestin Hamasille: hyväksykää tarjottu ehdotus. Israel on jo hyväksynyt sen ja taistelut loppuisivat tänään, mikäli Hamas tekee saman, Yhdysvaltain YK-lähettiläs Linda Thomas-Greenfield sanoi turvallisuusneuvoston äänestyksen jälkeen.

Uutistoimisto Reutersille puhunut Hamas-johtaja Sami Abu Zuhri on sanonut Hamasin hyväksyvän YK:n päätöslauselman ja olevan valmis neuvottelemaan aseleposopimuksen yksityiskohdista. Zuhrin mukaan on enää Yhdysvalloista kiinni, kykeneekö se varmistamaan sen, että myös Israel noudattaa sopimusta.

PÄÄTÖSLAUSELMAN hyväksymisen jälkeen Hamas kuvaili turvallisuusneuvoston äänestystulosta tervetulleeksi. Hamasin tiedotteen mukaan järjestö on valmis tekemään yhteistyötä välittäjätahojen kanssa ja neuvottelemaan suunnitelman toteutustavoista.

Hamas on muun muassa vaatinut aseleposopimukseen sisällytettävän kohdat pysyvästä aselevosta sekä kaikkien israelilaisjoukkojen vetäytymisestä Gazasta.

Nykyisessä aselepoehdotuksessa Israel vetäisi joukkonsa Gazan asutuskeskuksista ja Hamas vapauttaisi panttivankeja. Aselepo kestäisi aluksi kuusi viikkoa. Aselepo jatkuisi ehdotuksen mukaan niin kauan kuin neuvottelutkin jatkuisivat.

Myös palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas toivotti päätöslauselman tervetulleeksi.

-  Palestiinan presidentti pitää päätöslauselmaa askeleena oikeaan suuntaan kansaamme kohdistuvan kansanmurhamaisen sodan lopettamiseksi Gazan kaistalla, Abbasin kanslian tiedotteessa sanottiin.

LÄHI-IDÄSSÄ jo kahdeksatta kertaa vieraileva Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken tapaa tiistaina Israelissa oppositiojohtaja Yair Lapidin sekä Benny Gantzin.

Sotakabinettiin kuulunut Gantz erosi hallituksesta sunnuntaina vastalauseena Netanjahun sodanjohdolle ja kyvyttömyydelle kehittää suunnitelma Gazaan sodan jälkeiselle ajalle.

Maanantaina Blinken tapasi Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun Jerusalemissa, pyrkien saamaan hyväksyntää Bidenin esittelemälle aseleposuunnitelmalle.

-  Jos haluatte helpottaa Gazan kauheaa kärsimystä, saada kaikki panttivangit kotiin sekä luoda israelilaisille ja palestiinalaisille väylän pysyvään rauhaan, painostakaa Hamasia hyväksymään aselepo, sanoi Blinken X-viestipalvelussa YK:n päätöslauselmaäänestyksen jälkeen.

Aiemmin maanantaina Blinken vieraili myös Egyptissä, jossa hän tapasi maan presidentin Abdel Fattah al-Sisin.

Uutisesta päivitetty klo 9.00 Blinkenin tapaamisia koskeva osuus ja klo 13.05 Reutersin uutinen 6. kappaleeseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE