After work kutsui keskustelemaan työelämästä Kotkassa

Kotkan merikeskus Vellamossa puitiin tänään työelämäkysymyksiä Kotkan sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön after work -tilaisuudessa. Kilpailukykysopimus eli kiky ja palkansaajien asema olivat avainkysymyksinä tilaisuudessa, jonka alustajiksi olivat kutsuttuina metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto sekä sairaanhoitajaliiton hallituksen jäsen Anne Heikkilä.

– Idea after work -tilaisuuteen tuli, kun kuulimme, että muualla on järjestetty vastaavaa. Tarkoitus on lähestyä tärkeää asiaa rennolla ja keskustelevalla tavalla ja oleellista on tietenkin ajankohta, jolla on haluttu varmistaa myös työssäkäyvien mahdollisuus osallistua, kertoo Kotkan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Nina Brask.

Kilpailukykysopimus on merkittävä asia kuntatalouden näkökulmasta. Myös palkansaajien asema puhuttaa vaikeassa taloustilanteessa. Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto luo kuitenkin toivoa tulevaan.

– Yritysten investoinnit ja tilaukset viestivät tällä hetkellä myönteisestä suunnasta. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan metallialojen työttömyysaste on alle kymmenen prosenttia. Vuosi sitten työttömiä oli liiton työttömyyskassan tilastoissa tuhat enemmän, Aalto sanoo.

Porvarihallituksen näkemys kilpailukyvyn kohentamisesta näyttää kuitenkin olevan työtahdin kiristäminen, palkkojen alentaminen ja yleissitovista työehtosopimuksista luopuminen.

– Tällä hallituksella ”kikyt” eivät lopu tähän. Palkansaajan on hyvä muistaa tämä porvarihallituksen valitsema linja, kun seuraavan kerran uurnille mennään, Aalto jatkaa.

Myös Heikkilä toivoo ihmisten pohtivan tarkoin valintojen seurauksia.

– Ei Sari Sairaanhoitaja varmaankaan odottanut, että julkisen puolen työntekijöitä tällä tavalla kurjistetaan. Julkisen puolen kilpailukykysopimus, joka käytännössä tarkoittaa työajan pidennystä kuudella minuutilla sekä lomarahojen leikkaamista kolmanneksella, ei tunnu oikeudenmukaiselta, Heikkilä sanoo.

 Ei Sari Sairaanhoitaja varmaankaan odottanut, että julkisen puolen työntekijöitä tällä tavalla kurjistetaan

– Tämän hallituksen kurjistavat toimet kohdistuvat tällä hetkellä heikoimmassa asemassa oleviin ja tämä ei suinkaan tuo taloudellista helpotusta vaan enemminkin kasvattaa yhteiskunnan kustannuksia, Heikkilä jatkaa.

Niin Aalto kuin Heikkiläkin kannustavat palkansaajia osallistumaan kuntavaaleihin. Nyt on paikka käynnistää suunnanmuutos.

Torstai-illan tilaisuudessa vauhditettiin myös Kotkan sosialidemokraattista kuntavaalityötä, kun ensimmäiset neljäkymmentä kuntavaaliehdokasta julkaistiin.

– Meillä on koossa hyvä pohja ehdokasasettelulle. Ehdokkaat edustavat monipuolisesti eri ammattiryhmiä ja Kotkan aluetta. Nuorin ehdokas on 18-vuotias, kertoo Kotkan kunnallisjärjestön järjestösihteeri Riku Pirinen.

After work -tilaisuuksia on tarkoitus jatkaa osana Kotkan kuntavaalityötä.

Kuvassa kotkalaisia ehdokkaita sekä Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto (Kuva:

Kuvassa kotkalaisia ehdokkaita sekä Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto (Kuva: Juha Sutinen)

Keskustelua aiheesta

SDP:n Paatero tyytyväinen: ”Saaristossa asumisen edellytykset säilyvät nykyisellään”

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.) on tyytyväinen, että hallitus hylkäsi Saaristomeren ja Suomenlahden saaristoalueiden liikennepalvelukokeilun, jossa yhteysalusliikenteen uudet maksut olisi otettu käyttöön.

– Yhteysalusliikenteen uudet maksut olisivat vaikeuttaneet monen suomalaisen elämää, ja ennen kaikkea maksut olisivat asettaneet kansalaiset eriarvoiseen asemaan asuinpaikasta riippuen, Paatero huomauttaa.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) on päättänyt, että saariston liikennepalveluiden kehittäminen jätetään maakunnan vastuulle.

– Tällä hetkellä emme kuitenkaan vielä tiedä mikä on tuleva maakuntahallinto, joten nyt jatketaan tässäkin kohdin nykyisellä järjestelmällä, Paatero toteaa.

”Hallituksen sielu ilmentyy postilaissa” – SDP:n Taavitsainen hiiltyi: Pakottaminen on motto

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) paljon moitittu esitys postilain uudistukseksi on lähetekeskustelussa eduskunnassa tänään. SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen ei säästellyt sanojaan, kun hän kritisoi esitystä.

– Hallituksen sielu ilmentyy postilaissa: Vähät välitetään ihmisistä, tasa-arvosta, perustuslaista ja yhteiskunnan peruspalveluista. Pakottaminen on ilmeisesti hallituksen motto.

Hän huomautti, että Postin olisi pakko kilpailuttaa ja hankkia jakelunsa maaseudulla yrityksiltä. Taavitsainen epäilee, että hallitus luo tehottoman ja byrokraattisen järjestelmän.

– Autot ajaisivat peräkkäin: yritykset jakamassa yleispalveluvelvoitteen alaisia kirjeitä ja Posti perässä jakamassa muita kirjeitä ja paketteja. Ei kuulosta järkevälle, tehokkaalle ja laadukkaalle toiminnalle.

Taavitsainen pelkää, että yritykset voivat myös lopettaa toimintansa hyvin nopealla varoitusajalla.

– Tällöin jakaminen sekä maaseudulla että kaupunkialueella on heti aivan sekaisin.

Puuttuuko hallitukselta kunnioitus suomalaisia ja oikeusvaltiota kohtaan?

Perustuslakivaliokunta on joutunut useasti huomauttamaan hallituksen lakiesityksistä. Taavitsaisen mukaan taas ollaan siinä tilanteessa, että ministeriön esitys sisältää perustuslain vastaisia ehdotuksia. Nyt käsiimme annetaan taas yksi tällainen lakiesitys.

– Puuttuuko hallitukselta kunnioitus suomalaisia ihmisiä ja oikeusvaltiota kohtaan, hän kysyi.

Hänen mielestään ei ole oikein, että kaupunkialueilla elävät suomalaiset aiotaan asettaa eriarvoiseen asemaan kuin maaseudulla.

– Jaon perusteena on jakeluyritysten toiminta-alueen raja. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, missä ne rajat menevät.

– Postia jaettaisiin eri perusteilla asuinpaikan mukaan, toisille nopeammin ja tosille hitaammin, kaupunkilaisille vasta viikon päästä. Ministeriö vähät välittää siitä, että ihmisten jaottelu asuinpaikan mukaan tuntuu olevan perustuslain 6§ yhdenvertaisuussääntelyn vastainen, Taavitsainen huomautti.

Hän arvioi, että kaupungeissa postin kulku hidastuisi juuri kun uhkasakon voimalla on saatu Postin jakeluhäiriöt kuriin. Se taas johtuu siitä, että Postin johdon on ollut välttämätöntä palkata riittävästi työntekijöitä tai alkaa maksaa sakkoja.

– Postihan on vältellyt työntekijöiden palkkaamista kuin ruttoa ja hallitus tällä esityksellään tukisi tätä Postin johdon linjaa ja käytännössä tekisi 2500–3000 ihmistä työttömiksi.

Taavitsaisesta näyttää siltä, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei omistajaohjaa valtionyhtiötä vaan Posti ohjaa Sipilää ja Berneriä.

Hän huomautti, että postinjakelu on se osa Postin toimintaa, joka on tuottanut rahallista tulosta: kymmeniä miljoonia vuodessa ja osinkoa valtiolle esimerkiksi viime vuonna 18 miljoonaa.

– Sen sijaan, että Posti olisi keskittynyt perustehtäväänsä, se on tuhlannut satoja miljoonia euroja rahaa ostamalla kuljetusyrityksiä ja kalustoa muun muassa elintarvikkeiden kuljettamiseen.

Tällaista lakia emme yksinkertaisesti tarvitse.

Taavitsaisen mukaan tämä syö suomalaisten kuljetusyrittäjien leipää. Hän ihmetteli, siunaako pääministeri yhtiökokouksessa Postin hallituksen toiminnan.

– Eikö pitäisi vaatia jo erityistilintarkastusta ja vaihtaa hallituksen jäseniä, jotta saadaan ohjattua Posti perustehtävänsä pariin ja lopettamaan rahojensa tuhlaamisen ja kitinän postin jakelukustannuksista?

Taavitsainen näkee laissa ongelmallisena, että Posti pakotetaan antamaan muille jakeluyhtiöille osoitetietonsa. Myös niiden henkilöiden, joilla on osoitteenluovutuskielto.

Taavitsainen hylkäisi postilain uudistuksen kokonaan, koska ”tällaista lakia emme yksinkertaisesti tarvitse”.

– Sen sijaan meidän tulee vastata kansalaisten ja yritysten toiveeseen siitä, että posti kulkisi nykyään voimassaolevan lain aikarajojen mukaan, Satu Taavitsainen totesi puheessaan.

Imatran poliittinen sotku selviämässä – Yle: Niina Malmista tulossa valtuuston puheenjohtaja

Kuva: Antti Vuorenrinne

Niina Malm on nousemassa Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi valtuustokauden loppuajaksi, kertoo Yle. Hänen takanaan ovat kaikkien kolmen SDP:n jäsenyhdistyksen puheenjohtajat. Demarit kertoivat esityksestään tänään maanantaina.

Malm seuraa kaupunginvaltuuston puheenjohtajana joulukuussa menehtynyttä Tiina Wilén-Jäppistä. Ammuntavälikohtauksessa kuoli Wilén-Jäppisen lisäksi kaksi paikallista toimittajaa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan valinnasta syntyi Imatralla erimielisyyksiä niin SDP:n sisällä kuin puolueiden välillä. Imatran sosialidemokraatit -yhdistys toi ehdokkaansa eli Niina Malmin julki ainoana demariyhdistyksenä.

Ylen mukaan SDP:n jäsenyhdistykset eivät kuitenkaan saaneet tehtyä yhteistä esitystä valtuuston puheenjohtajasta.

Tässä tapauksessa valtuuston on valittava itselleen uusi puheenjohtaja.

Kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta ovat olleet valmiita menemään loppuvaalikauden varapuheenjohtajien voimin. He ovat Ismo Pöllänen (kok.) ja Erkki Saarimäki (ps.). Kaupunginvaltuuston esitys palautui uudelleen valmisteluun, kun SDP:n Arto Siitonen esitti, että valtuustolle on valittava puheenjohtaja.

Kuntalain mukaan valtuuston on valittava itselleen puheenjohtaja. Varapuheenjohtajat toimivat puheenjohtajan sijasta tämän ollessa estynyt.

– Edellisen puheenjohtajan tilalle on tässä (Imatran) tapauksessa valtuuston valittava itselleen uusi puheenjohtaja, Kuntaliiton lakimies Saija Haapalehto muistutti Ylen haastattelussa.

Niina Malmin tilalle kaupunginhallitukseen nousee Tuula Putto. Puton varajäseneksi tulee Lahja Id.

Puoluekokouksen ensikertalaisten unohtumaton viikonloppu – “Ei ehkä riehakkain, mutta merkityksellinen”

Puoluekokousedustajat Nina Nyyssönen, Mikko Kähärä ja Kirsi Seppänen Lahdessa (Kuva: Sanna Koskenranta)

Kolmepäiväisen SDP:n puoluekokousrupeaman viimeinen kokouspäivä on käynnissä. Puoluekokouksessa on mukana lukuisia kokouksia käyneitä, mutta myös ensikertalaisia. Kaakkois-Suomesta puoluekokoustunnelman kokivat ensimmäistä kertaa muun muassa Mikko Kähärä Kotkasta, Nina Nyyssönen Mikkelistä sekä Kirsi Seppänen Lappeenrannasta.

– Mahtavaa olla mukana rakentavassa ja lämminhenkisessä puoluekokouksessa ja saada mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuden SDP:n poliittisiin sisältöihin, Mikko Kähärä sanoo.

Hyvin mielin puoluekokouksesta kotiin lähtee myös Nina Nyyssönen:

– Tämä viikonloppu on ollut ihan huikean hieno kokemus. Mahtavaa! On ollut kunnia saada olla mukana vaikuttamassa.

Kirsi Seppäsen mukaan puoluekokous oli asiallinen ja virallinen. Mukaan mahtui toki myös hauskoja hetkiä, mutta päällimmäisenä mieleen jäi ahkera työskentely ja puheenjohtaja Rinteen ja tuoreen puoluesihteeri Antton Rönnholmin tapaaminen.

– Kokemuksena puoluekokousviikonloppu menee unohtumattomien viikonloppujen sarjaan; ei ehkä riehakkain, mutta merkityksellinen, Seppänen kuvailee tunnelmiaan.

Kähärän, Nyyssösen ja Seppäsen osalta puoluetyössä ei ole odotettavissa taukoa puoluekokouksen jälkeenkään. Kaikki kolme ovat aktiivisesti mukana paikallistoiminnassa ja kuntavaaliehdokkaina, joten seuraava ponnistus on edessä oleva kuntavaalityö.

Keskustelua aiheesta

”Kaakkois-Suomen puoluekokousryhmä on työskennellyt ahkerasti” – kotiintuomisina mieluisia pestejä ja yhteishenkeä

SDP:n 45. puoluekokous Lahdessa on loppusuoralla. Kaakkois-Suomesta puoluevaltuuston puheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Sirpa Paatero Kotkasta ja puoluehallituksen jäseneksi Teemu Hirvonen Savonlinnasta.

– Kaakkois-Suomen puoluekokousryhmä on työskennellyt täällä Lahdessa ahkerasti ja hoitanut velvollisuutensa kunnialla, kiittelee piirin puheenjohtaja Hirvonen.

Puoluevaltuustoon valittiin Niina Malm Imatralta, Toni Kailio Lappeenrannasta, Paula Werning Kouvolasta, Joonas Honkimaa Kouvolasta, Sami Virtanen Kotkasta, Nina Peltonen Haminasta, Arto Seppälä Mikkelistä sekä Raine Lehkonen Mikkelistä.

Valtuuston varajäsenten tehtävää hoitavat seuraavan puoluekokouskauden Nina Brask, Alpo Salo, Ilkka Nokelainen, Eemeli Lehtinen, Kari Huovila, Tuula Kärkkäinen, Kirsi Seppänen ja Tuomo Saarinen.

Puolueen kunniajäseniksi Lahdessa kutsuttiin liikkeessä ansioituneita tovereita. Kaakkois-Suomesta kunniajäsenyyden saivat Arvi Avelin Ruokolahdelta, Kirsti Rahikainen Kangasniemeltä sekä Anna-Liisa Kuusimäki Kotkasta.

SDP:n kunniajäsen Arvi Avelin Ruokolahdelta (Kuva: Sanna Koskenranta)

Keskustelua aiheesta