Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

1 700 kertaa keskimääräinen rikosjuttu – STT selvitti Aarnio-vyyhden hinnan

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Toimittajat noutivat Helsingin käräjäoikeuden tuomion huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion oikeusjutussa käräjäoikeuden asiakaspalvelusta 29. joulukuuta 2016.

Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion rikosvyyhtien pitkä ja kivinen selvittely on STT:n laskujen mukaan maksanut vähintään 9,8 miljoonaa euroa. Mukaan on laskettu poliisin ja tuomioistuinten kulut, syyttäjien palkat ja asianajajien palkkiot.

Summa on varovainen arvio laskettuna niistä kuluista, jotka tiedetään varmaksi ja niistä kuluista, joista eri viranomaiset ovat pystyneet antamaan arvion. Selvästi suurin osa kaikista jutun kuluista on langennut veronmaksajien maksettavaksi.

Oikeusministeriön hallinto-osaston ylijohtaja Kari Kiesiläinen ja suunnittelupäällikkö Raimo Ahola arvioivat, että Aarnio-prosessi on vähintäänkin yksi Suomen kalleimmista oikeudenkäynneistä ellei jopa kaikista kallein. Vertailu ei ole helppoa, sillä kalleimpiin kuuluvien oikeudenkäyntien kuluja on eri aikoina laskettu hieman eri tavoin.

– Muistinvaraisesti äkkiä tulee mieleen Ruanda-oikeudenkäynti, Jippii, Ulvila ja Wincapita, Kiesiläinen pohtii.

– Taitaa nyt olla kyllä isoin tähän mennessä, Bodomin tapauksessakin tutkintakulut olivat varmaankin suuret, Ahola sanoo.

Hinta noin 1 700-kertainen keskimääräiseen juttuun verrattuna.

Pelkästään tuomioistuinten kuluihin, esimerkiksi tuomareiden palkkoihin ja hallinto- ja tilakuluihin, on mennyt Aarnio-vyyhdissä jo noin 1,7 miljoonaa.

Kaikkiaan tuomioistuimissa käsitellään Aholan mukaan vuosittain noin 55 000 rikosasiaa. Keskimääräisen jutun kustannukset ovat tuomioistuimelle noin tuhat euroa. Toisin sanoen Aarnio-vyyhti on tuomioistuimille maksanut jo 1 700 kertaa enemmän kuin keskimääräinen rikosjuttu.

– Keskimääräisen jutun kustannusten keskiarvoa alentaa se, että valtaosa asioista on pienehköjä rikosasioita, Ahola kertoo.

Helsingin käräjäoikeudesta kerrotaan, että Aarnion Trevoc- ja huumetynnyrijuttujen tuomareiden ja käräjäsihteerien palkat sivukuluineen olivat reilut 760 000 euroa. Hovioikeus arvioi joulukuussa, että siihen mennessä sen kulut olivat lähes 420 000 euroa. Tämä tekee yhteensä lähes 1,2 miljoonaa. Kulut sisältävät sivukuluja, lomarahoja ja muutamia tuhansia euroja hallinnollisia kuluja.

Kiesiläinen ja Ahola kertovat, että näiden kulujen päälle voi turvallisesti laskea noin 40 prosenttia lisää.

– Siellä on vartijoita, turvakameroita, ict-osastoa, tilavuokria ja niin edelleen. Nämä tulevat yhteishankintana, mutta on ihan perusteltua jyvittää niitä yksittäisille jutuille, jotka vievät resursseja, Kiesiläinen kertoo.

Näin laskettuna tuomioistuinkuluihin tulisi lisätä noin puoli miljoonaa.

Aarnion huumerikoshaaran hovioikeusvaihe jatkuu ainakin kesään saakka.

Jutun laskelmat eivät sisällä niin sanotun ensimmäisen tynnyrijutun kuluja, jossa Aarnio ei vielä ollut syytettynä. Kulut eivät kaikilta osiltaan sisällä myöskään niin sanotun tietolähdehaaran kuluja. Jutussa kertyneitä vankilapäiviä ei ole myöskään laskettu mukaan. Vankilapäivän hinta on keskimäärin noin 200 euroa.

Keskustelua aiheesta

Maan hallitukselta vaaditaan välittömiä toimenpiteitä – tutulla lintulajilla huolestuttava kannanromahdus

Kuva: Pertti Rasp
Punasotka on pulassa. Edessä koiras- ja takana naaraslintu.

Suomen lintuyhdistysten edustajat vaativat BirdLifen kevätkokouksen julkilausumassa Suomen hallitukselta välittömiä toimenpiteitä erittäin uhanalaisen punasotkan pelastamiseksi.

Punasotka on siirrettävä metsästyslaista luonnonsuojelulailla rauhoitetuksi lajiksi. Lisäksi tarvitaan huomattavaa lisäpanostusta Suomen tärkeimpien lintukosteikkojen hoitoon.

Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luonnonvarakeskuksen ja BirdLifen toteuttamien vesilintuseurantojen mukaan punasotka on vähentynyt jopa kymmenesosaan 1990-luvun puolivälistä.

Punasotkan taantumisen syyt löytynevät ensisijaisesti elinympäristöjen heikkenemisestä. Kosteikkojen umpeenkasvu on heikentänyt punasotkan elinolosuhteita ja särkikalojen runsastuminen lisännyt ravintokilpailua. Naurulokkien katoaminen monilta lintuvesiltä lienee lisäksi heikentänyt punasotkan pesimämenestystä, koska sotkat pesivät mielellään lokkiyhdyskuntien suojassa.

Punasotka kuuluu Suomessa edelleen vapaasti metsästettävien riistalintujen joukkoon. Vähenevän lintukannan metsästys ei BirdLifen mukaan ole koskaan kestävää. Vaikka metsästys ei olisikaan vähenemisen tärkein syy, vähenevälle lajille metsästys aiheuttaa tarpeetonta lisäkuolleisuutta. BirdLife vaatii punasotkan rauhoittamista ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta.

Myös monet muut riistavesilintulajit ovat nykyään uhanalaisia. Punasotkan lisäksi tukkasotkan, nokikanan, jouhisorsan, haapanan ja heinätavin metsästystä pitäisi välittömästi rajoittaa. Metsästyskielto on BirdLifen mukaan kuitenkin vain välttämätön ensiapu ja vesilintulajien pesimäkantojen palauttaminen vaatii Suomelta huomattavaa panostusta tärkeimpien kosteikkojen, erityisesti Natura 2000 -verkoston lintuvesien hoitoon.

Punasotka on BirdLife Suomen vuoden lintu 2018. Vuoden lintu -hankkeessa kartoitetaan Suomen punasotkakannan nykyinen koko. Vielä 1990-luvun lopulla kanta arvioitiin 13 000 parin suuruiseksi. Suomen nykykanta on huomattavasti pienempi.

BirdLife Suomen jäsenyhdistysten edustajat kokoontuivat tänään Maarianhaminassa. Kokouksessa laadittiin punasotkan suojelutilanteen parantamista vaativa julkilausuma.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Asekaappi lähti varkaiden matkaan Somerolla – rajun ryöstön uhri sidottiin ja silmiin sumutettiin kirvelevää ainetta

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Poliisi kertoo, että ryöstön yhteydessä talosta vietiin muun muassa rahaa ja asekaappi.

Yksin omakotitalossa Somerolla Varsinais-Suomessa asuva mies on joutunut epäillyn törkeän ryöstön uhriksi, kertoi poliisi lauantaina.

Ryöstäjät tunkeutuivat Kulmalantiellä sijaitsevaan taloon perjantaina aamupäivällä. Miehet sumuttivat tuntematonta, kirvelevää ainetta uhrin silmille, minkä jälkeen hänet sidottiin, poliisi kertoi. Sen jälkeen miehet rikkoivat tavaroita ja penkoivat paikkoja.
Talosta vietiin muun muassa rahaa ja asekaappi.

Uhri sai itsensä jonkin ajan kuluttua irti ja soitti hätäkeskukseen.

Keskustelua aiheesta

Wärtsilän entinen pääjohtaja Tankmar Horn on kuollut

Kuva: Lehtikuva / Reijo Koskinen
Kuvassa Tankmar Horn DDR:n ja Suomen välisen kauppasopimuksen allekirjoitustilaisuudessa Helsingissä 13. huhtikuuta 1965.

Wärtsilän entinen pääjohtaja Tankmar Horn on kuollut 93-vuotiaana. Horn kuoli myöhään eilen, kertoi hänen leskensä Kristina Horn STT:lle.

Horn toimi Wärtsilän pääjohtajana vuosina 1970–1976 ja johtokunnan puheenjohtajana vuodesta 1976 aina vuoteen 1987 saakka. Ennen uraansa Wärtsilässä Horn toimi diplomaattina muun muassa Varsovassa ja Buenos Airesissa.

Hornille myönnettiin ministerin arvonimi vuonna 1972.

Hornin kuolemasta kertoi aiemmin lauantaina Ilta-Sanomat.

Keskustelua aiheesta

B-viruksien aiheuttamaa influenssaa on esiintynyt selvästi enemmän kuin tavanomaisesti – ministeriö reagoi asiaan

Ensi syksyn ja talven kausi-influenssarokotukset toteutetaan edellistä kattavammalla nelivalenttisella rokotteella. Sosiaali- ja terveysministeriö päätti asiasta tänään.

Tänä ja viime influenssakautena julkisessa terveydenhoidossa on käytetty pistettävää rokotetta, joka sisältää suojan yhtä B- ja kahta A-influenssaviruskantaa vastaan.

B-viruksien aiheuttamaa influenssaa on tänä kautena esiintynyt selvästi enemmän kuin tavanomaisina vuosina. Tästä syystä rokotehankinnan pohjana olevaa terveystaloudellista arviota päätettiin päivittää, ministeriö sanoo tiedotteessaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Poikia kiusataan kouluissa useammin kuin tyttöjä

Noin 1–2 prosenttia oppilaista joutuu kiusatuksi joka päivä, ja poikia kiusataan kouluissa useammin kuin tyttöjä. Tämä käy ilmi koulutuksen arviointikeskuksen tekemästä laajasta raportista.

Raportin mukaan 40 prosenttia kahdeksasluokkalaisista vastasi, ettei viihdy oppitunneilla, ja joka viidennen kahdeksasluokkalaisen mielestä vain muutama opettaja osasi ylläpitää työrauhaa. Kouluviihtyvyydellä ja -turvallisuudella on yhteys koulun työrauhaan, raportissa todetaan.

Tulosten mukaan yli 90 prosenttia oppilaista kokee olonsa turvalliseksi oppitunneilla, välitunneilla ja koulumatkoilla.

Arviointikeskus tarkasteli yli viittäsataa koulua ja lukiota, niiden opettajia, kolmas- ja kahdeksasluokkalaisia oppilaita sekä lukioiden toisen vuosikurssin opiskelijoita.

AVAINSANAT