Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Kotimaa

11.10.2021 13:47 ・ Päivitetty: 11.10.2021 13:47

”Yleensä ei tarvitse hakeutua testiin päänsäryn, kuumeen tai nuhan vuoksi” – THL päivitti ohjeensa

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on päivittänyt ohjeensa koronavirustestiin hakeutumisesta.

Demokraatti

Demokraatti

Kaksi koronarokoteannosta saaneen ei yleensä tarvitse mennä testiin, vaikka oireita ilmenisi, jos toisesta rokoteannoksen saamisesta on kulunut yli viikko.

Sen sijaan kokonaan rokottamattomien tai yhden rokoteannoksen saaneiden olisi hyvä hakeutua oireisena testiin. Päivitys perustuu sosiaali- ja terveysministeriön uuteen testausstrategiaan.

– Yleensä kaksi rokoteannosta saaneen ei tarvitse hakeutua koronatestiin tavanomaisten virusinfektion oireiden kuten päänsäryn, kuumeen tai nuhan vuoksi. Sen sijaan kouluun tai työpaikalle ei tulisi mennä lievästi sairastuessa. Jos oireet ovat vakavia, on aina oltava suoraan yhteydessä terveydenhuoltoon, THL:n ylilääkäri Otto Helve neuvoo tiedotteessa.

THL listaa tilanteita, joissa testiin on hyvä mennä, vaikka olisi saanut kaksi koronarokotetta. Testi on tarpeen, jos on virusoireita ja toisesta rokoteannoksesta on kulunut alle viikko tai jos on altistunut varmistetulle virustapaukselle edeltävän kahden viikon aikana. Oireiden takia kannattaa mennä testiin, jos asuu ikääntyneiden hoivayksikössä tai työskentelee sote-alalla hoitotyössä.

Samoin THL suosittelee testiin menemistä oireilun takia, jos henkilö kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai kuuluu ryhmään, jolle suositellaan kolmatta rokoteannosta, mutta ei ole vielä saanut sitä.

Rokottamattomien tai yhden annoksen saaneiden suositellaan yhä hakeutuvan koronatestiin oireiden ilmetessä.

Alle 12-vuotiaan lapsen ei ole aina tarpeen käydä koronatestissä, jos hän sairastuu. Miten toimitaan, kun lapselle tai nuorelle tulee koronavirukseen sopivia oireita?

– Sairaanhoitopiireillä voi olla THL:n suosituksesta poikkeavia ohjeita testeihin hakeutumisesta esimerkiksi alueellisen epidemiatilanteen takia. Kannattaakin tarkastaa oman alueen terveysviranomaisten ohjeet siitä, milloin koronatestiin on hyvä hakeutua, Helve kertoo.

Kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntatautilääkäri voi myös harkintansa mukaan päättää testaamisesta THL:n suosituksesta poiketen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU