Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Yritykset hoi! – anna henkilöstön vaikuttaa omaan työhönsä ja tuottavuus kasvaa

Arja Jokiaho

SAK:n tuore tutkimus vahvistaa, että työn tuottavuus paranee, kun työntekijät pääsevät vaikuttamaan omaan työhönsä ja itseään koskeviin tuotannollisiin päätöksiin.

Demokraatti

Demokraatti

Työn tuottavuuden hidas kasvu on vakava taloudellinen ongelma Suomessa. Usein siihen etsitään ratkaisua investoimalla laitteisiin ja työntekijöiden osaamiseen.

– Niillä on tärkeä merkitys, mutta enemmän pitäisi kiinnittää huomiota henkilöstön rooliin ja mahdollisuuksiin vaikuttaa sekä omaan työhönsä, että itseään koskeviin tuotannollisiin päätöksiin, SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila toteaa tiedotteessa.

SAK selvitti asiaa tutkimuksella, johon haastateltiin SAK:laisten liittojen työssä käyviä jäseniä. Tulokset vahvistavat sen, että henkilöstön hyvät vaikutusmahdollisuudet työssä sekä osallisuus omaan työhön liittyvässä päätöksenteossa lisäävät henkilöstön halua ideoida tuote- ja palveluparannuksia työpaikalla.

– Niillä puolestaan on myönteinen vaikutus työn tuottavuuteen. Voi myös sanoa, että työn tuottavuuden kasvu on palkankorotusten paras ystävä.

TYÖTERVEYSLAITOKSEN tuoreen tutkimuksen mukaan yritykset, joissa työntekijät otetaan laajasti mukaan itseään koskevien toimintojen suunnitteluun ja päätöksentekoon sekä hyödynnetään data-analytiikkaa ja verkostoitumista, tuottavat kymmenkertaisella todennäköisyydellä uusia tuotteita tai palveluita markkinoille verrattuna yrityksiin, joissa tämä ei ole arkipäivää.

Henkilöstön osallistaminen laajasti tarkoittaa, että johto luottaa työntekijöihinsä ja arvostaa heitä. SAK:n tutkimusaineistosta ilmenee, että työntekijät, jotka kokevat johdon luottavan työntekijöihin, voivat terveydellisesti selvästi paremmin kuin verrokkinsa, jotka työskentelevät työpaikoilla, joissa johto ei luota työntekijöihin.

– Tällä on suuri merkitys työntekijöiden sairastavuuteen ja työmotivaatioon, Antila painottaa.

SAK KYSYI yli 50-vuotiailta työntekijöiltä, miten he arvioivat kykyään jatkaa työskentelyä vanhuuseläkeikään asti. Kävi ilmi, että erot johdon luottamusta nauttivien ja sitä ilman olevien työntekijöiden välillä ovat suuret.

Paljon johdon luottamusta nauttivista melkein puolet (46 %) ei koe suuria haasteita työskentelemisessä vanhuuseläkeikään asti. Luottamuspulasta kärsivien työntekijöiden vastaava osuus oli yli puolta pienempi (21 %).

– Tulokset osoittavat, että työpaikan toimintatavoilla on erittäin merkittävä vaikutus työuriin ja siihen toteutuuko tavoite pidentää työuria, Antila toteaa.

SAK:n haastattelututkimukseen vastasi 1 206 SAK:laisten liittojen työssäkäyvää jäsentä. Tutkimuksen toteutti Kantar Public puhelinhaastatteluna maalis-toukokuussa 2023.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE