Nyheter

Tuppurainen på FSD:s kongress: Finlands plats i EU är på första raden

Lukas Lundin
Europaminister Tytti Tuppurainen talar på FSD:s kongress.

Europaminister Tytti Tuppurainen, ordförande för Socialdemokratiska kvinnor, inledde den politiska diskussionen på FSD:s kongress i Karis, Raseborg. Hon lyfte bland annat upp det finska EU-ordförandeskapets prioriteringar och regeringens arbete för ett hållbart samhälle – på alla nivåer. 

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Tuppurainen, som höll sin taltur på en berömlig svenska, konstaterade redan i inledningen att FSD är känt som ett mycket internationellt inriktat partidistrikt och valde därför att fokusera på den internationella delen av regeringens arbete – men också påminna om regeringens arbete och att socialdemokraterna värnar det svenska i Finland. 

 

En stor del av talturen cirkulerade kring det finska ordförandeskapet i Europeiska unionen. Tuppurainen blickade tillbaka på Finlands och unionens drygt tjugoåriga gemensamma historia och konstaterade att en förändring i inställningen till EU går att märka av.

 

– Minns ni hur det var då när Finland blev medlem i EU på 1990-talet? Om EU-politik under Lipponens statsministertid minns jag mindre bekymmer och oro, och mera framtidstro, sade Tuppurainen. 

 

– I efterhand är det lätt för oss alla att säga att tron på framsteg och optimism var överdriven. De senaste åren har den liberala demokratin nämligen varit tvungen att ta steg bakåt.

 

Hon uttryckte oro över att många människor därför börjat söka alternativ till denna, i auktoritära rörelser. Risken finns att pessimismen då blir självuppfyllande, sade Tuppurainen. 

 

– För att skydda den liberala demokratin och globaliseringen måste vi vara optimistiska och visa vår vilja och tro i det regelbaserade systemet. Med andra ord måste EU försvara europeiska värderingar för att garantera EU-medborgarnas säkerhet, trygghet och välbefinnande.

 

En hållbar utveckling

 

Ett viktigt led i detta är, enligt Tuppurainen, värnandet av rättsstatsprincipen – något regeringen Rinne gjort till en huvudprioritering under Finlands EU-ordförandeskap. 

 

– Målet för Rinnes regering är ett starkt och enat EU som kan lösa globala utmaningar. Vår plats, Finlands plats, ligger i första raden i den Europeiska unionen.

 

Tuppurainen lyfte även fram hållbarhetsarbetet som en viktig del i Finlands och EU:s gemensamma prioriteringar, nationellt och internationellt. 

 

– Antti Rinnes regering bygger ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhälle.

 

Tuppurainen betonade vikten av satsningar på utbildning, sysselsättning och tillväxt, finländarnas välfärd, omsorg och bekämpningen av klimatförändringen som centrala delar i detta arbete. Hon lyfte fram den slopade aktiveringsmodellen, pensionshöjningen och de omfattande utbildningssatsningarna som exempel på att detta arbete redan pågår. Dessutom underströk Tuppurainen att regeringen lägger stor vikt vid arbetet med en ny nationalspråksstrategi,  för att värna svenskans ställning. 

 

Allt detta kräver mod, men enligt Tuppurainen är det inget problem. 

 

– Europeiska unionen bygger på demokratiska institutioner, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen. Det är rimligt att kalla unionen en framgångssaga. 

 

– På samma sätt som det är berättigad att kalla Finland som en framgångssaga. De har krävt investeringar och satsningar. Det har krävt att vi värnar om rättsstatsprincipen och konstant bygger om välfärdsstaten. Det har krävt mod. Det har vi socialdemokrater.

 

Den allmänpolitiska diskussionen fortsätter som bäst. 

 

Hela Tuppurainens taltur hittas här.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE