Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Aktiivimalleja ei silloin tarvittaisi” – Eteläranta haluaa pusertaa ansiosidonnaisen uuteen uskoon

Elinkeinoelämän keskusliitolta EK:lta tulee seuraavan hallituksen ohjelmaan evästykseksi laaja paketti toimia, joilla on yksi tavoite: nostaa työllisyysaste yli 75 prosenttiin seuraavan vaalikauden aikana.

Marja Luumi

Demokraatti

Erityisesti EK:n luupin alla on ansiosidonnainen työttömyysturva, johon se haluaa merkittäviä muutoksia. Johtaja Ilkka Oksala (kuvassa) esitteli perustelujensa tueksi tänään VATT:in selvitystä, jonka mukaan nykyisin ansiosidonnaiselle työttömyysturvalle pudonnut työllistyy keskimäärin kolmessa kuukaudessa. Sen jälkeen työllistymisen mahdollisuus alenee tasaisesti.

– Jännittävällä tavalla työllistymisen mahdollisuus taas paranee, kun ansiosidonnainen työttömyysturva päättyy, Oksala huomautti.

EK vaikeuttaisi myös ansiosidonnaiselle päivärahalle pääsyä nostamalla työssäoloehdon 12 kuukauteen. Nykyisellään ehto on 26 kalenteriviikkoa eli noin kuusi kuukautta.

Lisäksi se mielii pidentää tuen alkamista seitsemään päivään. Nyt omavastuu työttömyyden alkuvaiheessa on viisi päivää.

EK:n pakkiin kuuluu myös päivärahan porrastus työttömyyden keston mukaan. Alussa tuki olisi viisi prosenttia nykyistä korkeampi ja alenisi kymmenellä prosentilla työttömyyden kestettyä kolme kuukautta ja kuusi kuukautta.

Etelärannassa halutaan myös lyhentää ansiosidonnaisen enimmäiskestoa 50 päivällä.

Lisää aiheesta

– VATTin selvityksessä ilmeni selkeä käyttäytymisen muutos siinä vaiheessa, kun ansiosidonnainen päättyy. Miksi piikki ei voisi olla 50 päivää aiemmin, Oksala perusteli.

“Me tuemme järjestelmää, mutta haluamme kehittää sitä.”

Oksalan mukaan EK:n esityksen toteuttaminen olisi kuolinisku myös tämän hallituksen aktiivimalleille, niin valmistelussa olevalle kakkoselle kuin voimassaolevalle ykköselle.

– Aktiivimalleja ei silloin tarvittaisi. Meidän mallimme on myös huomattavasti yksinkertaisempi kuin voimassaoleva byrokraattinen ja hankala aktiivimalli ykkönen.

Oksala painottaa, että EK:n ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistus ei tulisi aktiivimallien päälle vaan korvaisi ne kokonaan.

Ansiosidonnaisesta sinänsä Oksalalla ei ole pahaa sanottavaa.

– Me tuemme järjestelmää, mutta haluamme kehittää sitä.

EK haluaa myös myllätä ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoituksen, mutta ei innostu yleisestä työttömyysvakuutuksesta. Se jatkaisi nykyisellä rahoituspohjalla, mutta nostaisi jäsenmaksuilla rahoitettavan osuuden etuusmenoista 10 prosenttiin nykyisestä 5,5 prosentista. Vastaavasti EK alentaisi palkansaajan työttömyysvakuutusmaksua.

– Koemme, että tämä tuo järjestelmään oikeudenmukaisuutta, Oksala huomautti.

“Työttömyysturvan leikkaukset eivät ole se tapa.”

SAK:sta kommentoitiin vielä varovasti EK:n avauksia, koska se ei ollut perehtynyt niihin tarkemmin. SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan pitää löytää keinoja, joilla työllisyysaste nousee.

– Jokainen työllinen on parempi kuin työtön, mutta siinä, miten siihen tulokseen päästään, työntekijä- ja työnantajapuolen näkemykset varmaan vähän eroavat toisistaan, Eloranta sanoi STT:lle.

Työttömyysturvan leikkaamiset eivät ole SAK:n agendalla.

– Yleisenä näkökohtana se, että työttömyysturvan leikkaukset eivät ole se tapa, jolla korkeampaa työllisyyttä tavoitellaan, Eloranta sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE