Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Ainoa, mihin oppositio pystyy” – sd-kansanedustaja arvostelee vähäosaisten kurittamista

Jukka-Pekka Flander / SDP

– Näyttää siltä, että ainoa, mihin oppositiopuolueet pystyvät, on jo ennestään vähäosaisten kurittaminen massiivisilla leikkauksilla, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) toteaa tiedotteessa

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Hän olisi odottanut tässä vaiheessa vaalikautta oppositiolta yhteiskuntaa kehittäviä ehdotuksia ensi vaalikautta varten, mutta näin ei ole käynyt.

– Positiivista tällä viikolla eduskunnassa keskustelluissa vaihtoehtobudjeteissa on, että oppositiopuolueetkin näyttävät sitoutuvan siihen, ettei koulutuksesta leikata.

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Eloranta kiittelee, että viime hallituskauden porvarihallituksen tekemiä koulutusleikkauksia on paikattu ansiokkaasti tällä kaudella, mutta työtä pitää jatkaa tarmokkaasti myös tulevina vaalikausina

Hän pitää suorastaan käsittämättömänä perussuomalaisten näkemystä, että ”oppivelvollisuuden pidentäminen on näennäisesti hyvä uudistus, mutta maksuttoman opetuksen takaaminen kaikille on huonosti kohdennettua sosiaalipolitiikkaa”.

– Porvarihallituksen säätämä, silloisen eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon johdolla toteutettu oppimateriaalisä oli suorastaan köyhäinapuun rinnastettava ja siten todellista huonoa sosiaalipolitiikkaa. Onneksi siitä päästiin eroon maksuttomalla toisen asteen opiskelulla.

ELORANTA korostaa, että SDP on aina kannattanut universaaleja palveluita, ja maksuton toinen aste asettaa kaikki oppilaat samalle viivalle sosioekonomisesta taustasta riippumatta.

Oppositio on kritisoinut oppivelvollisuusuudistusta tehottomaksi ja kalliiksi. Eloranta huomauttaa, että ennen uudistusta 16 prosenttia ikäluokasta jäi ilman toisen asteen koulutusta. Toisen asteen koulutuksen suorittaneista yli 70 prosenttia työllistyy. Sen sijaan pelkällä peruskoulupohjalla työelämään siirtyvistä vain reilut 40 prosenttiatyöllistyy eli suurin osa jää työttömäksi.

– Pitää muistaa, että oppivelvollisuuden laajentamisen toiselle asteelle on arvioitu nostavan työllisyysastetta neljä prosenttia. Työllisyysasteen noustessa uudistus tulee maksamaan itsensä takaisin. Jo prosentin nousu työllisyysasteessa tuottaa noin 700 miljoonaa euroa lisää rahaa julkiseen talouteen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE