Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Reichsbürger-liike kaavaili Saksaan vallankaappausta – 3000 poliisin ratsiassa otettiin kiinni 25

Saksan poliisi on ottanut kiinni 25 ihmistä valtavissa ratsioissa, jotka oli suunnattu äärioikeistolaista järjestöä vastaan. Syyttäjän mukaan järjestö suunnitteli muun muassa aseistettua hyökkäystä Saksan parlamenttiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ratsioihin osallistui varhain keskiviikkona yli 3  000 poliisia sekä jäseniä terrorismin vastaisesta yksiköstä. Kotietsintöjä tehtiin yli 130 kiinteistöön, ja kiinniotoista kaksi tehtiin ulkomailla: Itävallassa ja Italiassa.

Karlsruhen kaupungin syyttäjäviranomaiset kertoivat lisäksi tunnistaneensa 27 mahdollista järjestöön kuuluvaa.

RATSIOIDEN kohteena oli Reichsbürger-liike (Valtakunnankansalaiset), joka kiistää Saksan liittotasavallan laillisuuden.

Syyttäjän mukaan kiinni otetut olivat viimeistään viime vuoden marraskuuhun mennessä muodostaneet ryhmän, jonka tarkoituksena oli syrjäyttää Saksan nykyinen hallinto ja korvata se ryhmän haluamalla hallinnolla.

-  Epäiltyjä yhdistää syvä valtion instituutioiden ja vapaan demokraattisen järjestyksen halveksunta Saksan liittotasavallassa, liittovaltion syyttäjän lausunnossa sanottiin.

Reichsbürger-ryhmittymään kuuluu useita liikkeitä, jotka kaikki vastustavat Saksan nykyhallintoa. Ryhmiin kuuluu muun muassa äärioikeistolaisia, salaliittoteoreetikkoja ja asekiihkoilijoita. Ryhmään uskotaan kuuluvan myös entisiä sotilaita ja poliiseja.

SYYTTÄJÄN raportin mukaan yksi nyt kiinni otetuista ryhmän jäsenistä oli määrä nimittää vallankaappauksen jälkeen Saksan uudeksi johtajaksi. Hän oli jo yrittänyt ottaa yhteyksiä Venäjän viranomaisiin keskustellakseen ”Saksan uudesta järjestyksestä”, mutta syyttäjien mukaan mikään ei viittaa siihen, että hänen yhteydenottoihinsa olisi vastattu.

Kiinni otettujen joukossa on venäläisnainen, jonka tehtävänä epäillään olleen yhteyksien luominen Venäjän viranomaisiin.

Venäjän Saksan-suurlähetystö kiisti tiistaina, että sillä olisi mitään tekemistä ryhmän jäsenien kanssa.

Juttua muokattu 7.12. klo 13.45: uutista täydennetty kauttaaltaan syyttäjän raportin tiedoin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE