Politiikka

Työnantajat saivat mitä tilasivat: Metalli pisti tes-neuvottelut jäihin – suurkiista entistä lähempänä

Lehtikuva / Jussi Nukari
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto ei neuvottele työehtosopimuksista ennenkuin jokaisessa liitossa on keskusjärjestösopimukset.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto ei neuvottele työehtosopimuksista ennenkuin jokaisessa liitossa on keskusjärjestösopimukset.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto ei neuvottele työehtosopimuksista ennenkuin jokaisessa liitossa on keskusjärjestösopimukset.

Työantajaliitot ovat vaarallisella tiellä, sanoo maan suurin teollisuusliitto Metalliliitto.

– Metalliliitto tuomitsee jyrkästi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n päätöksen irtisanoa keskusjärjestösopimukset. Päätöksellä on erittäin kielteinen vaikutus ilmapiiriin työmarkkinoilla. Se tulee heijastumaan myös ensi syksyn liittokohtaisiin työehtosopimusneuvotteluihin, lupaa Metalli juuri antamasssa tiedotteessaan.

Mikäli muut liitot seuraavat ”Metallin mallia”, alkavat kuuman suursopan ylikiehumisen lämpötilat olla koossa. EK-aloitti työmarkkinoiden korventamisen toissapäivänä, kun se irtisanoi kaikki keskusjärjestösopimukset-

– Keskusjärjestösopimuksilla on erityisen vahva symbolinen ja periaatteellinen merkitys. Sopimukset ovat olleet esimerkki siitä, miten suomalaisessa sopimuskulttuurissa on voitu vapaaehtoisesti sopia isoistakin asioista hyvin laajasti ja ohi lakitekstien. EK hyökkää nyt voimakkaasti tätä periaatetta vastaan.

Myös Suomen mallin neuvottelut päättyvät

Metalliliiton hallitus on tänään päättänyt, ettei Metalliliitto käynnistä neuvotteluja uusista työehtosopimuksista ennen kuin kaikille liiton sopimusaloille ja kaikkiin sopimuksiin on saatu sisällytettyä irtisanottujen keskusjärjestösopimusten kirjaukset.

Valmisteluja niin sanotun Suomen mallin ja sittemmin niin sanotun vientivetoisen työmarkkinamallin synnyttämiseksi on käyty pitkään. Metsäteollisuus ilmoitti tällä viikolla yksipuolisesti irtautuvansa mallin valmistelusta.

Metsäteollisuuden ilmoitus ja EK:n päätös keskusjärjestösopimusten irtisanomisesta aiheuttavat sen, ettei Metalliliitolla ole enää edellytyksiä jatkaa minkäänlaisen yhteisen vientivetoisen mallin valmistelua.

Teollisuuden suurliitosta Metalli tiedottaa tänään myöhemmin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat