Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

YK:n turvallisuusneuvostolta ensimmäinen yksimielinen lauselma Ukrainasta

LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Spencer Platt
Kuva YK:n turvallisuusneuvoston kokouksesta 5.5. New Yorkista.

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt yksimielisesti ensimmäisen Ukrainaa koskevan päätöslauselman sitten Venäjän hyökkäyksen alun. Neuvosto antaa tukensa pääsihteeri Antonio Guterresin pyrkimyksille saada aikaan rauhanomainen ratkaisu.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pian päätöslauselman hyväksymisen jälkeen Venäjä kaatoi vetollaan toisen päätöslauselmaehdotuksen, jossa Venäjän hyökkäys Ukrainaa vastaan tuomittiin ja Venäjää vaadittiin vetämään joukkonsa omalle alueelleen.

- Turvallisuusneuvosto ilmaisee syvän huolensa Ukrainan rauhasta ja turvallisuudesta, päätöslauselmasta todetaan.

Tekstissä muistutetaan myös, että kaikki YK:n jäsenmaat ovat sitoutuneet ratkaisemaan kansainväliset kiistansa rauhanomaisin keinoin.

YK on jäänyt sivurooliin Ukrainan sodassa, koska Venäjä pystyy pysyvänä turvallisuusneuvoston jäsenenä estämään kaikki itselleen epämieluisat toimet ja päätöslauselmat.

Aiemmassa luonnoksessa päätöslauselma antoi tukensa Guterresin pyrkimyksille toimia välittäjänä, mutta se jäi lopullisesta versiosta pois.

Kiina pysyy Venäjän linjalla Naton laajentumisessa

Kiinan YK-suurlähettiläs Zhang Jun otti istunnossa kantaa Naton laajentumiseen ja sanoi Naton haluavan provosoida vastakkainasettelua Euroopassa ja muualla. Nato ei ole hänen mukaansa tehnyt Eurooppaa turvallisemmaksi, vaan se on “mielivaltaisesti aloittanut sotia, aiheuttaen ihmishenkien menetyksiä ja humanitäärisiä katastrofeja.

– Sellaiset toimet ovat haitallisia muille ja tuhoisia tekijöilleen eivätkä ansaitse muuta kuin Kiinan päättäväisen vastarinnan, hän sanoi englanninkielisen China Daily -lehden mukaan.

Kiinan valtiontelevisio uutisoi äskettäin, että Nato valmistautuu käsittelemään Suomen ja Ruotsin mahdolliset jäsenyyshakemukset nopeasti.

Kiina ja Venäjä julkistivat muutamaa viikkoa ennen Venäjän hyökkäystä yhteisen kannanoton, jossa ne ilmoittivat vastustavansa Naton lisälaajentumista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE