Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Zelenskyi: Onko tämä vasta uuden hyökkäyksen alku?

AFP / LEHTIKUVA / ROMAN PILIPEY
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Ukrainan Harkovan alueelta on evakuoitu lähes 10 000 ihmistä Venäjän hyökkäyksen alta, kertoo kuvernööri Oleh Synjehubov.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Venäjän uusi maaoperaatio Harkovassa alkoi runsas viikko sitten. Venäjä sanoo vallanneensa Harkovan alueella useita rajakyliä. Evakuoidut asukkaat pakenivat Venäjän joukkoja, jotka Synjehubovin mukaan pääsivät etenemään 5-10 kilometriä ennen kuin ukrainalaisjoukot saivat pysäytettyä ne.

Vovtshanskin kaupungissa on Synjehubovin mukaan jäljellä vain 200 asukasta, kaikki muut ovat paenneet taisteluja. AFP:n laskelmien mukaan Venäjä on reilun viikon aikana kyennyt valtaamaan liki 280 neliökilometriä aluetta ukrainalaisilta.

Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan operaatio voi olla vasta alkusoittoa Venäjän laajemmalle hyökkäykselle.

Venäjän viime viikolla Ukrainassa Harkovan alueella aloittama maaoperaatio voi olla vasta uuden hyökkäyksen ensimmäinen askel, Zelenskyi sanoi uutistoimisto AFP:lle antamassaan haastattelussa.

Hyökkäys voisi presidentin mukaan koostua useista aalloista ja venäläisjoukot saattaisivat pyrkiä Harkovan kaupunkiin. Hänen mukaansa venäläisjoukot ymmärtävät kuitenkin, että hyökkäys Harkovaan olisi erittäin vaikea.

Venäjä on sanonut vallanneensa Harkovan alueella useita rajakyliä. Zelenskyin mukaan tilanne alueella on Ukrainan lisäjoukkojen lähettämisen jälkeen hallinnassa, mutta ei vakaa.

Zelenskyin mukaan Ukrainan asevoimat tarvitsisi toisaalta myös lisää väkeä, jotta joukkojen moraalia saataisiin vahvistettua. AFP:n mukaan myöntö on Zelenskyin kohdalla harvinainen.

Monet ukrainalaissotilaista ovat taistelleet yli kaksi vuotta ilman kunnollista taukoa.

ILMATORJUNNAN osalta Ukrainalla on puolestaan presidenttinsä mukaan noin 25 prosenttia siitä, mitä se tarvitsisi puolustaakseen maataan.

Zelenskyi sanoo maansa tarvitsevan 120-130 nykyaikaista lentokonetta, jotta se voisi estää Venäjän ilmaherruuden ja puolustaa ilmatilaa kolmeasataa venäläiskonetta vastaan.

Zelenskyi kommentoi AFP:lle myös Venäjän sotilaallista kyvykkyyttä suhteessa kahden vuoden takaiseen.

Ukrainalaispresidentin mukaan Venäjä ei olisi esimerkiksi kykeneväinen saavuttamaan Ukrainan pääkaupungin Kiovan laitamia samalla lailla kuin laajan hyökkäyksensä alkuaikoina vuonna 2022.

Presidentin mukaan Venäjällä ei olisi tätä nykyä tarpeeksi joukkoja täysimittaiseen hyökkäykseen Kiovassa.

Zelenskyin mukaan Ukrainan itäosassa sijaitseva Donbassin alue on yleisellä tasolla Venäjän keskeinen päämäärä.

ZELENSKYI myös torjui haastattelun yhteydessä Ranskan presidentti Emmanuel Macronin vaateet taisteluiden taukoamisesta kesällä Pariisin olympialaisten ajaksi. Hän sanoo puhuneensa asiasta Macronin kanssa.

Zelenskyin mukaan tauko taisteluissa voisi auttaa Venäjää liikuttelemaan joukkoja ja kalustoa Ukrainan alueella.

- Kuka voi taata, että Venäjä ei käytä tätä aikaa joukkojensa tuomiseen alueellemme, Zelenskyi kysyi ja korosti, ettei Ukraina luota Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Zelenskyi painotti Ukrainan vastustavan aselepoja, joista hyöty valuu vastustajan pussiin.

Presidentti Putin antoi perjantaina ymmärtää, että Venäjä ei niin ikään tukisi ajatusta olympialaisten aikaisesta aselevosta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE