Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Aktiivimallin työllisyysvaikutuksista ei saatu tolkkua, nyt tuli keskustan johdon reaktio: “Useitakin erilaisia vaihtoehtoja tapetilla”

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (keskellä) ja elinkeinoministeri Katri Kulmuni hallituksen budjettiriihessä Säätytalolla Helsingissä tiistaina 17. syyskuuta 2019.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo, että työ- ja elinkeinoministeriön tutkimus osoittaa sen, että aktiivimalli on lisännyt ihmisten aktiivisuutta työnhaussa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi aiemmin tänään, että sen tuoreen raportin mukaan työttömät kyllä hakeutuivat palveluihin, joilla aktiivimallin aktiivisuuskriteerit täyttyivät, mutta aktiivimallin työllisyysvaikutuksia on vaikea erottaa hyvän suhdannetilanteen vaikutuksista. Sen takia raportti ei anna aktiivimallin työllisyysvaikutuksista tarkkaa lukua.

Tutkijaryhmän mukaan aktiivimalli ei ole lisännyt heikoimmassa asemassa olevien eli peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea saavien työttömien työllistymistä. Ansiosidonnaista päivärahaa saavien työttömien työllistyminen kasvoi, mutta aktiivimallin vaikutusta siihen ei tiedetä.

Nykyinen hallitus on purkamassa edellisen hallituksen luoman aktiivimallin. Hallitusohjelman mukaan aktiivimallin purun vaikutukset pitää kompensoida.

Lintilä ei suoraan ota kantaa siihen, millä tavalla se tehdään. Hänen mukaansa hallitus joutuu tekemään koko ajan töitä sen eteen, että tavoitteen mukainen 75 prosentin työllisyysaste toteutuu. Jos työllisyysaste ei toteudu, hallituksen suunnittelemat menolisäykset tulevat mahdottomiksi, hän sanoo.

– Aktiivimalliin korvamerkittyjä vastaavia toimenpiteitä ei juuri tällä hetkellä ole, mutta me tarvitsemme aktivoimismallin, mikä se sitten onkaan. Meillä on työllisyysministerityöryhmässä useitakin erilaisia vaihtoehtoja tapetilla, hän sanoo.

Lintilän mukaan ei ollut yllätys, ettei tutkimuksesta tullut numeerista vastausta, sillä verrokkiryhmää ei ollut.

Aktiivimalli oli yksi viime kauden kiistanalaisimmista työllisyystoimenpiteistä. Aktiivimalli ollaan nyt purkamassa, mutta tuoreen raportin mukaan yli 100 000 kokonaan työtöntä menetti sen takia etuuksia, eikä aktiivimallin työllisyysvaikutuksia voida osoittaa.

Kannattiko aktiivimalli, ministeri Lintilä?

– Viime kaudella saatiin 140 000 uutta työpaikkaa, ja tällä kaudella meidän pitää saada 75 prosentin työllisyysaste. Tässä on ne perusasiat.

Mutta kannattiko aktiivimalli?

– Viime kaudella tuli 140 000 uutta työpaikkaa. Tällä on ollut oma osuutensa siinä.

“Ei ole itsetarkoitus.”

Myös keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni on kommentoinut Facebookissa selvityksen tuloksia aktiivimallin työllisyysvaikutuksista.

– Olemme hallitusohjelmassa sopineet aktiivimallin leikkureiden ja velvoitteiden purkamisesta, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpi­teistä on päätetty. Kunnioitamme hallitusohjelmaa ja pidämme siitä kiinni, hän sanoo.

– Keskustalle aktiivimalli ei ole itsetarkoitus, mutta työllisyyden lisääminen sen sijaan on keskustalle kynnyskysymys, Kulmuni lisää.

Kulmunin mukaan aktiivimallin purkamisen jälkeenkin työttömyysturvaa on uudistettava.

– Valmistelu on ministeriöissä jo käynnissä. Tilalle on luotava parempi malli jolla on sama perustavoite: miten varmistetaan ihmisten aktiivisuus työnhaussa heti työttömyyden alusta asti ja miten rohkaistaan lyhyidenkin työtehtävien vastaanottamiseen sekä osaamisen päivittämiseen. Tähän on ratkaisuja haettava yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

– Työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin on kunnianhimoinen tavoite. Se vaatii muutoksia myös työmarkkinoillemme ja työttömyysturvaamme. Kaikki tarvittavista päätöksistä eivät ole helppoja. Keskusta on kuitenkin valmis tekemään kaikkensa sen eteen, että hallitusohjelmassa sovittu tavoite 60 000 työpaikasta vaalikauden aikana toteutuu. Samaa edellytämme myös muilta, tehtävä on yhteinen. Työllisyystavoitteen saavuttaminen on edellytys sille, että voimme jatkossakin pitää huolta kaikista ja kehittää hienoa maatamme.

Kulmunin Facebook-päivityksestä kertoi ensimmäisenä Suomenmaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE