Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Yle: Lindtman ottaisi omistajaohjauksen pois Sipilältä

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ottaisi pois omistajaohjauksen pääministeri Juha Sipilältä. (kesk.). Sipilä ei tähän suostu. Kantansa hän ilmoitti eilen Varsovan matkallaan.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ottaisi omistajaohjauksen pois pääministeriltä. Torstain Ylen  A-talkissa vieraillut Lindtman katsoo, että salkkujen yhdistämiseen liittyy riskejä pääministerin toimintakyvyn kannalta.

– Pääministerin pitäisi olla se viimeinen lukko, että jos selvityksiä tulee, niin pääministeri on se, joka pystyy ulkoa arvioimaan tilannetta. Pidän huonona tilannetta, jossa nyt pääministeri itse sen vuoksi, että hänellä on omistajaohjaussalkku, on näiden selvityksien kohteena. Se ei ole hyvä tilanne hallitukselle, se ei ole hyvä tilanne pääministerille ja sen takia olisi tärkeää selkiyttää tilanne, Lindtman sanoi eilisillan tv-lähetyksessä.

Ajatukselleen Lindtman sai  tukea vihreiden ryhmäjohtaja Krista Mikkoselta.

– Toivon, että sitä ainakin harkittaisiin hallituksessa, Mikkonen sanoo.

Molemmat oppositiojohtajat korostavat, ettei julkisen vallan käytössä saisi syntyä edes epäilyksiä lähipiirin suosimisesta.

– Ei jääviys ole syyte mistään tai epäily mistään, vaan päinvastoin se on meidän systeemissämme se keino, jolla voidaan puhdistaa epäilykset, ettei synny kellekään vahingossakaan sellaista epäilystä, että tehdään väärin. Nämä esteellisyyssäännöt ovat meidän päättäjien turva, ettei synny epäilyjä, Mikkonen katsoo.

– Minusta tuntuu, että pääministeri kokee tai pelkää, että jos hän sanoo olevansa jossain jäävi, niin silloin epäilykset kohdistuvat häneen, kun sehän on päinvastoin. Se on meidän päättäjien suoja ja ennaltaehkäisy siihen, ettei vahingossa käytä valtaa väärin, hän jatkaa.

Lisää aiheesta

Antti Lindtman on Mikkosen kanssa samoilla linjoilla.

– On ihan luonnollista, että ihmiselämässä on erilaisia sidonnaisuuksia sukulaisten kautta. Juuri näitä tilanteita varten esteellisyyssäännökset on luotu, että niissäkin tilanteissa, kun on sidonnaisuuksia, päätöksenteko voi sujua niin, että kansalaisten luottamus päätöksenteon riippumattomuuteen säilyy, hän muotoilee.

– Nyt syntyy vaikutelma, kun näitä on jo niin monta Sipilän kohdalla, että tunnetaanko esteellisyyssäädökset riittävän hyvin? Onko niiden kanssa oltu riittävän huolellisia?

– Kokonaisuutena arvioiden tämä (Sipilän toiminta) ei ole hyväksyttävää, Lindtman linjaa.
Keskustan ja perussuomalaisten eduskuntaryhmien puheenjohtajat Sampo Terho ja Antti Kaikkonen eivät näe syytä järjestellä hallituksen salkkuja uudelleen toistuvien pääministeriä koskevien jääviysepäilyjen vuoksi.

– En suoraan sanoen näe tarvetta. Tarvitsisi olla vähän paremmat perustelut. Katsotaan mitä opittavaa prosessista on ja jos on niin opitaan, Antti Kaikkonen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE