Nyheter

YLE:s partimätning: Samlingspartiet fortfarande störst men understödet för socialdemokraterna stiger

European People's Party
Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo. Bild: EPP Congress Rotterdam - Day 1 https://www.flickr.com/photos/eppofficial/52112630168/ av European People's Party (Licens Creative Commons BY).

YLE:s senaste partimätning visar att väljarstödet för Samlingspartiet har fortsatt att sjunka sedan juni men partiet är fortfarande störst. Väljarstödet för statsministerpartiet SDP har däremot fortsatt att stiga under sommaren.

Jonatan Wikström

Arbetarbladet

 

 

Om riksdagsvalet hölls idag skulle det troligen bli Petteri Orpo som får ta över statsministerposten. 23,4 procent uppger att de skulle rösta på Samlingspartiet. SDP är andra störst med ett väljarstöd på 20,3 procent. På tredje plats kommer Sannfinländarna med ett väljarstöd på 16,1 procent.

 

Understödet för Samlingspartiet började sjunka redan i juni efter att Helsingin Sanomat avslöjade anklagelser om att riksdagsledamot Wille Rydman skulle ha betett sig osakligt mot unga flickor i partiets ungdomsförbund. Väljarstödet sjönk då från 25,9 till 23,7 procent.

Väljarstödet för SDP har fortsatt att stiga hela sommaren. I maj var väljarstödet bara 17,9 procent. Sedan har väljarstödet bara stigit i jämn takt.

Väljarstödet för Sannfinländarna fortsätter också att stiga i en jämn takt medan stödet för Centern fortsätter att sjunka. Väljarstödet för centern är nu på 11 procent.

I Väljarstödet för de övriga riksdagspartierna har det inte skett några stora ändringar under sommaren. Väljarstödet för De Gröna är 9,3 procent, Vänsterförbundet har ett stöd på 8,1 procent och SFP 4,4 procent. Kristdemokraterna har ett understöd på 3 procent och Rörelse Nu 2,2 procent.

Det sammanlagda understödet för regeringspartierna är för tillfället 53,1 procent.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE