Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Ajokorttilaki uudistuu – Harakka: Myös nuorten kuljettajien psykologiaan paneudutaan

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.).

Liikenneministeri Timo Harakka (sd.) kehittäisi ajokoulutusta muun muassa nuorten kuljettajien tilanteisiin psykologisesti paneutumalla, kun ajokorttilakia ollaan jälleen uudistamassa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Tässä yhteydessä se, mitä Liikenneturva on tuonut esille – erilaisia rajoituksia – niin ne eivät toki välttämättä ole niitä, mitä tässä lakihankkeessa tuodaan esiin. Liikenneturvalla on totta kai oma tulokulmansa näihin asioihin, joka on erittäin perusteltu, Harakka toteaa STT:lle.

Liikenneturva on aiemmin tuonut esille vaihtoehtoja liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Esimerkiksi vasta ajokortin saaneiden nuorten kuljettajien seurana autossa olisi aikuinen, ja ajamista voitaisiin rajoittaa öiseen aikaan. Ikäperusteinen poikkeuslupa voitaisiin evätä, jos 17-vuotiaalla nuorella on aiempi ajokielto.

Muutoshanketta valmistellaan parhaillaan Liikenne- ja viestintäministeriön alaisessa asiantuntijaryhmässä. Lainmuutokset on tarkoitus saada voimaan ensi vuonna.

– Aiheesta on tekeillä laaja tutkimus ja kesän alussa alamme valmistella hallituksen esitystä, ministeri Harakka sanoo.

Psykologi painottaa riskinhallintaa

Liikennepsykologi Sari Kukkamaa on mukana ministeriön työryhmässä. Hänellä on tietoa nuorten kuljettajien osalta onnettomuudentutkinnan puolelta. Lisäksi hän tekee työssään ajokyvyn arviointeja.

Kukkamaa painottaa riittävää tunnetaitojen ja riskinhallinnan opetusta ajokoulutuksessa ja pakollisen lääkärintarkastuksen merkitystä ajokortin myöntämisessä. Nykyisessä, vuonna 2018 voimaan tulleessa ajokorttilaissa pakollista lääkärintarkastusta ei hänen mukaansa ole. Lisäksi opetustuntien määrä on vähentynyt entisestä.

– Nythän se on hakijoiden ja ikäpoikkeusluvan kohdalla myös vanhempien omantunnon kysymys, ilmoitetaanko sairauksista. En tiedä kuinka hyvin se toimii. Minulla on sellainen tuntuma, että näillä riskikuljettajilla on kuitenkin jonkin verran sairauksia, kuten käytöshäiriöitä ja ADHD:tä (tarkkaavaisuushäiriö), Kukkamaa kertoo.

Poliisi muistuttaa kunnon sanktioista

Kukkamaa ja poliisin liikennevalvonnasta vastaava poliisiylitarkastaja Hannu Kautto Poliisihallituksesta arvioivat, ettei ikäperusteista poikkeuslupaa ajo-oikeuteen tulisi myöntää sellaiselle nuorelle, jolta on evätty ajolupa jo aiemmin.

– Jossain määrin olen inhimillisen ajattelun ystävä, että virheestä ei voi rangaista kohtuuttomasti. Mutta jos 16-vuotiaana on kevytmoottoripyörällä ajanut törkeän liikenteen vaarantamisen ja menettänyt korttinsa, niin tuleeko tällöin saada 17-vuotiaana ajokortti? Ei välttämättä, Kautto pohtii.

Kauton mielestä tärkeä kysymys on se, pitäisikö ajo-oikeuden olla rajaton, kun poikkeuslupa myönnetään tiettyyn tarpeeseen. Hänen mukaansa ajomäärän tulisi olla riittävä, jotta nuorelle tulee turvallinen rutiini. Toisaalta pitäisi sulkea pois suurimmat riskit, kuten päihtyneiden kavereiden seurassa ajaminen – päihtyneenä ajamisesta puhumattakaan. Kaikkein riskialttein ajankohta on Kauton mukaan kesäöinen viikonloppu.

– Oleellista on, että rajoitteiden rikkomisesta on säädetty ajo-oikeuteen kohdistuvia seuraamuksia. Kun poliisi tapaa tällaisen kuljettajan liikenteessä, niin ei voi olla niin, että hän vain keskeyttää ajon eikä muuta tapahdu, tai tulee pieni liikennevirhemaksu, Kautto painottaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE