Työmarkkinat
17.1.2020 15:09 ・ Päivitetty: 17.1.2020 15:09
Äärimmäisen kova kritiikki valtakunnansovittelijaa kohtaan jatkuu: ”Nykymuotoinen sovittelujärjestelmä on tullut tiensä päähän”
Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan Kauppalehteen 16.1. antama haastattelu poikii erittäin kovaa kritiikkiä työmarkkinajärjestöistä työntekijäpuolelta.
Piekkala katsoo, että Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimuksen kustannusvaikutus muodostaa työmarkkinakierroksen niin kutsutun yleisen linjan. Lisäksi hän toteaa haastattelussa työehtosopimukseen kirjattujen kiky-tuntien olevan sen kaltainen työaikamääräys, ettei hän itse lähde tekemään esityksiä niiden poistamisesta, vaan osapuolten pitää keskenään löytää ratkaisu kiky-tunneista.
Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kimmo Palonen moukaroi Piekkalan toimintaa tänään julkaisemassaan blogissa.
Palonen kirjoittaa, että Teknologiateollisuuden pääsopimuksen syntymistä edelsi kaksi sovintoesitystä, jotka molemmat hylättiin.
– Jälkimmäisessä sovintoesityksessä oli huomioitu laskennallinen kiky-tuntien poisto 1,4 % arvoiseksi. Tämä siitä huolimatta, että Teollisuusliitto lähti koko ajan siitä, ettei kustannusvaikutusta jo rauenneelle sopimukselle tule laskea. Työnantajat ja sovittelija yhteisrintamassa väittivät jääräpäisesti päinvastaista.
– Kuinkas sitten kävikään? Sopimus tehtiin osapuolten kesken ilman sovittelijan apua. Kuin taikaiskusta työnantajien kanta kiky-tuntien kustannusvaikutuksesta muuttui ja viesti oli, ettei solmittu sopimus sisältänyt 1,4 % vähennystä, koska kyse oli jo rauenneesta, määräaikaisesta sopimuksesta. Yllätys ei liene kenellekään se, että Piekkala on nyt samaa mieltä työnantajien kanssa. Sovittelijan mielipide vaihtuu sen mukaan mitä Etelärannasta kerrotaan.
Palonen menee jopa niin pitkälle, että sanoo, että ”meillä ei ole enää puolueetonta sovitteluinstituutiota”.
– Minna Helle (edellinen valtakunnansovittelija) aloitti järjestelmän hautajaiset ja Vuokko Piekkala näyttää lyövän viimeisen arkun naulan puolueettomasti toimineeseen, kaikkien osapuolten arvostamaan järjestelmään.
Palosen mukaan ”kaiken huippu” on Piekkalan antama haastattelu Kauppalehden 16.1.2020 ilmestyneessä verkkojulkaisussa.
– Piekkala muuttaa aiempaa kantaansa kiky-tuntien kustannusvaikutuksesta kertoen, että Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto sopivat työaikaa pidentäneistä kiky-tunneista allekirjoituspöytäkirjalla, jonka Teollisuusliitto irtisanoi viime vuoden loppuun. Näin ollen kiky-tunteja ei ole ja sopimuksen kustannusvaikutus koostuu palkankorotuksista. Piekkala jatkaa: ”Jos kiky-tunnit poistuvat jossakin työehtosopimuksen sisältä, sovittelussa yleinen linja tarkoittaisi sitä, että osapuolten tulisi rakentaa siitä tasapainoinen ratkaisu. Perinteisesti tekstin poistamiselle lasketaan kustannusvaikutus, joka otetaan neuvotteluissa laskelmissa huomioon”.
– Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Piekkalan toimistolta tarjoillaan 25 kk:n sopimuskaudelle 1,9 % suuruista palkankorotusta sillä oletuksella, että sopimukset eivät sisällä kustannusvaikutteisia tekstimuutoksia. Kun valtakunnansovittelija antaa tällaisia lausuntoja, vielä kesken erittäin vakavan, metsä- ja kemianteollisuutta koskevan työriidan, on turha ihmetellä, jos uhat konkretisoituvat työtaisteluiksi.
Palosen mukaan nykymuotoinen sovittelujärjestelmä on tullut tiensä päähän.
– Työmarkkinakierroksen päätyttyä on vakavan harkinnan paikka. Sovittelujärjestelmä tulee uudistaa.
Palosen mukaan ratkaisuna voisi olla puolueeton virkamies tai kolmihenkinen ratkaisulautakunta, joka tekee sovintoesitykset puolueettomasti ainoana pontimenaan estää tai lopettaa työtaistelu.
Kritiikki on melko laajaa.
Jo aiemmin tänään Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi arvosteli Piekkalan toimintaa, samoin STTK:n edunvalvonnasta vastaava johtaja Katariina Murto.
JHL:n julkisen alan neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch tviittaa myös asiasta:
– Valtakunnansovittelijalta tainnut unohtua miksi instituutio on olemassa. Laki työriitojen sovittelusta velvoittaa edelleen sovittelemaan.
– Tässähän oppii uusia termejä! En tiennytkään, että Suomessa on käytössä päänavausjärjestelmä, jossa sopimuksen edustavuutta arvioidaan valtakunnansovittelijan toimistossa. Montakohan sopimusta tällä kierroksella sovintoesityksistä syntyy? kyselee puolestaan JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren.
– Sori vaan Vuokko, mutta liittokierroksella valtakunnansovittelijalla ei ole mitään puolustettavaa. Tehtävä on auttaa työriidan osapuolia löytämään ratkaisu, kirjoittaa puolestaan Rautatiealan Unioni RAU:n puheenjohtaja Tero Palomäki.
Sori vaan Vuokko, mutta liittokierroksella valtakunnansovittelijalla ei ole mitään puolustettavaa. Tehtävä on auttaa työriidan osapuolia löytämään ratkaisu. https://t.co/WGsKaUbsHR
— Tero Palomäki (@TeroPalomaki) January 17, 2020
#Valtakunnansovittelija'lta tainnut unohtua miksi instituutio on olemassa. Laki työriitojen sovittelusta velvoittaa edelleen sovittelemaan. #kikytunnit #sopimusneuvottelut https://t.co/5j8q2ocOrl
— Kristian Karrasch (@KarraschKri) January 17, 2020
Tässähän oppii uusia termejä! En tiennytkään, että Suomessa on käytössä päänavausjärjestelmä, jossa sopimuksen edustavuutta arvioidaan valtakunnansovittelijan toimistossa.
Montakohan sopimusta tällä kierroksella sovintoesityksistä syntyy?https://t.co/CWxdDpkPlV
— Maria Löfgren (@marialofg) January 17, 2020
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.