ehdokasmainos

750 miljoonan dollarin diili – viihdejätti ostaa ulos Michael Jacksonin perikunnan

Kuva: Lehtikuva-AFP
LKS 20160315 AA023; (FILES) This file photo taken on March 5, 2009 shows US popstar Michael Jackson addressing a press conference at the O2 arena in London. Sony said on March 15, 2016 it will pay Michael Jackson's estate 750 million USD for the late pop star's share of a music venture that owns the rights to songs by some of the biggest names in music history. The deal will see the Japanese firm pick up Jackson's 50 percent stake in Sony ATV Music Publishing, which has the rights to several million titles including those written by the Beatles, Marvin Gaye and Bob Dylan. / AFP / CARL DE SOUZA - LEHTIKUVA / AFP
Supertähti Michael Jackson kuoli kesäkuussa 2009.

Sony ostaa poptähti Michael Jacksonin perikunnan ulos yhteisestä musiikkiyhtiöstä, jolla on oikeudet lukuisiin suurhitteihin.

Sony maksaa perikunnalle 750 miljoonaa dollaria (675 miljoonaa euroa). Sillä yhtiö saa itselleen perikunnan omistamat 50 prosenttia Sony ATV Music Publishing -yhtiöstä.

Yhtiöllä on oikeudet miljooniin kappaleisiin, joukossa muun muassa The Beatlesin, Bob Dylanin, Marvin Gayen, Taylor Swiftin ja Lady Gagan lauluja.

Sony ja Michael Jackson perustivat yhteisyrityksen vuonna 1995. Jackson kuoli vuonna 2009 vain 50-vuotiaana.

Jacksonin perikunta omistaa edelleen yhtiön, jolla on oikeudet kaikkiin Jacksoniin tekemiin kappaleisiin.

The Beatlesin keskeisten lauluntekijöiden John Lennonin ja Paul McCartneyn sävellysten kustantajaksi perustettiin vuonna 1963 Northern Songs -niminen yhtiö.

Sen pääomistajat myivät Nothern Songsin kustannusoikeuksineen Associated Televisionille (ATV) vuonna 1969, Johnia ja Paulia konsultoimatta. Vähemmistöosakkaat Lennon ja McCartney luopuivat kumpikin omasta osuudestaan yhtiöön myöhemmin samana vuonna.

Vuonna 1985 Michael Jackson osti ATV-osuuden lähes 50 miljoonalla dollarilla, ennen menetettyjen oikeuksien takaisin saamisesta kiinnostunutta Paul McCartneyta.

Siinä diilissä Michael Jackson hankki oikeudet myös yli kahteensataan The Beatles -tuotannon lauluun.

Jatkokertomukseen kirjoitetaan jälleen uusi luku, kun viihdebisneksen jätti Sony ostaa Jacksonin perikunnan ulos yhteisestä musiikkiyhtiöstä.

Ensimmäinen kotimainen bhangra-musikaali: Rakkauden palossa on polttomoottorin kuumuutta ja väkivallan väläyksiä

Kuva: Sami Mannerheimo
essi_shava
Kokeilevan oopperan kotimainen edelläkävijä Ooppera Skaala on tehnyt bhangra-musikaalinsa aisti-iloittelevassa Bollywood-hengessä.

Intialainen sadonkorjuutanssi ei tule ensimmäisenä kuulijan mieleen bhangra -musiikkia ja -tanssia seuratessa. Bhangran alkujuuret sijoittuvat Intian ja Pakistanin rajamaille ja ovat sieltä levinneet lähes kaikkialle maapallolla. Tutuksi käynyt työlaulun ja -tanssin taito on toki saanut kyytiapua Bollywood-teollisuudesta, mutta ennen kaikkea bhangra tunnetaan itsenäisenä maailmanmusiikkina.

MUSIIKKI

Ooppera Skaala, Kaapelitehdas, Helsinki
Bollywood KaBOOM!

Musiikki Kiureli Sammallahti, Lauri Salokoski, Visa Oscar – Libretto Tuomas Kaila, Kiureli Sammallahti – Koreografia Suvi Tuominen, Mikaela Jokinen – Valaistus Harri Peltonen – Puvut Tyra Therman- Laulajat Essi Luttinen, Amanda Löfman, Kiureli Sammallahti, Riku Pelo, Laura Heinonen, Lauri Salokoski – Tanssijat Suvi Tuominen, Mikaela Jokinen, Jukka Kontusalmi. Jouni Ilonen – Muusikot Valtteri Bruun, Lauri Salokoski, Mikko Arlin, Sami Rönkä, Visa Oscar

Bhangran kohdatessa suomalaisen mentaliteetin siihen sekoittuvat suomi-iskelmä, pop ja kansanmusiikki.

Rytmi on lajityypin vetävästi venyvä käsite. Tanssin käärme lumoaa, liike on vauhdikasta, jopa rajua, toisaalta hempeän elastista ja avoimen viekoittelevaa. Sentimentaalisuus ja romantiikka nostavat terveesti pulssia, ilo ja houkutukset kukkivat. Yleisesti teoksia luonnehtii helppotajuisuus, eloisuus ja voimakkaat tunteet. Kukkeata väriloistoa on riittämiin, numeromusikaali elää.

Pelkäämätön Ooppera Skaala

Kokeilevan oopperataiteen airueksi Suomessa vähitellen kohonnut Ooppera Skaala kurkottaa jälleen kohti uutta. Onnistunut, näyttävänä viuhuva produktio vahvistaa seurueen itsetuntoa ja antaa potkua kehitellä ajatuksia edelleen.

KaBOOM!:n tarinassa rakkaus on kaiken keskipisteenä, hekuma polttomoottorin kuuma. Ja huntu, minkä salaisuuden se sisälleen kätkeekään! Teemoissa musikaaliperinteestä tutun West Side -ajattelun rinnalle nousevat East Side -otsikot vivahteineen. Nuorisokulttuuri on kaikkialla reaktioherkkää, niin sisältä kuin ulkoisesti. Eikä törmäyksiltä vältytä: ”Anna lyijyn laulaa”. Mutta jotta kaava toteutuisi, loppu kokoaa onnen hiput ja nostaa kevään ja rakkauden kaiken keskiöön.

Ooppera Skaalan esityksessä keskeistä olivat kansainvälistäkin mainetta niittäneet, erinomaiset muusikot, vauhdikas ja sensuelli tanssiryhmä sekä laulajien itsevarma panos. Äänentoisto yleensä helpottaa laulajien volyymipaineita, mutta sanoista selvän saaminen ´helpon´ äänen vahvistamisen myötä saattaa joskus olla vaikeaa.

Essi Luttisen mezzosopraano soi vahvana, tekniikka saksii intervalleja kutomakoneen lailla. Tiheänä väräjävä vibrato nakuttaa neulanterävänä. Riku Pelon baritonin megafonisointi valloittaa ja ottaa paikkansa lavalla. Amanda Löfmanin musikaalikypsä ääni sekä Laura Heinosen itsevarma sopraano ovat oiva lisä tarinan saumoja ommeltaessa. Säveltäjätkin äityvät tunteikkaalle laululle. Herkän maskuliiniset Jukka Kontusalmi ja Jouni Ilonen ovat tanssin terävä aisapari, sensuelli Suvi Tuominen aidon itämaisuuden sisäistäneenä ja Mikaela Jokinen viuhuvan ja jyrkän liikkeen mestarina heidän vastapooleinaan.

Laulujen säveltäjätrio osaa niin bhangra-tyylin kuin suomalaisena kaartelevan lähituntuman. Libretistit hakevat kaikua iskelmistä ja rap-musiikista joskus harhautuen äärimmäisen vauhdin rokottaessa artikulaatiota.  Ohjaaja Janne Lehmusvuo antaa lavalla palaa järjestyksen horjumatta. Lavastekuvat ovat tehokkaat ja tulevat voimallisena liki. Tanssille on tilaa, laulajille sooloaskelensa. Tyra Thermanin puvuissa kukoistaa intialainen hehku ja Heidi Kjellmanin maskeerauksessa voimakas ilmeikkyys.

Sulka Skaalalle niin turbaaniin kuin suittuihin kampauksiin!

Matti Saurama

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

IS: Paleface järkyttyi — ”Suomessa on aivan liikaa väkivallantekoja”

Kuva: Lehtikuva

Räppäri Karri Miettisen musiikkivideolla esiintynyttä ulkomaalaistaustaista miestä epäillään 86-vuotiaan miehen taposta Helsingin Puotilassa heinäkuun lopussa, kertoo Ilta-Sanomat.

Yhteiskunnallisista kappaleistaan tunnettu Miettinen eli Paleface on järkyttynyt tiedosta.

– Todella ikävää, harmillista ja surullinen case. Tuomitsen yksiselitteisesti kaiken väkivallan. Suomessa on aivan liikaa väkivallantekoja.

Emme suostu pelkäämään -video julkaistiin kesäkuussa.

– Kaveri päätyi videoon sillä tavalla, että hän on tuttu naama mun keikoiltani. Hän on ollut aloitteleva räppäri ja fani. Mun keikoillani kiersi sana, että kuvaamme tätä videota. Hän päätyi sitä kautta joukkokohtaukseen, sanoo Miettinen IS:lle.

Epäilty on vangittu todennäköisin syin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Harvinaista herkkua

Kuva: Pietari Purovaara
elementos-netti
Kristian Lindroos on "El Tiempo" (Aika) ja Angelika Klas "El Ayre" (Ilma) vahvatunnelmaisessa barokkioopperassa Los Elementos.

Tyyliltään meille harvinaisen espanjalaisen barokkioopperan tarinaa hallitsee neljä luonnonelementtiä: Ilma, Maa, Vesi ja Tuli. Kyse on luonnon tilasta, ilmastonmuutoksesta ja ihmisen ratkaisevista valinnoista, aikalaisilmaisua käyttäen ihmisen ja luonnon kilpajuoksusta.

Espanjalainen barokkiooppera, Savoy, Helsinki

Antonio de Literes: Los Elementos (Luonnonvoimat)

Libretto Anonymous – Ohjaus Ville Saukkonen – Musiikinjohto Matias Häkkinen – Koreografia Kirsi Kannas – Puvut Tyra Therman – Valot Anna Rouhu – Videot Emil Sallinen – Maskit Sini Silfvenius-Bart –

Rooleissa Kristian Lindroos, Angelika Klas, Annaliisa Pillak, Marion Melnik, Essi Luttinen, Tuuli Lindberg; tanssijat Kirsi Kannas, Nora Mekkid, Roosa Suutari; orkesteri Ensemble Nylandia

Linnut ja kasvit, onnen ja uuden aamun airuet edustavat perinteistä asennetta. Kun aamurusko herää, se jää usein meiltä huomaamatta. Mutta kun säteet värjäävät taivaan, uusi päivä saa, valo voittaa. Tähdet, lintujen laulu ja kukkien aromi, kokonaiset kukkamatot valtaavat tilan. Äänet ja värit ovat pääosassa, niin myös oopperassa, äänenväreinä.

Tarina on varsin pelkistetty, tanssi on siksi perusteltu lisäelementti kohtauksissa. Kyse ei ole flamencon perinteisestä tyylistä, vaan tarinaan sopivasta asenteesta, Iberian niemimaalle tyypillisestä astunnasta.

Näyttämön takaseinän täyttävä suuri skriini ohjaa tarinan kulkua vahvoin tunnelmin ja viittauksin. Valo- sekä videosuunnittelija saavat toteuttaa näkemyksiään. Nykypäivä muoviparatiiseineen ja ilmastokokouksineen sekä maapallon tuhoutumisen vaaroineen rinnastuvat antiikista tuttuihin luonnon elementteihin. Kontrasti tulee selväksi, kulkemamme tie ilkeästi valaistuksi. Luonnon omat tarjoomukset ovat jäädä nerokkaan ihmisen jalkoihin, mutta kuinkas sitten käykään! Aamunkoi, uusi valo astuu näyttämölle.

Esitys tuo hyvin esiin de Literesin ajan (1673-1747) espanjalaisen oopperatyylin. Esitteen mukaan nähty osuus on kuin prologi varsinaiselle, pitkästi polveilevalle oopperalle, aineksia alkupaloiksi. Antonio de Literesin nuottikuva on virkeä ja omaperäinen, soitinosuudet jaetaan käyttöön tarjoutuville soittimille. Rikkaita rytmejä riittää, puheosuudet puuttuvat, laulu hallitsee.

Ohjaaja Ville Saukkonen saa esityskompleksin toimimaan ilmeikkäästi, kasassa pysyen. Elementtien luonteille on tilaa, korostetut liikkeet ja toiminnat avaavat kulloistakin tilannetta. Video tarjoaa oman näkökulmansa, mikä ohjauksen rinnalla paitsi vahvistaa solistien kertomaa on myös koristelemassa hauskasti ja kirpeästi tarinan yleistä polkua.

Tanssijat olivat korvaamattomat tarinan sisältöä muotoiltaessa. Läsnäolo on riittävä ja sopiva, pieteetillä valittu. Hallittu osuus.

Solistit on vahva ja tiiviisti yhteen hitsautunut ryhmä. Säväyttävät Tuuli Lindeberg (Auringonnousu) ja Essi Luttinen (Tuli) siivittävät esitystä kohti voittoisaa päätöstä. Vahvasti laulavat Angelika Klas (Ilma), Marion Melnik (Vesi) ja Annaliisa Pillak (Maa) sekä verevä Kristian Lindroos (Aika) varmistavat onnistuneen illan.

Ensemble Nylandia soi lämpimästi ja pehmeästi, hienostuneen ja elävän rytmikkäästi. Täysiverinen suoritus kielii niin kapellimestari Matias Häkkisen kuin jokaisen soittajan myötäsyntyisestä muusikkoudesta.

Matti Saurama

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Beatlemania palasi Lontooseen – Ron Howard teki dokumentin maailman kuuluisimman yhtyeen keikkavuosista

Kuva: Lehtikuva-AFP
Two of Us. – Ringo Starr ja Paul McCartney ovat tyytyväisiä uuteen The Beatles -dokumenttiin. – Se näyttää, miten tiivis nelikko ja toimiva bändi me olimme, he ovat todenneet.

Sir Paul McCartney, 74, ja Ringo Starr, 76, The Beatles -yhtyeen kaksi elossa olevaa jäsentä, osallistuivat legendaarisesta yhtyeestä kertovan dokumenttielokuvan ensi-iltaan eilen illalla Lontoossa.

Leicester-teatterissa esitettiin Ron Howardin ohjaama yhtyeen kiertuevuosista kertova elokuva The Beatles: Eight Days a Week– The Touring Years.

Se käy läpi Fab Fourin tien Liverpoolin Cavern-klubin kellariloukusta maailman ensimmäiseksi stadionrocktähdeksi aina viimeiseen viralliseen konserttiin, jonka se soitti San Franciscon Candelstick Parkissa 29. elokuuta 1966.

Sen jälkeen he eivät yhdessä livenä soittaneet kuin oman levy-yhtiönsä katolla, epävirallisen ns. Rooftop Concertin Lontoossa 30. tammikuuta 1969.

Lontoon torstai-illassa oli aistittavissa kaikuja 1960-luvulta, suorastaan ripaus Beatlemanian paluuta. Kaikenikäiset fanit reunustivat elokuvateatterin edustaa ja salamavalot välähtelivät.

Fanit lauloivat Beatles-lauluja. Yleisössä näkyi myös kostuvia silmäkulmia, kun hymyilevät Paul ja Ringo tekivät Peace-merkkejä kuvaajille ja yleisölle.

Kutsuvierasensi-iltaan tuli maailmantähtiä Madonnasta ja Eric Claptonista alkaen. Beatlesin aina luotettava rytmiryhmä Paul & Ringo pysyi kuitenkin itseoikeutetusti huomion keskipisteenä.

Tilaisuutta kunnioittivat läsnäolollaan John Lennonin ja George Harrisonin lesket, Yoko Ono ja Olivia Harrison.

Paulin ja Ringon rinnalla nähtiin heidän puolisonsa Nancy Shevell ja Barbara Bach.

Jokaiselle Beatles-fanille Eight Days a Week on must. Tai siis Fab.

Eight Days a Week on kerännyt laajalti positiiviset ennakkokritiikit.

Elokuva keskittyy The Beatlesin kiihkeisiin kiertuevuosiin 1962-1966, jolloin se kirjaimellisesti työskenteli kellon ympäri ”kahdeksan päivää viikossa” – ja siinä sivussa teki unohtumatonta musiikkia ja valloitti maailman.

Dokumentissa nähtävät livetallenteet Beatles-konserteista on huolella remasteroitu tähän päivään. Mukana on myös materiaalia, jota ei aiemmin ole julkaistu. Filmiin on haastateltu 1960-luvun Beatles-faneja, esimerkiksi näyttelijä Sigourney Weaveria.

Shea Stadiumin konsertti New Yorkissa elokuussa 1965 huipentaa Ron Howardin rakkaudentyön. Teattereissa se päättää dokkarin 30-minuuttisena ekstaasina huippuluokan äänentoistolla.

Jokaiselle Beatles-fanille Eight Days a Week on must. Tai siis Fab.

Se myös pistää vihdoin lopullisesti pisteen Suomessakin sitkeänä elävälle juputukselle, että 1) The Beatles ei ollut hyvä livebändi 2) Ringo Starr oli/on huono rumpali.

Jos joku dokkarin katsottuaan pitää yhä kiinni asiantuntemattomuudestaan, kehotan tarkastamaan ensi tilassa lääkityksen.

Lopuksi vielä palautetta Hesarille (Näkökulma, HS 7.9.):

1.) The Beatlesin musiikissa ei lehahda menneisyys eikä ala-asteen musiikkitunnit.

2.) Beatlesin laadunvalvonta ei heitellyt pahasti.

Suosittelen sillekin ”Beatles-skeptikolle” Ron Howardin dokkaria. Toki tuo pitää katsoa avoimin silmin.

All You Need Is Love.

 

Keskustelua aiheesta

Musiikin lahja lapsille ja aikuisille

Kuva: Helsingin Juhlaviikot
Simon_Bolivar_SOV1

Simón Bolívar Symphony Orchestra of Venezuela on kuuluksi tulleen El Sistema ­koulutusohjelman perillinen. Nuoriso-­orkesterin jäsenet ovat kasvaneet aikuisiksi ja nuoriso-orkesterin työtä maassa jatkaa nyt Teresa Carreño ­nuoriso-orkesteri.

Vähävaraisten lasten ja nuorten musiikkiopintojen järjestämisestä vastannut koulutusohjelma oli syntyessään ainutlaatuinen hanke. Nyt mainetta niittävä orkesteri osoittaa työn tuottaneen hyvän hedelmän.

Opiksi otettavaa on. Täällä olisi syytä nostaa oikea äläkkä valtion toimista lasten ja nuorten asiassa. Tämän päivän teot ovat huomispäivän menot.

Mutta kapellimestarillahan ei ole partituuria! Orkesterin kapellimestari Gustavo Dudamel johtaa soittajistoa rutinoituneen ammattilaisen lailla. Orkesteri avaa partituurien salat hellän tunteikkaasta riemukkaaseen säkenöintiin. Johtaja seisoo korokkeellaan kuin kaiken henkilökultin tavoittamattomissa, vain musiikkia tulkiten, muusikoita ohjaten.

Kun kumartelun aika koittaa, hän siirtyy muusikoidensa joukkoon ja ottaa aplodit vastaan sieltä sen enempiä pokkailematta, yhtenä rakkaista kollegoistaan. Musiikin päähenkilöt pitävät yhtä.

Latinalaisen maailman mentaliteetti

Konsertti alkoi orkesterin tilausteoksella, venezuelalaisen Paul Desennen Hipnosis Mariposalla. Teos on kirjoitettu venezuelalaisen lauluntekijän Simón Diazin muistolle. Teoksen vauhtiinpääsy on häivytetty kuin liikuttaisiin salatussa puutarhassa.

Lintuparvien siiveniskut ja vasikan herttaisen tuttu ääntely värittävät tunnelmaa. Sointimaailman rikkaus ja rytmin iskevä pulssi täyttävät matkanteon.

Sykettä, melodisuutta ja muodon suvereniteettia

Brasilialaisen Heitor Villa­Lobosin 9­osaisesta Bachianasbrasileiras ­sarjasta kuultiin 2. sarja. Osien otsikot kertovat paljon.

́Tyhjäntoimittajan laulun ́ verkkaisuus antaa aikaa miettiä. Selkeä syke ja kaarteleva melodisuus kuljettavat. ́Maamme laulussa ́ haikea sello laulaa sooloaan, kotikutoiset piirteet ja rakenteen suvereniteetti istuvat yhteen.́Muisto erämaasta ́ tuo viestin kuin ratsain.

Glissandot, liu ́ut, ja asteikon vivahteet kuuluvat asiaan. Energinen osa on viuhuvan vauhdin kyllästämä. ́Maalaismiehen pikkujuna ́ tuo mieleen koto-Suomen kapearaiteiset rautatiet. Autenttiset kaiut ja simppeli melodisuus leijuvat kiertävän orkesterikuvion yllä. Matka seisahtaa kuin utuun kadoten.

Balettimusiikkia orkesterille

Ranskalaisen Maurice Ravelin Daphnis & Cloé ­tarina on alun perin baletti­impressaari Sergei Djagilevin tilausteos. Nuori paimen Daphnis ja paimentyttö Cloé rakastavat toisiaan, mutta tyttöä tavoittelee myös vieras vuohipaimen ja ryöstelevät merirosvot. Pelastuksen tuo lopulta Pan­jumala.

Teoksen alkaessa auringon kilo kimmeltää. Päivä nousee, linnut heräävät. Paimenidylliä kaikkinensa huilusooloineen, ryöppyävine ja viehkeine hetkineen ja kirmailuineen. Lopun myrskyävän raju meno ja kiivas ryske kertovat pidäkkeettömien tunteitten vallasta.

La Valse, sekin balettitilaus, esittelee syvien maanpohjalihasten voiman ja merkityksen. Suurieleisen tanssin täyteläinen pyörre herättää mielleyhtymät karkeasta hienostuneeseen, kirpeästä ääriekspressiiviseen. Päätös on kuin varisevien lehtien riisuma syysmaisema, valju varjo entisestä, hajoaminen.

Gustavo Dudamel osaa kannatella orkesteriaan antaen sille tilaa, hän puristaa kaiken irti, hellittelee sävelten niin edellyttäessä.

Hyperelastinen puikkokäsi on taianomainen instrumentti. Orkesteri on elävä, innostunut ja taitava. Musiikki soi kauniina ja rytmikkäänä. Vuolasta tunteen paloa.

Coda

Kokeilut klassisen musiikin osalta on koettu ja Eskon puumerkkeinä arkistoihin kirjatut. Saa nähdä, mitä jää eloon, mitä korjataan, mitä hylätään. Neitseellinen ensi vuosi odottaa, toivottavasti oppimisprosessi etenee.

Matti Saurama

Helsingin juhlaviikot, Musiikkitalo
Simón Bolívar Symphony Orchestra of Venezuela
Gustavo Dudamel, kapellimestari
Musiikin lahja lapsille ja aikuisille

Keskustelua aiheesta