reijo_frank

After work kutsui keskustelemaan työelämästä Kotkassa

Kotkan merikeskus Vellamossa puitiin tänään työelämäkysymyksiä Kotkan sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön after work -tilaisuudessa. Kilpailukykysopimus eli kiky ja palkansaajien asema olivat avainkysymyksinä tilaisuudessa, jonka alustajiksi olivat kutsuttuina metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto sekä sairaanhoitajaliiton hallituksen jäsen Anne Heikkilä.

– Idea after work -tilaisuuteen tuli, kun kuulimme, että muualla on järjestetty vastaavaa. Tarkoitus on lähestyä tärkeää asiaa rennolla ja keskustelevalla tavalla ja oleellista on tietenkin ajankohta, jolla on haluttu varmistaa myös työssäkäyvien mahdollisuus osallistua, kertoo Kotkan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Nina Brask.

Kilpailukykysopimus on merkittävä asia kuntatalouden näkökulmasta. Myös palkansaajien asema puhuttaa vaikeassa taloustilanteessa. Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto luo kuitenkin toivoa tulevaan.

– Yritysten investoinnit ja tilaukset viestivät tällä hetkellä myönteisestä suunnasta. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan metallialojen työttömyysaste on alle kymmenen prosenttia. Vuosi sitten työttömiä oli liiton työttömyyskassan tilastoissa tuhat enemmän, Aalto sanoo.

Porvarihallituksen näkemys kilpailukyvyn kohentamisesta näyttää kuitenkin olevan työtahdin kiristäminen, palkkojen alentaminen ja yleissitovista työehtosopimuksista luopuminen.

– Tällä hallituksella ”kikyt” eivät lopu tähän. Palkansaajan on hyvä muistaa tämä porvarihallituksen valitsema linja, kun seuraavan kerran uurnille mennään, Aalto jatkaa.

Myös Heikkilä toivoo ihmisten pohtivan tarkoin valintojen seurauksia.

– Ei Sari Sairaanhoitaja varmaankaan odottanut, että julkisen puolen työntekijöitä tällä tavalla kurjistetaan. Julkisen puolen kilpailukykysopimus, joka käytännössä tarkoittaa työajan pidennystä kuudella minuutilla sekä lomarahojen leikkaamista kolmanneksella, ei tunnu oikeudenmukaiselta, Heikkilä sanoo.

 Ei Sari Sairaanhoitaja varmaankaan odottanut, että julkisen puolen työntekijöitä tällä tavalla kurjistetaan

– Tämän hallituksen kurjistavat toimet kohdistuvat tällä hetkellä heikoimmassa asemassa oleviin ja tämä ei suinkaan tuo taloudellista helpotusta vaan enemminkin kasvattaa yhteiskunnan kustannuksia, Heikkilä jatkaa.

Niin Aalto kuin Heikkiläkin kannustavat palkansaajia osallistumaan kuntavaaleihin. Nyt on paikka käynnistää suunnanmuutos.

Torstai-illan tilaisuudessa vauhditettiin myös Kotkan sosialidemokraattista kuntavaalityötä, kun ensimmäiset neljäkymmentä kuntavaaliehdokasta julkaistiin.

– Meillä on koossa hyvä pohja ehdokasasettelulle. Ehdokkaat edustavat monipuolisesti eri ammattiryhmiä ja Kotkan aluetta. Nuorin ehdokas on 18-vuotias, kertoo Kotkan kunnallisjärjestön järjestösihteeri Riku Pirinen.

After work -tilaisuuksia on tarkoitus jatkaa osana Kotkan kuntavaalityötä.

Kuvassa kotkalaisia ehdokkaita sekä Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto (Kuva:

Kuvassa kotkalaisia ehdokkaita sekä Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto (Kuva: Juha Sutinen)

Keskustelua aiheesta

Työväen vappu Kaakkois-Suomessa

Työväen vappua juhlitaan Kaakkois-Suomessa kuntavaalivoiton merkeissä. Perinteinen työn ja kevään juhla tuo Kaakkois-Suomeen vappupuhujiksi muun muassa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin, SDP:n puoluesihteerin Antton Rönnholmin, Posti- ja Logistiikka alan Unionin puheenjohtajan Heidi Niemisen sekä Puuliiton puheenjohtajan Jari Nilosaaren.

Antti Lindtman on vappupuhujana Imatralla, Joutsenossa ja Lappeenrannassa. Puoluesihteeri Antton Rönnholm puhuu Kotkassa ja Haminassa, Kimmo Kiljunen Kouvolassa Kuusankosken vappujuhlassa. Etelä-Savon puolella vappupuheita pitävät Savonlinnassa Suna Kymäläinen ja Heidi Nieminen, Mikkelissä Niemisen lisäksi piirin puheenjohtaja Teemu Hirvonen. Puuliiton puheenjohtaja Jari Nilosaari puhuu vappupäivänä Joroisissa.

Alta nähtävissä kaikki Kaakkois-Suomen vappujuhlat.

Lue lisää

Keskustelua aiheesta

”Tämän päätöksen jälkeen ei Suomi ole enää entisensä” – sd-kansanedustaja murehtii taksipalvelujen alasajoa

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
Taksiautoilijat osoittivat mieltään eilen Helsingin keskustassa taksiliikenteen vapauttamista vastaan.

Kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Suna Kymäläinen kritisoi ankarasti hallituspuolueiden ajamaa taksiautoilun alasajoa. Eduskunta hyväksyi taksiliikenteen avaamisen kilpailulle. Opposition vastalauseet kaatuivat äänestyksissä.

– Huoli taksien saatavuudesta on nyt aito ja totisinta totta. Hallituspuolueet nuijivat alas suomalaisen taksiautoilun tasa-arvoisuuden tänään eduskunnassa.

Kymäläinen ihmettelee, ettei edes molemmin puolin pääsiäistä järjestetyt mielenosoituksetkaan vaikuttaneet mihinkään.

Huoli on nyt aito ja totisinta totta.

– Ne eivät saaneet Juha Sipilän (kesk.) hallitusta ymmärtämään, kuinka tuhoisasta asiasta on kysymys takseille. Ei edes pääkaupunkiseudun taksijärjestöjen huoli saanut hallituspuolueiden kansanedustajia muuttamaan mieltään. Ei mielenosoitukset tai lukuisat yhteydenotot, joilla taksiautoilijat yrittivät vääntää asiantilaa rautalangasta hallitukselle.

Kymäläisen mielestä eilinen mielenosoitus kuvasi hyvin tilannetta, ettei taksipalveluiden alasajo koske vain harvaan asuttuja seutuja.

– Tämän päätöksen jälkeen ei Suomi ole enää entisensä. Laadukkaat, rehdit, hinnoittelultaan tasa-arvoiset, ennustettavat ja turvalliset 24/7-taksipalvelut eivät ole enää kaikille, eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Kymäläinen arvioi.

Kaakkois-Suomen demareille kova kuntavaalitulos – “Tulevan vaalivoiton siemenet kylvetään nyt”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

SDP vahvisti asemiaan Kaakkois-Suomessa ollen vaalipiirin suurin puolue. Kuntavaaleissa demarit nousivat ykköspaikalle Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Etelä-Savossa saatiin toinen sija, mutta sekin edellisiä kuntavaaleja paremmalla tuloksella. Kaakkois-Suomen kolmestakymmenestä kunnasta kahdessakymmenessäviidessä SDP sai vaalivoiton edellisiä vaaleja paremmalla tuloksella.

Vaalipiirin kovimmat lukemat SDP:lle saatiin Rautjärvellä, 42,7%. Yli neljänkymmenen mentiin myös Imatralla, 40,6%. Kotkassa onnistuttiin kasvattamaan kannatusta huimat 7,7% ja ykköspaikka tuli demareille 30,1% kannatuksella. Vaalipiirin suurimmista kaupungeista SDP on ykkönen myös Kouvolassa (25,2%), Lappeenrannassa (23,9%) ja Mikkelissä (27,4%).

– Tuloksesta tulee kiittää kaikkia ehdokkaita ja joukkueen tukijoita. Riippumatta henkilökohtaisesta tuloksesta, sankareita ovat olleet aivan kaikki, kommentoi piirin puheenjohtaja Teemu Hirvonen.

SDP sai Kaakkois-Suomeen kaikkiaan 213 valtuutettua, joista tehtävässä uusia tulokkaita on 92.

– Tulevan vaalivoiton siemenet kylvetään nyt, kun vaalien jälkeen aloitetaan paikkojen jako. Tässä täytyy olla katse tulevaan ja koko joukkueeseen, Hirvonen päättää.

Keskustelua aiheesta

”Ihmiset kokevat jääneensä täysin yksin” – mielenkiintoinen ehdotus parempaan elämänlaatuun

Kuva: Thinkstock

SDP:n kansanedustajan Anneli Kiljusen mukaan kotihoidosta uhkaa tulla pelkkä säästökeino vanhustenhoidossa.

– Oikein ja hyvillä resursseilla toteutettuna kotihoito voisi tuoda lisää hyvää ja laadukasta elämää monen vanhuksen arkeen. Siksi kotihoidon laadun taso hoitajamitoituksineen täytyy saada nyt asianmukaiselle tasolle, hän vaatii.

Tällä hetkellä kotona asuvien ikäihmisten todellisesta elämäntilanteesta ei ole Kiljusen mukaan riittävästi tietoa.

– Kotona asuu ihmisiä, jotka elävät yksin ja ovat läheisten ja hoitohenkilökunnan hoidon armoilla. Tälläkin hetkellä on tilanteita, että ihmiset kokevat jääneensä täysin yksin, kun eivät saa riittävästi apua ja hoitoa.

Kiljunen tietää, että kotona piipahtaa hoitaja, vaihtaa nopeasti kuulumiset ja jatkaa matkaa seuraavaan paikkaan.

– Tilanne on kestämätön. Vanhukset kokevat olevansa kotinsa vankeja, sillä ulos ei ole päästy moneen kuukauteen, ei ole ihmistä joka veisi heidät ulos. Näin ei voi olla.

Henkilökohtainen avustaja vähentäisi myös muuta kotihoidon palvelun tarvetta.

Kiljusen mukaan yksi vaihtoehto voisi olla henkilökohtaisen avustajan tuominen myös vanhuksille. Näin vähennetään yksinäisyyttä ja saadaan parempaa elämänlaatua kotona.

– Vammainen voi saada tällä hetkellä henkilökohtaisen avustajan. Mielestäni sitä voisi kokeilla myös ikääntyneille. Avustaja tarjoaisi apua pukeutumisessa, ruokailussa, hygieniassa, ulkoilussa ja kaikenlaisessa päivittäisissä askareissa.

Kiljunen uskoo, että henkilökohtainen avustaja vähentäisi myös muuta kotihoidon palvelun tarvetta sekä vähentäisi ikääntyneiden yksinäisyyttä ja lisäisi hyvinvointia ja turvallisuutta elämään.

– Näin kotihoidon henkilökunta voisi lisätä palvelujaan sinne mihin niitä tarvitaan. Palveluissa kyse ei ole vain vanhusten voinnista, vaan myös vanhustyön ammattilaisten uupumisesta ja paineista, kun he eivät saa tehdä työtä eettisesti laadukkaasti.

Hän huomauttaa, että työntekijät ovat huolissaan asiakkaiden hyvinvoinnista ja turvallisuudesta sekä oman työnsä kuormittavuudesta.

– Tästä syystä erilaisia vaihtoehtoja palveluiden kehittämiseen tarvitaan. Henkilökohtainen avustaja voisi olla yksi sellainen.

Pitkäaikaistyöttömyyden kasvu kauhistuttaa – nousua 1 100 vuodessa

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Työttömien keskusjärjestö on järkyttynyt erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden kasvun jatkumisesta. Tammikuun lopulla yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita oli 121 800. Nousua edellisvuodesta oli 1 100.

– Maan hallituksen toiminnan vuoksi yhteiskuntamme ulkoreunoille ajautuu koko ajan lisää ja lisää parhaassa työiässä olevia ihmisiä, Mikkelissä vuosikokoustaan pitänyt järjestöväki tyrmäsi.

Samalla entisen Työttömien valtakunnallinen yhteistoimintajärjestön nimi muuttui Työttömien keskusjärjestö ry:ksi.

Sipilän hallituksen toiminta näyttäytyy välinpitämättömyytenä työttömien arjessa.

Järjestö vaatii palkkatukimäärärahoihin tuntuvaa korotusta eduskunnan lisäbudjetissa.

Pojat tarvitsevat toisenlaista tukea kuin mitä nyt on tarjolla.

Työttömien keskusjärjestön puheenjohtaja, kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) on huolissaan erityisesti nuorista miehistä.

– He työllistyvät vaikeimmin, joilla on vain peruskouluopinnot, pitkittynyt työttömyys ja vähäinen työhistoria viimeisen 10 vuoden aikana. Pojat tarvitsevat toisenlaista tukea kuin mitä nyt on tarjolla.

Keskusjärjestön kuntavaalitavoitteena on saada kuntien valtuustoihin mahdollisimman paljon työllisyyttä ja aktiivista työvoimapolitiikkaa edistäviä valtuutettuja.

– Toivomme, että uudet valtuustot ympäri Suomea asettavat tavoitteeksi työttömyyden vähentämisen, edellyttävät omalta kunnaltaan toimenpiteitä ja seuraavat kehitystä aktiivisesti ja säännöllisesti, sanoo Työttömien keskusjärjestön varapuheenjohtaja Lea Vallius.

Järjestön edunvalvontaryhmän puheenjohtajan Eija Tuohimaan mukaan palkkatuen puute katkoo jo nyt työelämäpolkuja ja kasvattaa epävarmuutta paitsi työttömillä, myös heitä työllistävillä yhdistyksillä.

Työttömien järjestössä suurta huolta aiheuttavat myös hallituksen kaavailemat lakiuudistukset, jotka läpi mennessään syventävät työllistämistoiminnan ongelmia ja lisäävät pitkäaikaistyöttömyyttä entisestään.