Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Yllätys muhimassa Iowassa? – ennestään tuntematon 38-vuotias Buttigieg johtaa esivaalin tuloslaskennassa

LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Spencer Platt

Iowassa on viimein julkaistu ensimmäisiä tuloksia demokraattien esivaalista. Niiden mukaan johdossa on 38-vuotias ex-pormestari Pete Buttigieg (kuvassa), joka on tässä vaiheessa saanut 26,9 prosenttia delegaateista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Toisena on senaattori Bernie Sanders 25,1 prosentilla.

Äänistä oli yöllä Suomen aikaan laskettu noin 62 prosenttia.

Kolmantena on senaattori Elizabeth Warren 18,3 prosentilla ja vasta neljäntenä entinen varapresidentti Joe Biden 15,6 prosentilla.

Puhtaassa äänimäärässä Sanders on niukasti Buttigiegin edellä.

Iowan tulosten julkistaminen viivästyi pahasti, sillä alun perin vaalikokousten tulosten piti olla selvillä jo varhain tiistaina Suomen aikaa. Ongelmat liittyivät etenkin uuteen sovellukseen, jolla eri vaalipiirien oli tarkoitus raportoida tuloksia Iowan demokraattipuolueelle.

Sovellus ei toiminut odotetusti, ja tuloksia jouduttiin raportoimaan manuaalisesti, mikä teki vaali-illasta todellisen pannukakun.

Ehdokkaat lensivät jo seuraavaan esivaaliosavaltioon New Hampshireen, kun Iowassa vielä yritettiin saada selville äänestystuloksia.

Iowan merkityksen arvellaan jäävän tavallista pienemmäksi.

Osavaltioiden esivaaleissa ratkaistaan puolueen tuleva presidenttiehdokas. Iowan vaalikokoukset aloittavat perinteisesti esivaalikauden, ja Iowan tulokset ovat usein näyttäneet suuntaa presidenttikisan voimasuhteille.

Tällä kertaa Iowan merkityksen arvellaan jäävän tavallista pienemmäksi, sillä tulosten viivästyminen vei Iowassa menestyneiltä ehdokkailta kullanarvoisen hetken paistatella median parrasvaloissa.

Johtavat ehdokkaat ovat perinteisesti laittaneet paljon paukkuja Iowassa ja muissa varhaisissa esivaaliosavaltioissa pärjäämiseen. Esimerkiksi Buttigiegin kampanja oli panostanut etenkin Iowaan, jossa hänellä arveltiin olevan hyvät mahdollisuudet menestyä osavaltion väestörakenteen ansiosta.

Buttigieg puhui kannattajilleen New Hampshiressä, kun Iowan osittaiset tulokset julkaistiin.

– Nämä eivät ole vielä täydelliset tulokset, mutta siinä on jo suurin osa vaalipiireistä, ja niiden perusteella me olemme ykkösenä, Buttigieg sanoi uutiskanava CNN:n mukaan.

– Emme tiedä vielä kaikkia lukuja, mutta tiedämme tämän: kampanjamme käynnistyi vuosi sitten ja sillä oli silloin vain neljä työntekijää, ei tunnettuutta, ei rahaa, vain suuri ajatus. Jotkut sanoivat, ettei kampanjallamme pitäisi olla mitään asiaa tähän kisaan, mutta nyt olemme ottaneet kärkipaikan kisassa nykyisen presidentin korvaamiseksi.

Buttigieg on Indianan osavaltion South Bendin kaupungin entinen pormestari. Hän oli valtakunnallisesti täysin tuntematon nimi ennen presidenttikisaan lähtemistään.

Iowaa pidettiin ennakkoon hieman hankalana Bidenille.

Biden on ollut käytännössä ehdokkuutensa ilmoittamisesta lähtien valtakunnallisten mielipidemittausten kärjessä, mutta Iowassa hän näyttää jäävän kärkinelikon hännille.

Iowaa pidettiin ennakkoon hieman hankalana osavaltiona ex-varapresidentille, mutta neljänneksi jääminen ei silti ainakaan tuo lisäpontta hänen kampanjalleen.

Bidenin vahvuutena pidetään sitä, että hän on mustien äänestäjien keskuudessa selvästi suosituin ehdokas, ja monissa tulevien viikkojen esivaaliosavaltiossa mustat muodostavat suuremman osuuden väestöstä kuin Iowassa. Sen sijaan Buttigiegin kannatus mustien keskuudessa on vähäistä.

Sekä Bidenin että Buttigiegin nähdään edustavan demokraattipuolueen maltillista siipeä, kun taas Sanders ja Warren kuuluvat puolueen vasempaan laitaan.

Sanders on parin viime kuukauden aikana noussut gallupeissa Warrenin edelle suosituimmaksi vasemmistoehdokkaaksi.

Trump hyödynsi kaaosta ilkkumalla puolueelle.

Iowassa pidettiin samana päivänä myös republikaanien esivaali, jonka voitti kirkkaasti istuva presidentti Donald Trump. Trump hyödynsi demokraattien kaaosta ilkkumalla puolueelle Twitterissä.

Iowan demokraattipuolueen puheenjohtaja Troy Price kertoi ongelmista tiistaina tiedotustilaisuudessa samoihin aikoihin, kun puolue julkaisi ensimmäisiä tuloksia.

– Tulosten julkistamisen ongelmia ja Iowan demokraattien vaalikokouksien olosuhteita on mahdotonta hyväksyä. Puolueen puheenjohtajana pyydän tätä syvästi anteeksi, Price sanoi.

Pricen mukaan ongelmat johtuivat koodausvirheestä. Hän kuitenkin vakuutti, että tulosdata oli koko ajan turvassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE