Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Äänestyksen tulos: kovan koronalinjan kuvernööri saa jatkaa

LEHTIKUVA / AFP Saul Loeb

Yhdysvaltain Kalifornian osavaltiossa demokraattikuvernööri Gavin Newsom (kuvassa) jatkaa tehtävässään virkakautensa loppuun.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Newsomin syrjäyttämisestä äänestettiin paikallista aikaa tiistaina.

Uutiskanavien CNN:n ja NBC:n ennusteiden mukaan Newsom on saanut noin kaksi kolmasosaa äänistä, kun yli 60 prosenttia äänistä on laskettu.

Kaliforniassa äänestettiin hänen jatkostaan sen jälkeen, kun erityisesti republikaanit olivat närkästyneet Newsomin määräämistä koronarajoituksista pandemian aikana.

Äänestyspaikat sulkeutuivat tänä aamuna Suomen aikaa.

–  ”Ei” ei ole ainoa asia, mitä ilmaistiin tänä iltana. Haluan keskittyä siihen, mihin sanoimme kyllä osavaltiona. Sanoimme kyllä tieteelle, sanoimme kyllä rokotteille. Sanoimme kyllä tämän pandemian lopettamiselle, Newsom sanoi ennusteiden julkistamisen jälkeen.

Kaliforniassa määrättiin ensimmäisenä koko osavaltiota koskevat määräykset koronarajoituksista. Arvostelijoiden mielestä Newsom toimi kovaotteisesti muun muassa sulkemalla liiketoimintaa ja pitämällä lapset pois koulusta pitempään kuin oli tarpeen. Newsomin mielestä hänen toimenpiteensä säästivät ihmishenkiä.

Päähaastajana pidettiin talk show -isäntä Larry Elderia.

Jos Newson olisi syrjäytetty tehtävästään, hänestä olisi tullut kolmas syrjäytetty kuvernööri Yhdysvaltain historiassa.

Newsomin täytyi saada taakseen yli puolet äänistä jatkaakseen. Muussa tapauksessa seuraavaksi eniten ääniä saaneesta ehdokkaasta olisi tullut kuvernööri. Päähaastajana pidettiin republikaanien konservatiivista talk show -isäntää Larry Elderia.

Demokraatit olivat valittaneet, että republikaanijohtoinen äänestys on yritys kaapata osavaltion hallinto ottamalla haltuun valta poikkeuksellisissa oloissa, kun republikaanit eivät voi tehdä sitä tavanomaisissa vaaleissa.

Uutista päivitetty.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE