After work kutsui keskustelemaan työelämästä Kotkassa

Kotkan merikeskus Vellamossa puitiin tänään työelämäkysymyksiä Kotkan sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön after work -tilaisuudessa. Kilpailukykysopimus eli kiky ja palkansaajien asema olivat avainkysymyksinä tilaisuudessa, jonka alustajiksi olivat kutsuttuina metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto sekä sairaanhoitajaliiton hallituksen jäsen Anne Heikkilä.

– Idea after work -tilaisuuteen tuli, kun kuulimme, että muualla on järjestetty vastaavaa. Tarkoitus on lähestyä tärkeää asiaa rennolla ja keskustelevalla tavalla ja oleellista on tietenkin ajankohta, jolla on haluttu varmistaa myös työssäkäyvien mahdollisuus osallistua, kertoo Kotkan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Nina Brask.

Kilpailukykysopimus on merkittävä asia kuntatalouden näkökulmasta. Myös palkansaajien asema puhuttaa vaikeassa taloustilanteessa. Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto luo kuitenkin toivoa tulevaan.

– Yritysten investoinnit ja tilaukset viestivät tällä hetkellä myönteisestä suunnasta. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan metallialojen työttömyysaste on alle kymmenen prosenttia. Vuosi sitten työttömiä oli liiton työttömyyskassan tilastoissa tuhat enemmän, Aalto sanoo.

Porvarihallituksen näkemys kilpailukyvyn kohentamisesta näyttää kuitenkin olevan työtahdin kiristäminen, palkkojen alentaminen ja yleissitovista työehtosopimuksista luopuminen.

– Tällä hallituksella ”kikyt” eivät lopu tähän. Palkansaajan on hyvä muistaa tämä porvarihallituksen valitsema linja, kun seuraavan kerran uurnille mennään, Aalto jatkaa.

Myös Heikkilä toivoo ihmisten pohtivan tarkoin valintojen seurauksia.

– Ei Sari Sairaanhoitaja varmaankaan odottanut, että julkisen puolen työntekijöitä tällä tavalla kurjistetaan. Julkisen puolen kilpailukykysopimus, joka käytännössä tarkoittaa työajan pidennystä kuudella minuutilla sekä lomarahojen leikkaamista kolmanneksella, ei tunnu oikeudenmukaiselta, Heikkilä sanoo.

 Ei Sari Sairaanhoitaja varmaankaan odottanut, että julkisen puolen työntekijöitä tällä tavalla kurjistetaan

– Tämän hallituksen kurjistavat toimet kohdistuvat tällä hetkellä heikoimmassa asemassa oleviin ja tämä ei suinkaan tuo taloudellista helpotusta vaan enemminkin kasvattaa yhteiskunnan kustannuksia, Heikkilä jatkaa.

Niin Aalto kuin Heikkiläkin kannustavat palkansaajia osallistumaan kuntavaaleihin. Nyt on paikka käynnistää suunnanmuutos.

Torstai-illan tilaisuudessa vauhditettiin myös Kotkan sosialidemokraattista kuntavaalityötä, kun ensimmäiset neljäkymmentä kuntavaaliehdokasta julkaistiin.

– Meillä on koossa hyvä pohja ehdokasasettelulle. Ehdokkaat edustavat monipuolisesti eri ammattiryhmiä ja Kotkan aluetta. Nuorin ehdokas on 18-vuotias, kertoo Kotkan kunnallisjärjestön järjestösihteeri Riku Pirinen.

After work -tilaisuuksia on tarkoitus jatkaa osana Kotkan kuntavaalityötä.

Kuvassa kotkalaisia ehdokkaita sekä Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto (Kuva:

Kuvassa kotkalaisia ehdokkaita sekä Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto (Kuva: Juha Sutinen)

Keskustelua aiheesta

”Jopa sylivauvoja ulosotossa!” – Mikä Suomea oikein vaivaa, SDP:n kansanedustaja parahtaa

Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen on kauhistunut siitä, että Suomessa joutuu maksamattomien laskujen vuoksi ulosottoon myös alaikäisiä lapsia.

– He joutuvat ulosoton piiriin muun muassa vanhempiensa maksamatta jääneiden perintö-, lahja- tai jäännösverojen vuoksi. Alle vuoden ikäisiä sylivauvojakin on ulosotossa, Taavitsainen jyrisee.

Hän jätti tänään, Lapsen oikeuksien viikon päätteeksi, kirjallisen kysymyksen alaikäisten lasten ulosotosta ja maksuhäiriömerkinnöistä.

Taavitsainen muistuttaa, että lastensuojelulain mukaan yhteiskunnan on edistettävä lapsen suotuisaa kehitystä ja hyvinvointia. Lastensuojelun on tuettava vanhempia, huoltajia ja muita lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavia henkilöitä lapsen kasvatuksessa ja huolenpidossa.

– Lastensuojelun on pyrittävä ehkäisemään lapsen ja perheen ongelmia sekä puuttumaan riittävän varhain havaittuihin ongelmiin. Lastensuojelun tarvetta arvioitaessa ja lastensuojelua toteutettaessa on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu, muistuttaa Taavitsainen.

Hän pitää alaikäisen tilannetta erittäin huonona, kun lapsella ei ole vielä ammattia ja työtä ja mahdollisuutta maksaa laskujaan ja velkojaan.

– Alaikäisten on vaikea neuvotella maksusopimuksista velkojiensa kanssa. Heillä ei ole riittävästi tietoa ja osaamista. Eikä lasten kuulu edes joutua sellaisia neuvotteluita hoitamaan, Taavitsainen puuskahtaa.

Hänen mielestään nykyinen käytäntö on lastensuojelulain vastainen.

– Ylivelkatilanteeseen ajautuneella aikuisellakaan velallisella ei välttämättä ole nykyään montaa realistista vaihtoehtoa velkaongelman ratkaisemiseksi.

Onko lasten oikeusturva tällä hetkellä liian heikko?

Taavitsainen pitää tilannetta äärimmäisen vakava, sillä talousongelmat vaikuttavat ihmisten jaksamiseen monella eri tavalla. Hän listaa, miten maksuhäiriömerkinnät hankaloittavat arkielämää:

– Asunnon, kotivakuutuksen, sähkösopimuksen, puhelimen, auton ja työpaikan saaminen voi merkittävästi vaikeutua tai estyä jopa kokonaan merkintöjen takia. Talousvaikeudet vaikeuttavat ihmissuhteita ja perhe-elämää. Täysi-ikäiseksi tullessaan on ulosotossa olevien nuorten lähtökohta itsenäiseen elämään huomattavasti heikompi kuin ikätovereidensa.

Taavitsainen haluaa asianomaiselta ministeriltä vastauksen muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

– Kuinka monta alle 18-vuotiasta Suomessa on ulosotossa? Mihin toimiin ministeri aikoo ryhtyä alaikäisten ulosottoon joutumisen ja luottotietomerkintöjen ehkäisemiseksi? Mihin toimiin ministeri aikoo ryhtyä alaikäisten ulosotossa olevien ja luottotietonsa menettäneiden sieltä poispääsemiseksi ja heidän rekisteriensä puhdistamiseksi? Onko nykyinen voimassa oleva käytäntö lastensuojelulain vastainen?

Satu Taavitsainen kysyy myös, onko lasten oikeusturva Suomessa tällä hetkellä liian heikko.

– Onko alaikäisillä ulosottoon joutuessaan ollut oikeus tietoon, oikeus vaihtoehtoihin ja oikeus vaikuttaa?

SDP:n Taavitsainen vaatii lakimuutoksella lyhempiä koulumatkoja

Kansanedustaja Satu Taavitsainen.

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen jätti lapsen oikeuksien päivänä 20.11. lakialoitteen koululaisten päivittäisen koulumatkan lyhentämiseksi.

– Nykyisen perusopetuslain mukaan alakoululaisen lapsen päivittäinen edestakainen koulumatka voi kestää jopa 2,5 tuntia ja yläkoululaisen 3 tuntia. Ei ole lasten ja nuorten edun mukaista, että he joutuvat päivittäin istumaan monta tuntia autossa turvavöihin köytettynä, Taavitsainen sanoo.

– Kunnat ovat lakkauttaneet kyläkouluja, kilpailuttaneet ja yhdistelleet kyytejä ja pidentäneet lasten matkustusreittejä. 15 minuutin suora ajomatka venytetään jopa yli tunnin mittaiseksi, sillä kyydit kiemurtelevat pikkuteitä noukkien oppilaita kyytiin, kuvaa Taavitsainen.

Taavitsainen huomauttaa, että lasten ja perheiden kuuleminen ja lapsen edun tarkastelu on laiminlyöty heitä itseään koskevassa asiassa.

– Lasten oikeus leikkiin, harrastamiseen ja vapaa-aikaan on jäänyt vain sivuseikaksi. Tämä pitää muuttaa, hän vaatii.

Asian korjaamiseksi Taavitsainen esittää perusopetuslakia muutettavaksi siten, että alakoululaisen oppilaan päivittäinen koti-koulu-koti koulumatka kyydin odotuksineen voisi kestää enintään 1,5 tuntia ja yläkoululaisen odotuksineen enintään 2 tuntia.

”Voi päätyä bulvaanien kautta vääriin käsiin” – SDP:n Kymäläinen tyrmistyi kiinteistöhuutokaupasta: ”Käsittämätöntä”

Kuva: Kari Hulkko
Suna Kymäläinen.

SDP:n eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen on tyrmistynyt uutisesta, jossa kerrottiin Senaatti-kiinteistöjen huutokaupasta Rovaniemen Toramolammen luolasta, sotilaskohteiden naapurustosta.

– Käsittämätöntä, että Senaatti myy tämän kaltaisen kohteen, samaan aikaan kun ministeriöissä on valmistelussa strategisten alueiden myynnin rajoittamista valmisteleva lainsäädäntötyö, sanoo Kymäläinen.

– Onko kokonaisturvallisuutta arvioitu, hän kysyy.

– Tämä voi päätyä bulvaanien kautta vääriin käsiin. Etenkin, kun tässäkään tapauksessa ei välttämättä tiedetä, kuka on todellinen omistaja. Suomessa ei vieläkään ymmärretä, miten kohtalokkaita seurauksia näillä kaupoilla pahimmillaan voi olla. Luulin, että pahimman sinisilmäisyyden aika olisi jo ohi, koska hallituskin asiaan puuttui jopa omassa ohjelmassaan, Kymäläinen päättää.

Ville Skinnari Kaakon SDP:n piirikokouksessa: Pienen maan paras työkalu on hyvä koulutusjärjestelmä

Kuva: Markku Lahikainen
Ville Skinnari ja Niina Malm eivät hyväksy Sipilän hallituksen koulutuspolitiikkaa, joka on viemässä myös ammatillista koulutusta rappiolle.

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari on vihainen maan hallitukselle siitä, mitä se on tehnyt koulutukselle ja osaamiselle. Hän muistuttaa Suomen sukeltaneen dramaattisesti OECD:n koulutus- ja tutkimusvertailuissa.

– SDP ei hyväksy esimerkiksi ammatillisen koulutuksen rappiota. Hallitus vierittää siinä vastuuta yrityksille, mutta nuoret tarvitsevat myös opetusta ja opettajia. Iloinen olen siitä, että puoluehallitus on juuri asettanut työryhmän tekemään SDP:lle pitkän ajan sivistyksen ja koulutuksen toimintaohjelmaa.

Mikkelissä Kaakkois-Suomen demareiden piirikokouksessa puhunut Skinnari korostaa, että pienen maan paras työkalu menestykseen on monipuolinen koulutusjärjestelmä ja sen tuoma osaaminen.

Ihmisen näkökulma kilpailukykyyn

Suomen talous kasvaa jopa 3 prosentin vauhdilla. Ville Skinnarin mukaan tilanne on hyvä mutta haastava SDP:n oppositiopolitiikalle.

– Meidän on korostettava sitä, että kasvun on oltava tasa-arvoista. Noustaksemme vaaleissa suurimmaksi puolueeksi, tarvitsemme tässäkin konkreettisia tekoja ja uskottavia tulevaisuuden näkymiä.

Skinnarin mukaan Sipilän hallituksella on ollut yhteen pääteemoistaan eli kilpailukykyyn vain kapea näkökulma.

– Kilpailukyky on enemmän kuin palkat, siihen kuuluvat oleellisesti myös osaaminen, työvoiman saatavuus, logistiikka, teknologia ja tuottavuus, rahan hinta sekä toki myös työvoima ja palkat.

– SDP:llä on oltava kilpailukykyyn sosialidemokraattisten arvojen mukaisesti ihmisen näkökulma. On korostettava ihmisen osaamista, toimintakykyä, toimeentuloa ja hyvinvointia. Näin menemme lähelle sosialidemokratia 2.0:aa, uutta sosialidemokratiaa.

Ville Skinnarin mielestä SDP:n pitää puhua ihmisille tavalla, jota he ymmärtävät.

– Nyt keskustellaan paljon esimerkiksi sosiaalisesta ulottuvuudesta. Meidän on osattava purkaa se selkeiksi kokonaisuuksiksi, jotka avautuvat ihmisille. Kun voitamme seuraavat eduskuntavaalit, meidän on hallitusohjelmassa kirjoitettava auki vaikkapa vaatimus nuorten kolmen kuukauden koulutus-, harjoittelu- tai työpaikkatakuusta. Ilman sitä liian monet syrjäytyvät, erityisesti nuoret miehet.

Osaajat loppuvat teollisuudesta

Huoli koulutuksen ja erityisesti toisen asteen ammatillisen koulutuksen nykytilasta huolestutti myös Kaakon piirikokousväkeä. Imatralainen Ovakon pääluottamusmies Niina Malm konkretisoi, mitä Sipilän hallituksen toimet ovat vaikuttaneet jo käytännössä.

– Opiskelupaikkojen ja opettajien vähentämiset näkyvät, samoin Itsenäisen opiskelun reilu lisääminen. Teräs- ja paperitehtaat tarvitsevat perusmetalliosaajia, jotka osaavat myös hitsata. Nyt näin ei ole, homma ei toimi.

Malmin mukaan hallituksen säästöt vaarantavat eläköitymisen lisääntyessä pahasti osaavan työvoiman saatavuuden jatkossakin.

Myös Anna-Kristiina Mikkonen Savonlinnasta ja Raine Lehkonen Mikkelistä korostivat koulutuksen tärkeyttä.

– Seuraavissa eduskuntavaaleissa ratkaistaan koulutuksen tulevaisuus. SDP:n on oltava silloin hallituksessa ja palautettava ammatillisen koulutuksen kilpailukyky, korosti Lehkonen.

Heikki Luukkanen Imatralta toivoi SDP:ltä napakampaa otetta myös ympäristö- ja kulttuuripolitiikkaan.

– Aiemmin SDP oli vahva näissäkin asioissa.

Markku Lahikainen

Demokraatti, Mikkeli

Keskustelua aiheesta

Kaakkois-Suomen Sosialidemokraattien puheenjohtajaksi Teemu Hirvonen

Mikkelin Anttolassa pidetty Kaakkois-Suomen Sosialidemokraatit ry:n piirikokous valitsi piirinpuheenjohtajaksi Teemu Hirvosen Savonlinnasta. Hirvonen sai puheenjohtajavaalissa 46 ääntä ja kouvolalainen Joonas Honkimaa 13 ääntä. Puheenjohtajaehdokkaana ollut Vili-Valtteri Virtanen vetäytyi kilvasta esittelypuheenvuoronsa jälkeen.

Kaakkois-Suomen Sosialidemokraatit ry:n ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Matti Heikkilä Kotkasta ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Jenna Vertanen Ruokolahdelta.

Piirihallitukseen jäseniksi valittiin: Timo Pulkkinen (Savonlinna), Sari Melkko (Kouvola), Markku Aholainen (Mikkeli), Kari Huovila (Pyhtää), Pirkko Rahikainen (Mikkeli), Veikko Hämäläinen (Imatra), Aila Eerola (Kotka), Virpi Torniainen (Lappeenranta), Paula Werning (Kouvola) ja Urpo Kunnasluoto (Kouvola)

Varajäseneksi piirihallitukseen valittiin seuraavassa järjestyksessä: 1. Asko Kokkola (Lappeenranta), 2.Nina Peltonen (Hamina), 3.Heikki Martikainen (Pieksämäki), 4.Pirjo Tella-Pulliainen (Imatra) sekä 5. Minni Kuisma (Kotka)

Kaakkois-Suomen Sosialidemokraatit ry:n piirikokous kantoi huolta muun muassa koulutukseen kohdistetuista kohtuuttomista säästövelvoitteista. Piirikokous ilmaisi myös vahvan tukensa SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haataiselle. Piirikokouksen kannanotto on kokonaisuudessaan luettavissa tästä.

Keskustelua aiheesta