Politiikka
16.8.2019 09:04 ・ Päivitetty: 16.8.2019 09:04
Aktiivimallin kumoamista koskeva lakiehdotus lähti lausunnolle – työttömyysetuus palautuisi normaaliksi 1.1.2020
Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt tänään tänään lausuntokierrokselle hallituksen esitysluonnoksen niin sanotun työttömyysturvan aktiivimallin kumoamisesta. Aktiivimallin kumoaminen edellyttää työttömyysturvalain muuttamista.
Pääministeri Antti Rinteen hallitusohjelman mukaan aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty.
– Tällä lakiesityksellä purettaisiin aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet, jolloin työttömyysturvasta tulee selkeämpi ja ymmärrettävämpi. Selkeys ja ymmärrettävyyshän ovat myös syksyllä käynnistyvän sosiaaliturvan uudistuksen peruspilareita”, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.).
Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2020. Se tarkoittaa sitä, että työttömyysetuutta saavan henkilön aktiivisuutta ei enää seurattaisi mallin mukaisesti eikä aktiivimalli leikkaisi 1.1.2020 alkaen kertynyttä työttömyysetuutta. Jos työttömyysetuutta on aiemmin aktiivimallin perusteella alennettu, se palautuisi normaalin suuruiseksi vuoden 2020 alusta. Tammikuussa maksuun tuleviin mutta vuonna 2019 kertyneisiin työttömyysetuuksiin aktiivimallin leikkurit vielä vaikuttaisivat.
Työstä saatavat tulot ja työtunnit pitäisi edelleen ilmoittaa sovitellun työttömyysetuuden maksamista ja työssäoloehdon seurantaa varten. Myös osallistumisesta työllistymistä edistävään palveluun (esimerkiksi työkokeilu, työvoimakoulutus tai kuntouttava työtoiminta) tulisi edelleen ilmoittaa hakemuksessa, samoin on ilmoitettava mahdolliset päivät, joina palveluun ei osallistu.
Aktiivimallin kumoamisen vuoksi muutettaisiin myös työttömyysetuuksien rahoituksesta annettua lakia ja työttömyyskassalakiin sisältyviä ansiopäivärahan valtionosuutta koskevia säännöksiä.
Aktiivimalliin liittyi työttömyyden alkuun asetettavan omavastuuajan lyhentäminen aiemmasta seitsemästä arkipäivästä viiteen arkipäivään. Työttömyyden alun omavastuuaikaa ei esitetä muutettavaksi, joten se olisi jatkossakin nykyinen viisi arkipäivää.
Lausuntoaika päättyy 9.9.2019. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle budjettilakina syksyllä 2019.
Mallin työllisyysvaikutusten arviointi vaikeaa.
Sosiaali- ja terveysministeriön mukaa työttömyyden aikainen työnteko ja työllistyminen ovat yleistyneet aktiivimallin voimaan tulon jälkeen. Aktiivimallin työllisyysvaikutusten arviointi on kuitenkin vaikeaa, sillä mallin vaikutuksia on vaikea erottaa samaan aikaan tapahtuneesta muusta työllisyys- ja suhdannekehityksestä.
Aktiivimallin voimassa olon aikana työmarkkinatukea on alennettu aktiivimallin perusteella kuukaudessa keskimäärin 39 prosentilla saajista (34 % päivistä), työttömyyspäivärahaa 31 prosentilla saajista (26 %) ja ansiopäivärahaa 32 prosentilla saajista (29 %). Aktiivimalli on alentanut erityisesti ikääntyneiden työttömien työttömyysetuutta.
Aktiivimallin vaikutuksia koskevien tietojen perusteella etuuden alentaminen ei ole ollut yleisempää harvaanasutuilla alueilla kuin kaupungeissa. Maakuntien välillä on kuitenkin jonkin verran eroja siinä, kuinka yleistä etuuden alentaminen on ollut.
Aktiivimallin vaikutuksia on selvitetty kolmessa erillisessä hankkeessa, joista VATT:n tutkimus on vielä käynnissä:
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.