Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Aikooko kokoomus murskata sote-mallin ensi kaudella, jos pääsee valtaan? – nyt saatiin vastaus

LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.). Tämä kuva on sosiaali- ja terveysvaliokunnan tämän päivän tilaisuudesta. Tilaisuudessa esiteltiin valiokunnan sote-mietintö, johon kokoomus jätti vastalauseen.

– Hallituksen esitys ei paranna hoitoon pääsyä eikä vastaan talouden kestävyysongelmaan, sanoi sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) puolueensa eduskuntaryhmän tiedotustilaisuudessa tänään.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Tiedotustilaisuudessa näkemyksiään tänään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa hyväksytystä sote-mietinnöstä esitti myös valiokunnan jäsen Pia Kauma (kok.).

– Tämä malli meni perustuslakivaliokunnasta läpi, mutta perustuslakivaliokunta katsoo asioita tietenkin perustuslain näkökulmasta. Perustuslakivaliokunta ei katso, onko tämä malli järkevä vai ei, Mia Laiho sanoi.

Kokoomus jätti vastalauseen valiokunnan sote-mietintöön.

Laiho nosti paljon kritiikkiä esiin hallituspuolueiden turvin hyväksyttyä sote-valiokunnan mietintöä kohtaan.

– Korkealaatuinen erikoissairaanhoito joutuu supistamaan toimintaansa, kun rahoitus vähenee. Myös tiede ja tutkimus tulee kärsimään, hän sanoi.

– Vaikka kokoomus ei tätä mallia ole kannattanut, niin totta kai me haluamme tehdä hyvää lakia. Sitten jos nähdään, että se joka tapauksessa on menossa läpi, haluttaisiin tehdä siitä sitten niillä reunaehdoilla mahdollisimman hyvä, Laiho kuitenkin sanoi.

Laihon mukaan opposition vaikutusmahdollisuudet sote-uudistukseen ovat olleet minimaaliset.

– Hallitus on tätä itse vienyt eteenpäin voimallisesti kuulematta oppositiota.

Pia Kauma katsoo, että melko monet valiokunnan kuulemat asiantuntijat ovat olleet sitä mieltä, että kustannusten kasvua ei saada hillittyä vaan pikemminkin päinvastoin.

– 2033 mennessä kustannukset nousevat enemmän tässä mallissa kuin ne nousisivat, jos me jatkaisimme nykyisellä.

Soten muutoskustannukset ja henkilöstökustannukset on Kauman mukaan aliarvioitu.

– Erityisesti henkilöstökustannusten osalta siltä osin, että siinä on käytetty monin paikoin mediaanipalkkoja. Kuten historiasta tiedetään, kun organisaatioita on yhdistetty, aika usein kuitenkin ne palkat harmonisoidaan. Voi olla, että siellä on tulossa suurempi kustannuspommi kuin ollaan varauduttu.

“Lähdetäänkö sitten ikään kuin kokonaan purkamaan sitä, on vaikea tässä vaiheessa ottaa kantaa.”

Tiedotustilaisuudessa media kysyi muun muassa, miten kokoomus aikoo muuttaa sotea, jos pääsee hallitusvastuuseen.

– Varmasti pitää sitten katsoa se tilanne, missä kohtaa tässä ollaan menossa sote-uudistuksen suhteen, mitä sille voidaan tehdä. Totta kai pitää miettiä aina se, millä aiheutetaan vähiten haittaa ja hyötyä, punnita riskejä suuntaan ja toiseen. Mutta kyllä tällaisena tämä sote-malli vaatii ehdottomasti korjauksia. Näitä on pitkä lista. Sen näkee jo valiokunnan tekemässä lausuma-listauksessa, Mia Laiho vastasi.

– Kyllähän hallituspuolueissakin niitä ongelmia nähdään, mutta niihin ei ole nyt tässä vaiheessa haluttu tarttua. Kyllä me näemme kokoomuksessa, että tämä tarvitsee merkittäviä muutoksia ja korjauksia, jos tämä menee tällaisenaan läpi. Ne pitää sitten arvioida erikseen, mitä ne korjaustoimenpiteet ovat ja missä ajassa ne tulevat, hän jatkoi.

Kokoomuslaisilta kysyttiin myös suoraan, pyrkiikö puolue käytännössä ensi kaudella perumaan uudistuksen?

Pia Kauman mukaan pitää ajatella niin, että uudistusta todella on tehty jo yli 15 vuotta.

– Meidän kaikkien puolueiden, ollaan sitten hallituksessa tai oppositiossa, tehtävä on se, että me saamme Suomeen sellaisen sote-järjestelmän, joka on kestävä.

– Eihän se kokoomukselle ole itseisarvo lähteä mallia sinänsä romuttamaan. Se varmasti nyt riippuu juuri siitä, että missä vaiheessa tässä ollaan. Mutta sellaisena kuin me näemme tämän tällä hetkellä, tässä on niin paljon korjattavia asioita lähtien jo hyvinvointialueiden määrästä, rahoitusmallista ja merkittävistä rajoituksista, joita ulkoistuksille on tehty, Kauma sanoi.

Hänen mukaansa kokoomuksen suhtautuminen jatkossa riippuu myös siitä, millä tavalla hallitus aikoo lähteä uudistusta toimeenpanemaan.

– Mutta siihen, että lähdetäänkö sitten ikään kuin kokonaan purkamaan sitä, on vaikea tässä vaiheessa ottaa kantaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE