Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

14.12.2020 06:31 ・ Päivitetty: 14.12.2020 06:31

Akava Works -kysely: Etäopiskelu maistuisi korkeakouluopiskelijoille koronan jälkeenkin – kansainvälinen etäkurssitarjonta kiinnostaa

Kaksi kolmesta korkeakouluopiskelijasta on sitä mieltä, että kaikkeen oman korkeakoulun järjestämään opetukseen pitäisi olla mahdollista osallistua etäyhteyden välityksellä myös koronapandemiasta johtuvan poikkeustilan jälkeen.

Demokraatti

Demokraatti

Näin kertoo Akava Works -kysely, jossa selvitettiin opiskelijoiden kokemuksia etäopiskelusta koronapandemian aikana.

– Toivon ja uskon, että tästä ei palata enää täysin entisiin toimintatapoihin. Opiskelijoille poikkeustila ja etäopiskelu toivat vapautta ja hallinnan tunnetta omasta ajasta ja arjesta. Kauan puhuttu koulutuksen digiloikka tapahtui keväällä nopeasti ja monessa asiassa on opiskelijoiden mielestä onnistuttu hienosti. Korkeakouluopintoihin olennaisesti kuuluva vuorovaikutus kuitenkin kärsi, Akavan johtava asiantuntija Emmi Venäläinen kertoo tiedotteessa.

Suomalaisen koulutuksen tulevaisuuden tavoitteita ollaan määrittelemässä hallituksen parhaillaan valmistelemassa koulutuspoliittisessa selonteossa. Venäläisen mukaan poliitikkojen on otettava opiksi korona-ajan hyvistä ja huonoista puolista, jotta visiot eivät ole vanhentuneita jo syntyessään. Venäläisen mukaan odotukset esimerkiksi digitalisaatiosta koulutuksessa ovat hyvin erilaiset kuin vuosi sitten.

Työmarkkinakeskusjärjestö Akava muistuttaa, että koronapandemia ja sen vaikutukset ovat globaalit. Tämä voi muuttaa merkittävällä tavalla sitä, miten koulutusta tulevaisuudessa järjestetään ja tuotetaan. Kyselyyn vastanneista korkeakouluopiskelijoista kuusikymmentä prosenttia haluaisi yhdistää tutkintoonsa kursseja ja muita osaamiskokonaisuuksia eri puolilta maailmaa, jos se olisi mahdollista. Tällainen muutos lisäisi korkeakoulujen kansainvälistä kilpailua.

– Kilpailijamme eivät ole maan rajojen sisäpuolella. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun puhumme korkeakoulutuksen kehittämisestä sekä tutkimus- ja innovaatiotoiminnasta. Jäämme auttamatta jälkeen, jos jumitumme keskustelemaan siitä, missä yliopistojen tai ammattikorkeakoulujen pitäisi sijaita, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo tiedotteessa.

Akava Works -kyselyyn vastanneiden korkeakouluopiskelijoiden mielestä suomalaiset korkeakoulut selvisivät opetuksesta poikkeusoloissa varsin hyvin. Fjäderin mukaan tästä on kiittäminen osaavia opettajia ja professoreita, jotka onnistuivat hyvin kehittäessään nopeasti uusia työtapoja

Lisää aiheesta

Kyselyn toteutti Aula Research ja siihen vastasi yli 1 100 korkeakouluopiskelijaa. Vastaajista 57 prosenttia oli yliopisto-opiskelijoita ja 43 prosenttia ammattikorkeakouluopiskelijoita. Kooste kyselyn tuloksista löytyy täältä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU