Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ylen gallup alkaa hiljalleen todistaa kiristyvää kamppailua kärkipaikasta: SDP:n kannatus palasi 1,5 vuoden takaisiin lukemiin

iStock
Politiikka

Rane Aunimo

Demokraatin toimituspäällikkö.

Ylen tuorein gallup enteilee kiristyvää kamppailua suurimman puolueen asemasta ensi kevään eduskuntavaaleissa. Kokoomus jatkaa joukon kärjessä selvällä erolla, mutta korkein kannatus näyttää jo taittuneen.

Rane Aunimo

Demokraatti

Huhtikuussa kokoomuksen takana oli peräti 26,1 % vastaajista. Nyt kannatus on 23,4 %, korkea luku sekin.

Ero SDP:hen on kuitenkin kaventunut. SDP:n kannatus on jälleen yli kahdenkymmenen prosentin ensi kertaa sitten helmikuun 2021: tarkalleen 20,3 %. Korkeimmillaan SDP:n kannatus oli Ylen kyselyssä tasan kaksi vuotta sitten elokuussa 2020: sattumoisin samat 23,4 %.

Muutama ajatus heti kärkeen.

Huhtikuussa kokoomusta pönkitti Nato-keskustelu, jossa puolue hyötyi pitkän linjan Nato-myönteisestä kannastaan. Nyt ratkaisu on tehty ja tilanne myös Naton ympärillä normalisoituu. Muut kysymykset muistuttavat taas olemassaolostaan ja vaikutuksista äänestäjien elämään.

Häilyväistä ovat paitsi maine ja kunnia myös puolueiden suosio. Perussuomalaisia kannatti vuodenvaihteen 2020 ympärillä 24,3 % Ylen gallupeihin vastanneista. Huhtikuussa 2022 kannatus lysähti 13,6 prosenttiin. Sittemmin nousua on tullut neljä kuukautta yhtä soittoa ja lukema on nyt 16,1 %.

Ykköspaikka on kuitenkin kaukana ja ohitettavana kaksi puoluetta.

KOKOOMUKSEN PUOLUETOIMISTOLLA aiemmin työskennellyt Jukka Manninen otti Twitter-kommentissaan esille kantansa kertoneiden osuuden, joka on laskenut lähemmäs todennäköistä äänestysprosenttia.

Myös Manninen päättelee, että kamppailu vaalien ykköspaikasta kiristyy. Ylen kuukausikäyriä katsomalla päätyy samaan vaikutelmaan: kokoomus laskee ja SDP sekä perussuomalaiset nousee.

Kolmikon taustalla kipuilevat nykyiset hallituspuolueet keskusta ja vihreät omassa kannatusalhossaan. Keskustan kannatus oli alimmillaan 10,5 % elokuussa 2020 kuukautta ennen Annika Saarikon valintaa puheenjohtajaksi. Kovin häävi ei ole nykyinenkään 11,0 %, mutta Venäjän hyökkäys Ukrainaan lopetti hallitustuskailut.

Saarikko ehdottikin eilen Twitterissä ylimääräisen lapsilisän maksamista kaikille perheille tämän vuoden lopulla. Moni tulkitsi eleen vaalitäyksi keskustaväen suuntaan.

Keskusta on kokeillut hiukan kaikkea mutta tiukkaa tekee. Tämän kaltaisilla lukemilla edessä on taas karu pohdinta. Ollako vai eikö olla ja kenen kanssa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE