Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ylen tentin aihevalinnat herättivät kohun – nyt puhuu vastaava tuottaja

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Yleisradion eilinen tv:n presidenttitentti on herättänyt paljon keskustelua. Osaa katsojista on närästänyt se, että tentti keskittyi niin vahvasti sisäpolitiikkaan.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Sosiaalisessa mediassa moni on luonnehtinut tenttiä kuin eduskuntavaalitentiksi. Tentin alussa keskityttiin pitkään hallituksen talouspolitiikkaan ja myöhemmin käsiteltiin muun muassa työmarkkinapolitiikkaa.

– En ole eläessäni nähnyt enkä myöskään vetänyt pressatenttiä, jossa puhutaan kaikesta muusta paitsi presidentin toimivaltaan kuuluvista asioista. Arvojohtaja-aasinsillalla tätä Yleisradio”tenttiä” ei voi selittää. Ihan karseaa, Ylen entinen toimittaja, nykyinen kokoomuksen kansanedustaja Susanne Päivärinta kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

– Sorry vaan, mutta täällä vaihtui YLEn presidenttitentti jo vartin jälkeen Netflixiin. Minusta on lähes vastuutonta, että kansalle annetaan kuva kaikkivoipaisesta poliittisesta johtajasta. Presidentti ei pelasta hyvinvointiyhteiskuntaa, ei talouttakaan, Åbo akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund puolestaan kirjoitti.

EDUSKUNTAVAALEISSA oikeisto määritteli vahvasti teeman talouspolitiikkaan, nyt sama teema ei some-keskustelun perusteella maistunut sille presidentinvaalien yhteydessä. Moni painotti presidentin ulkopolitiikan johtajuutta.

Politiikkaa tehdäänkin nyt somessa niin oikealta, vasemmalta kuin keskeltäkin sillä, miten Ylen olisi pitänyt tenttinsä vetää.

– Luulin katsovani YLEn tärkeintä presidentinvaalitenttiä, mutta taidan katsoa väärää ohjelmaa. Vielä ei ole puhuttu sanaakaan presidentin toimialaan kuuluvista asioista. Olisi hyvä kuulla mitä mieltä ehdokkaat ovat ulko-ja turvallisuuspolitiikasta, työministeri Arto Satonen (kok.) kirjoitti X:ssä.

Lisää aiheesta

– Työmarkkinoihin ja talouteen liittyvä keskustelu oli presidentille sallittua kokoomuslaisten mielestä niin kauan, kun keskustelua kävi kokoomuslainen presidentti. Kun heidän ehdokkaalleen se ei ole edullista ja arvot uhkaavat tulla esiin, siitä tuli kiellettyä, SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen näki X:ssä.

– Koskaan ennen en ole nähnyt näin monen kokoomuslaisen olevan pahoillaan siitä, että Suomessa keskustellaan taloudesta ja maan eurojen riittävyydestä. Väärä aihe mielestänne Ylen tentissä – eli siis kiusallinen aihe kokoomuslaiselle ehdokkaalle? Miksi? kyseli puolestaan keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko X:ssä.

YLEN vaalien vastaava tuottaja Petri Kejonen kommentoi sähköpostitse Demokraatille, että tentin teemana olivat arvokysymykset.

– Tämä kerrottiin heti lähetyksen alussa, hän muistuttaa.

– Tämän hetken puhutuimpia kotimaan asioita ovat hallituksen sopeutumistoimet. Näistä keskusteleminen oli yksi keino päästä kiinni ehdokkaiden arvoihin ja siihen, millainen ehdokas olisi presidenttinä, kuinka hän reagoisi arvojohtajana nyt Suomessa syntyneeseen poliittiseen tilanteeseen? Kejonen vastaa.

Hän toteaa, että tämän vuoksi keskusteltiin aiheesta, joka ei suoraan kuulu presidentin valtaoikeuksiin.

– Moni ehdokkaista käytti tässä kohdin puheenvuoroja siten, että he korostivat presidentin arvojohtajuutta kotimaan asioissa.

Kejonen toteaa myös, että Ylen ensimmäinen suuri vaalikeskustelu keskittyi nimenomaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Hän myös lisää, että ulko- ja turvallisuuspolitiikan teemaan palattiin eillisen tentin toisella puoliskolla.

– Mahdollisella presidentinvaalien toisella kierroksella käydään läpi ajankohtaisia presidentin tehtäviin kuuluvia kysymyksiä.

Eilisellä suurella vaalikeskustelulla oli keskimäärin 1 008 900 katsojaa, eniten lähetyksen ensimmäisellä tunnilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE