Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Uutiset

Adoptoi monumentti! Euran työllisyysyksikkö liittyy mukaan lähiympäristönsä kulttuuriperintökohteiden hoitoon–toimintaan

Sirpa Wahlqvist
Lammashaka vuonna 2020, kun työ oli vielä keskeneräinen. Kuva Sirpa Wahlqvist

Adoptoi monumentti –toiminta on vapaaehtoistoimintaa, jonka tavoitteena on kannustaa kansalaisia  mukaan oman lähiympäristönsä kulttuuriperintökohteiden hoitoon. Euran työllisyysyksikkö liittyy mukaan toimintaan ja solmii kuluvan kevään aikana Satakunnan Museon kanssa sopimuksen Paneliassa sijaitsevan Lammashaan pronssikauteen ajoittuvan röykkiöalueen hoitamisesta.

Pertti Rajala

– Panelian Lammashaan muinaisjäännösaluetta raivattiin Museoviraston toimesta 2010-luvun alussa. Samaan aikaan alueelle pystytettiin Euran kunnan hankkeena opastauluja. Hoitotyö kuitenkin päättyi vuonna 2012 Museoviraston lakkautettua Satakunnassa sijainneen toimipisteensä ja muinaisjäännösalue kasvoi nopeasti täysin umpeen, Satakunnan Museo onkin ilahtunut uudesta sopimuksesta, kertoo arkeologi Leena Koivisto museon tiedotteessa.

Lammashaka ennen raivaustöitä. Kuva Leena Koivisto

 

Esihistoria on Euran rikkaus ja ylpeyden aihe

Euran työllisyyspalvelun toimesta Lammashaan röykkiöt raivataan kuitenkin jälleen esille kevään 2020 aikana. Säännöllinen hoito tulee myös jatkumaan – liittymällä mukaan Adoptoi monumentti –toimintaan työllisyysyksikkö sitoutuu toistaiseksi pitämään yllä muinaisjäännösaluetta vuosittaisella niitolla ja raivauksella.

– Eurassa on paljon erittäin hienoja, helposti saavutettavia muinaisjäännöksiä, jotka ovat opastettuja.  Kohteiden hoitaminen on kuitenkin ollut iso ongelma.  Olemme erittäin iloisia, että työllisyyspalvelut lähti viime syksynä kokeilemaan muinaisjäännösten raivausta Luistarissa ja Lammashaassa Satakunnan museon ohjauksessa ja tulokset olivat hyviä. Esihistoria on Euran rikkaus ja ylpeyden aihe, esittelemme sitä mielellämme.  Esihistoriakohteiden hoidossa on paljon työtä ja hetkessä niitä ei saada kuntoon, mutta onneksi nyt on löytynyt toimija, Euran kulttuuripäällikkö Sirpa Wahlqvist kiittelee.

Adoptoiva taho voi olla kyläyhdistys, koulu tai jopa ystäväporukka

Adoptoi monumentti –toimintaan on mahdollista osallistua Satakunnan Museon kautta valitsemalla hoidettavaksi jonkin kulttuurihistoriallisesti merkittävän kohteen. Hoito perustuu museon ja adoptoijaryhmän väliseen sopimukseen. Hoidettava kohde voi olla muinaisjäännös tai muu kulttuuriperintökohde, jopa rakennus. Adoptoija sitoutuu pitämään huolta kohteesta museon laatiman hoitosuunnitelman mukaisesti. Hoitotoimia voivat olla esimerkiksi kasvillisuuden raivaus ja niitto sekä kohteen ympäristön siisteydestä huolehtiminen. Museo huolehtii yhteyksistä Museovirastoon ja maanomistajaan. Adoptoiva taho voi olla kotiseutu- tai kyläyhdistys, mutta yhtä hyvin koulu, partiolippukunta tai vapaamuotoinen ystäväporukka.

Satakunnassa adoptoituja kohteita on toistaiseksi ollut kolme: Köyliön Kirkkokari Säkylässä sekä Reposaaren kappelinpaikka ja merimerkin raunio Lampaluodossa Porissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
28.5.2020
Kainosteluunkaan ei ole syytä: SDP on nyt monella mittarilla Suomen selvästi suosituin puolue
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE