Uutiset
7.11.2016 07:16 ・ Päivitetty: 7.11.2016 07:20
Forssasta ponnistaa pian biotalouden osaajia – HAMK aloittaa uuden koulutuksen
Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) aloittaa biotalousinsinöörikoulutuksen Forssan kampuksella ensi syksynä. Koulutus käynnistetään 40 päiväopiskelijan ja 20 monimuoto-opiskelijan ryhmällä ja täydellä opiskelijamäärällä tämä tulee tarkoittamaan noin 200 uuden korkeakouluopiskelijan saamista Forssaan.
– HAMKin pidemmän tähtäyksen visioissa on saada koulutusohjelma ja siihen saumattomasti liittyvä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta kansainvälisestikin niin kiinnostavaksi, että koulutus alkaa kiinnostaa myös kansainvälisiä opiskelijoita, mainitsee SDP:n kaupunginvaltuutettu ja HAMKin hallituksen jäsen Jouni Mäkelä.
Mäkelän mukaan koulutus sopii erinomaisesti Forssan kampukselle, sillä sitä lähdetään rakentamaan yhdessä Jokioisillakin toimivan Luonnonvarakeskuksen ja paikallisen liike-elämän, kuten Forssassa jo tälläkin hetkellä voimallisesti toimivien ympäristöliiketoimintayritysten kanssa.
– Opiskelijat osallistuvat opinnoissaan tutkimus- ja kehittämistoimintaan, mitä tehdään HAMKin Biotalouden tutkimusyksikön, alueen yritysten ja Luken yhteistyönä. Koulutusohjelman tarpeisiin tullaan rakentamaan myös laboratoriotilat, joissa Luke ja mahdollisesti alueen yrityksiäkin olisi mukana, visioi Mäkelä.
Mäkelä kertoo , että toteutuksessa on mukana myös Beyond Alliance for knowledge -liittouma, johon kuuluu HAMKin lisäksi Via University College Tanskasta ja Feevale University Brasiliasta.
– Kansainväliset kumppanimme tekevät jo tällä hetkellä kanssamme yhteistä tutkimustoimintaa eri tutkimusyksiköissä ja biotalousinsinöörikoulutus avaa huikeita mahdollisuuksia myös globaalien ympäristöongelmien ratkaisuun yhteisten projektien myötä VIA:n ja Feevalen kanssa, kertoo Mäkelä.
Innovaatioita etsimään
Koulutuksessa yhdistetään tekniikan ja luonnonvara-alan osaaminen. Mäkelän mukaan opiskelijat saavat valmiuksia kehittää erilaisia innovatiivisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan, materiaalien tehokkaaseen kierrätykseen, luonnonvarojen säästämiseen ja moniin muihin biotalouden ongelmiin.
– Tavoitteena on tuottaa uutta osaamista bio- ja kiertotalouden edistämiseen Suomessa ja maailmalla, Mäkelä summaa.
Mäkelän mukaan koulutus vahvistaa HAMKin asemaa Forssassa, ja alkava koulutusohjelma tukee myös Forssan seudun järkivihreää elinkeinostrategiaa.
– Strategialla pyritään toimintatapaan, joka ottaa huomioon ympäristöystävällisyyden ja kestävän kehityksen periaatteet yritysten ja yhteisöjen toiminnassa. Kestävään kehitykseen kuuluu ekologinen, taloudellinen sekä kulttuurinen ja sosiaalinen ulottuvuus, toteaa Mäkelä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.