Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Työttömät on jaettu kahteen kastiin” – Sampo Terho: Ansiosidonnainen työttömyysturva taattava kaikille jäsenyyksistä riippumatta

Lehtikuva / Vesa Moilanen

 

Demokraatti.fi

Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho kertoo blogissaan puolueensa haluavan, että kaikille työssäoloehdot täyttäneille työttömille on jatkossa maksettava ansiosidonnaista työttömyysturvaa jäsenyyksistä riippumatta.

– Suomessa työttömät on jaettu kahteen kastiin – edunsaajiin ja väliinputoajiin. Edunsaajia ovat työttömyyskassoihin kuuluvat. Heillä on oikeus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan työssäoloehtojen täyttyessä, Terho kirjoittaa.

– Sitä vastoin kassoihin kuulumattomat väliinputoajat eivät pääse ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin – eivät, vaikka työssäoloehdot täyttyvät.

Terho näkee asiassa vallitsevan tällä hetkellä epäkohdan, joka ”olisi pitänyt hoitaa kuntoon jo aikoja sitten, mutta vanhat puolueet ovat siihen olleet haluttomia”. Hän kertoo esityksen olevan osa sinisten uutta, vielä julkaisematonta sosiaaliturva- ja vero-ohjelmaa. Puolue aikoo esittää ne kokonaisuudessaan myöhemmin.

– Jäsenmaksuilla toimintansa rahoittavat työttömyyskassat maksavat vain viisi ja puoli prosenttia ansiosidonnaisen työttömyysturvan kustannuksista. Suurimman osan (94,5 %) etuuksista kustantaa valtio verotuksen kautta sekä työnantajat ja kaikki palkansaajat työttömyysvakuutusmaksun muodossa.

– Kassoihin kuulumattomat rahoittavat ansiosidonnaista työttömyysturvaa, vaikka eivät siitä mitään hyödy. He maksavat vakuutuksesta, jonka edunsaajia ovat muut. Tämä on yksiselitteisesti epäreilua. Kaikille työssäoloehdot täyttäneille työttömille on jatkossa maksettava ansiosidonnaista työttömyysturvaa jäsenyyksistä riippumatta.

Myös Sitra on tuonut asian aikaisemmin esille.

Myös Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki HiilamoElina Lepomäki, Tuomas Pöysti, Osmo Soininvaara ja Juhana Vartiainen esittivät muutama vuosi sitten julkaistussa Sitran keskustelupaperissaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamista kaikille palkansaajille yhtäläisin ehdoin.

Ehdotuksen mukaan työttömyyskassan jäsenyys ei olisi jatkossa kriteeri ansiosidonnaisen saamiselle eikä yrittäjyys palkkasuhteen rinnalla tai työttömänä heikennä palkkasuhteen työttömyysturvaa.

– Ansioturvan kytkös työttömän perusturvaan on vaikeuttanut perusturvan parantamista. Ansioturvareformin ansiosta julkinen valta voisi tarkastella työttömyysturvaa kokonaisuutena niin, että turvan kehittämisessä etusijan saavat heikoimmassa asemassa olevat työttömät, Heikki Hiilamo totesi tuolloin Sitran paperissa.

Sampo Terho katsoo uudistuksessa olevan vain hyviä puolia.

– Se pienentää tuloeroja ja tukee eri ryhmien välistä yhdenvertaisuutta. Kassoihin kuulumattomien asema paranee. Kassoihin kuuluvien jäsenmaksut poistuvat. Kasvava työttömyysturva vähentää toimeentulo- ja asumistuen menoja. Tukijärjestelmä selkeytyy ja vähentää hallinnollista taakkaa.

– Muutos tulee toteuttaa niin, ettei palkansaajan ansiosidonnaisen etuuksia heikennetä. Se ei myöskään saa johtaa työnantajien ja palkansaajien maksuosuuksien kasvuun. Samalla on korjattava yrittäjien ja heidän perheenjäsenien työttömyysturva. Myös heillä on oikeus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, Terho kuitenkin huomauttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
23.11.2020
”Tämä on ehkä liian suoraa puhetta, kun näin sanon” – Seppo Kääriäinen nostaa esiin Marin-Saarikko-akselin
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE