Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Talous

Yrityksiä lopetetaan nyt vapaaehtoisesti – konkurssien määrä väheni

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Lopettaneiden yritysten määrä kasvoi viime vuoden lopulla yli viidenneksellä, Tilastokeskus kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Yliaktuaari Tommi Veistämö Tilastokeskuksesta sanoo STT:lle, että tilastossa ei ole vastaavalla ajanjaksolla ollut aiemmin yhtä suuria hyppäyksiä. Yhteensä lopettaneita yrityksiä loka–joulukuussa oli yli 7  500 kappaletta, kun niitä oli vuotta aiemmin vastaavana ajankohtana runsaat 6  200. Luvussa on siis 21 prosentin kasvu.

–  Aina on satunnaisvaihtelua, mutta kyllähän vaikuttaa siltä, että koronalta on ollut jotain vaikutusta tähän kasvuun, Veistämö sanoo.

Suomen Yrittäjien pääekonomistin Mika Kuismasen mukaan tilasto noudattaa odotettua analyysia. Hän korostaa tarvetta seurata yrityskannan muutoksia muutoinkin kuin konkurssihakemusten määrän kautta.

–  Tilasto kuvaa mielestäni hyvin sitä, mikä koronakriisin vaikutus yrityskantaan on ollut. Se tulee lopettaneiden yritysten kautta. Konkurssilainsäädäntöön tehdyt muutokset ovat omalta osaltaan vähentäneet konkurssihakemusten määrää, mutta poistuma heijastuu vapaaehtoisena lopettamisena, hän toteaa STT:lle.

Kuismanen huomauttaa, että suhteessa alan yritysten kokonaismäärään lopettaneiden määrä on korkea majoitus- ja ravitsemuspalveluissa, sosiaali- ja terveyspalveluissa ja muissa palveluissa. Tämä kuvaa hänen mukaansa palvelusektorille kasautuneita ongelmia, joista syksyn ja talven aikana keskusteltiin.

–  Tämä on dynamiikka, jota tulee tarkastella pidempään kuin konkurssisarjaa.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna pantiin vireille vajaa viidennes vähemmän konkursseja kuin vuotta aiemmin. Tämän vuoden tammi–kesäkuussa ne vähenivät neljä prosenttia viime vuoden alusta.

”Kyllä se riskinottoa vaatii lähteä yrittäjäksi tässä tilanteessa.”

Lopettaneiden yritysten tilasto laahaa jonkin verran aloittaneiden yritysten lukua jäljessä.

Tuoreen tilastojulkistuksen yhteydessä Tilastokeskus pystyi kertomaan alkuvuoden aloittaneiden yritysten määrän. Tammi–maaliskuussa Suomessa aloitti toimintansa noin 12  400 yritystä, mikä oli joitain kymmeniä vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Yrittäjien Kuismanen uskoo, että lopettaneiden yritysten määrä tulee näyttämään synkähköltä vielä alkuvuoden tilastossa, mutta tämän jälkeen tuoreet tiedot ennakoivat yritysten tilanteen parantuneen.

–  Jopa palvelusektorilla liikevaihtokuvaaja oli toukokuussa varsin hyvä.

Hän ei kuitenkaan odota kasvua aloittavien yritysten määrässä.

–  Kyllä se riskinottoa vaatii lähteä yrittäjäksi tässä tilanteessa, jossa emme tiedä, onko epidemia voitettu vai ei ja jossa yhteiskunta voi rajoittaa toimintaa.

Tilastokeskus on jo aiemmin kertonut, että loka–joulukuussa yrityksiä aloitti toimintansa yli 9  200 kappaletta, mikä oli edellisvuoden tasolla.

Yliaktuaari Veistämö kertoo, että sekä aloittavissa että lopettavissa yrityksissä kausivaihtelu on erittäin suurta. Ensimmäisessä kvartaalissa on huomattavasti enemmän aloituksia verrattuna muihin ja lopettaneita on viimeisessä kvartaalissa enemmän kuin muissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE