Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Ulkomaat

9.11.2019 06:40 ・ Päivitetty: 9.11.2019 06:41

30 vuotta Berliinin muurin murtumisesta – korkeimman tason arvovieraat loistavat poissaolollaan juhlallisuuksista

Tänään on kulunut 30 vuotta siitä, kun Berliinin muuri murtui. Juhlallisuuksiin Berliinissä ottaa osaa joukko Euroopan maiden johtajia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Muuri eristi Länsi-Berliinin Itä-Berliinistä ja muusta Itä-Saksasta vuodesta 1961 vuoteen 1989. Muuri rakennettiin estämään loikkauksia Saksan demokraattisesta tasavallasta maan sisällä sijainneeseen Länsi-Berliiniin, joka oli osa Saksan liittotasavaltaa.

Lokakuussa 1989 yli 200 000 ihmistä Itä-Saksan Leipzigissä huusi iskulausetta ”Me olemme kansa”. Samassa kuussa Itä-Saksan kommunistijohtaja Erich Honecker erosi.

Lopullisen kuoliniskun muurille antoi vahingossa Itä-Saksan kommunistipuolueen virkamies Günter Schabowski.

Schabowskin oli tarkoitus kertoa tiedotustilaisuudessa, että viisumien myöntämistä itäsaksalaisille helpotetaan. Huonosti valmistautunut Schabowski kuitenkin ilmoitti vahingossa, että rajan saa vapaasti ylittää. Kun toimittaja kysyi uudistuksen aikataulusta, häkeltynyt virkamies sanoi, että uudistus astuu voimaan heti.

Tiedotustilaisuus televisioitiin ympäri maailmaa, ja pian otsikot kirkuivat, että Berliinin muuri on murtunut. Tuhannet itäberliiniläiset ryntäsivät rajanylityspaikoille ja marssivat Länsi-Saksan puolelle ohi hämmentyneiden rajavartioiden. Tästä alkoi Saksojen yhdistyminen, joka toteutui vajaata vuotta myöhemmin.

Synkempi juhla kuin viisi vuotta sitten

Muistopäivää juhlitaan tänään laajasti. Ensin Saksan presidentti Frank-Walter Steinmeier ottaa vastaan Puolan, Unkarin, Slovakian ja Tshekin presidentit. Johtajat siirtyvät juhlallisuuksia varten Berliinin muurin muistomerkille, missä mukaan liittyy Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Merkelin on määrä myöhemmin tavata ihmisiä Berliinin Sovituksen kappelissa.

Juhlallisuuksissa on nyt täysin toinen tunnelma kuin viisi vuotta sitten, Tuolloin paikalla olivat muun muassa demokratiaikoneiksi nousseet Neuvostoliiton ex-johtaja Mihail Gorbatshov ja Puolan ex-presidentti Lech Walesa.

Nyt korkeimman tason arvovieraat loistavat poissaolollaan. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ehti jo lähteä, Ranskan presidentti Emmanuel Macron pistäytyy nopeasti vasta huomenna ja Britannian pääministeri Boris Johnson ei brexit-kiireidensä keskeltä ehdi paikalle lainkaan.

Lisäksi sekä Pompeo että EU-komission tuleva puheenjohtaja Ursula von der Leyen muistuttivat eilen puheissaan, ettei muurin murtumisen aikaansaama unelma demokratiasta ja vapaudesta ole toteutunut. Pompeo tähdensi, ettei vapaus ole itsestäänselvyys, ja von der Leyen taas sanoi länsimaiden olleen ”naiivin tyytyväisiä” optimismissaan demokratian etenemisestä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU