Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Aiempaa useampi yritys lopetti toimintansa alkuvuonna

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Toimintansa lopettaneiden yritysten määrä kasvoi tammi-maaliskuussa runsaalla viidenneksellä vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus. Toimintansa lopetti vuoden ensimmäisellä neljänneksellä noin 12  700 yritystä, mikä on 20,5 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tilastokeskus luokittelee Suomessa toimivat yritykset 22 toimialaan. Torstaina julkaistujen tilastojen mukaan lopettaneiden yritysten määrä kasvoi viime vuoteen verrattuna toimialoista liki pitäen jokaisessa. Ainoat poikkeukset muodostivat vesi- ja jätevesihuoltoala sekä rahoitus- ja vakuutusala, joilla lopettaneiden yritysten määrä alitti viime vuoden alun tason. Esimerkiksi terveyden ja sosiaalipalveluiden toimialalla toimineita yrityksiä lopetti ensimmäisellä neljänneksellä yhteensä 454 ja kasvua edellisvuoteen kertyi noin 58 prosenttia.

Lopettaneiden yritysten määrä kasvoi myös rakentamisen toimialalla. Alkuvuonna noin 1  530 rakentamisen alan yhtiötä lopetti, kun vielä viime vuonna vastaava määrä oli noin 1  230. Myös uusia yrityksiä perustettiin toimialalle viime vuotta vähemmän.

Suomessa rakennusala on kärsinyt voimakkaasti inflaation ja yleisen korkotason noususta.

SIINÄ missä lopettaneiden yritysten määrä kasvoi, kasvoi torstaisten tilastojen mukaan myös uusien yritysten määrä. Yrityksiä perustettiin alkuvuonna 4,5 prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammi-maaliskuussa. Kaikkein eniten uusia yrityksiä perustettiin ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialalla. Toimialalle perustettiin alkuvuonna 2  024 uutta yhtiötä, mutta toisaalta toimialalla myös lopetti samassa ajassa yli 2  500 yritystä.

Seuraavaksi eniten uusia yrityksiä perustettiin kuljetuksen ja varastoinnin sekä kaupan toimialoille. Tilastokeskuksen mukaan aloittaneiden ja lopettaneiden yritysten määrä oli suurin tilaston historian aikana. Kyseistä tilastoa alettiin pitää vuodesta 2013.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE