Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

27 kuollut rankkasateiden vuoksi Japanissa – vettä luvassa jopa 300 millimetriä vuorokaudessa

STR / JIJI PRESS / AFP / - LEHTIKUVA / AFP
Kuma-joki tulvii Ashikitassa rankkasateiden vuoksi.

Japanissa rankkasateiden pieksemällä Kyushun saarella sateet ovat jälleen yltymässä Kumamoton prefektuurissa, jossa on jo kärsitty tappavista mutavyöryistä ja tulvista, kertoo Japanin yleisradioyhtiö NHK.

Demokraatti.fi/STT

Pelastustyöntekijät jatkavat kadonneiden etsintää. Viranomaisten mukaan Kumamoton alueella 27 ihmistä on kuollut, 15:n uskotaan kuolleen ja 11 ihmistä on kateissa.

Rankkasateiden on ennakoitu jatkuvan maanantain ja tiistain ajan. Maanantai-iltaan mennessä Kyushun saaren pohjois- ja eteläosiin odotetaan noin 250 millimetrin sateita. Läheiselle Shikokun saarelle ennustetaan 300 millimetrin sateita vuorokauden aikana. Japanin ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan saarilla saadaan miltei saman verran sateita yhteensä koko heinäkuun ajalta.

Suomessa varoitetaan vaarallisesta rankkasateesta, kun vuorokaudessa sataa 120 millimetriä. Kesäaikaan Suomessa sataa keskimäärin noin 150 millimetriä kuukaudessa.

Mutavyöryt ovat johtaneet useiden talojen sortumiseen alueella. Tulvavedet ovat tärvelleet myös monia teitä ja siltoja, minkä vuoksi pääsy moniin eristäytyneisiin yhteisöihin on estynyt.

– Se oli pelkkää vettä silmänkantamattomiin, kertoi paikallinen bussikuski Hirokazu Kosaki paikallismedialle.

Hoivakodissa pyörätuoleissa olleet eivät päässeet pakenemaan

Suurin yksittäinen tragedia toistaiseksi koettiin vanhusten hoivakodissa, jossa 14 ihmisen pelätään kuolleen jokiveden tulvittua hoivakodin pohjakerrokseen. Pyörätuoleissa olevat asukkaat eivät päässeet pakenemaan nousevaa vettä yläkerroksiin.

Hoivakodista onnistuttiin evakuoimaan noin 50 asukasta ja henkilökunnan jäsentä, jotka kuljetettiin turvaan veneellä.
Sadoilletuhansille paikallisille on annettu kehotus evakuointiin. Suurten ihmismäärien evakuointia on vaikeuttanut koronaviruksen leviämisen pelko. Japanissa lähes 1 000 ihmistä on kuollut tautiin ja tartuntoja on todettu lähes 20 000.

Evakuointikeskuksissa perheiden välillä yritetään pitää etäisyyttä ja evakuoituja on määrätty pesemään käsiään tiheään tahtiin sekä käyttämään kasvomaskeja.

Paikallisen energiayhtiön mukaan Kumamoton alueella yli 4 600 kodin arvellaan olevan vailla sähköä. Pääministeri Shinzo Abe kertoi, että pelastustöihin on määrätty yhteensä yli 40 000 poliisia, pelastustyöntekijää, rannikkovartioston jäsentä sekä sotilasta.
STT–Lassi Lapintie

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
10.8.2020
Tämä lasikatto on vielä rikkomatta – Maria Teikari pyrkii Akavan johtoon: ”Lopullinen kimmoke oli huoli ay-liikkeen tulevaisuudesta”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE