Mielipiteet
24.1.2019 17:20 ・ Päivitetty: 24.1.2019 17:20
Ylivelkaantuminen ja kannustinloukku – pikavipit ovat osa laajempaa ongelmaa
Ajan ilmiöksi tulleet pikavipit ovat monen yksittäisen henkilön, nuoren ja vanhemman sekä perheen arkipäivää. Pikavippien mainonta ja markkinointi ovat iskevää ja päällekäyvää tarjoten ratkaisua hetkelliseen talousongelmaan ja osin jopa pitkäjänteisempää taloudensuunnittelua. Monen kohdalla tilanne on kestämätön. Elämästä uhkaa muodostua lyhytaikaisen rahoitusmarkkinan ohjaamaa, jossa rahoituksen korko ja lyhennysaikataulut ovat määräävinä. Todellisuutta on lyhytaikaisten rahoitusvippien kierre.
Takuusäätiö on tehnyt pitkäjänteistä työtä ylivelkaantuneisuuden ongelmien syiden ja ratkaisujen parissa. Velallisia on neuvottu lähes 30 vuotta. Yhteydenottojen määrä on kasvanut ja oli viime vuonna yhteensä yli 43 000.
Takuusäätiön tiedote (23.1.2019) kertoo ongelman laajuudesta ja sen muuttumisesta. Vuonna 2018 yhteydenottajilla oli velkaa keskimäärin 33 800 euroa, mikä oli 5 000 euroa enemmän kuin vuotta aiemmin. Yli 100 000 euron vakuudettomat velkamäärätapaukset kasvoivat 50 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Tiedotteessa todetaan, että ensimmäistä kertaa säätiön neuvonnan historiassa yli puolet yhteydenottajista kertoo edelleen hoitavansa velkojaan erilaisin maksujärjestelyin. Tähän asti suurimmalla osalla apua hakevista velat ovat olleet jo perinnässä ja ulosotossa. Muutos kertoo helppoudesta saada vakuudettomia luottoja aikaisempien velkojen yhdistämiseen ja välttyä siten myös maksuhäiriömerkinnältä.
”Tämä trendi johtaa kuitenkin usein vieläkin hankalampaan velkaongelmaan kuin velkojen hoito ulosoton kautta. Nyt tarvitaan pikaisesti nopeammin reagoivia ja uusia järjestelykeinoja sekä talouspalveluita, jotka tavoittaisivat ihmiset ennen kuin velkaa on liian paljon”, sanoo Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar.
On rajattava ja suitsittava pikavippien markkinointia ja käytäntöjä lainsäädännön keinoin. Toimeentulo omalla työllä on ensisijaista. Kun elämän arkipäivässä eteen tulee taloudellinen ongelma tai tilanne, jossa tavanomainen talouden hallinta murtuu, ratkaisuja tulee voida hakea sosiaalihuollon ja työllisyyspalvelujen avulla. Elämää haittaava pikavippikierre on oire, johon tulee saada apua ja johon tulee nopeasti puuttua. Oireeseen puuttuminen ei kuitenkaan poista pikavippi-ongelman perustaa.
Sosiaaliturva 2030 uudistuksen yhtenä osana on perusturvan ja toimeliaisuuden uudistushanke Toimi, joka valmistelee sosiaaliturvan kokonaisuudistusta yhdessä parlamentaaristen toimijoiden kanssa. Tarkoituksena on etsiä ratkaisuja erityisesti sosiaali- ja työllisyyspalvelujen ja -etuuksien yhteen toimivuuden kysymyksiin.
Toimeentulon kestävyys ja sosiaaliturvan kantavuus (yleisturva) ovat seuraavan eduskuntakauden keskeisiä teemoja. Ylivelkaantumisen ja kannustinloukkujen ratkaisut ovat hyvinvoinnin perustaa – arjen elämän oikeudenmukaisuutta ja tasavertaisuutta.
Kirjoittaja on sosiaali- ja terveysjohtaja ja yhteiskuntatieteiden tohtori Seinäjoelta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.