Huvudnyheter
2.8.2018 06:00 ・ Uppdaterad: 31.7.2018 06:23
Ålands socialdemokrater vill harmonisera Östersjöpolitiken
Partiordförande Camilla Gunell efterlyser gemensamma nordiska tag för att lösa de miljöpolitiska utmaningarna, från Östersjöns tillstånd till klimatförändringarna. Och vad gäller socialdemokratin hoppas hon på en ännu grönare profil.
– Socialdemokraterna måste ha en starkare grön agenda. Faktum är att du inte kan tänka bara i de gamla banorna. Det är en ny värld med nya utmaningar där klimatet ställer krav, säger Gunell då vi slår oss ned på en uteservering efter en presskonferens om vad landskapsregeringen kan göra för jordbrukarnas problem med torkan på Åland.
Att plikten kallar trots att det är slutet av juli är hon van med efter 15 år i åländsk politik. Senaste valperiod var hon lantråd och fick ett gott betyg av ålänningar då hon efter det blev röstdrottning i valet 2015 och partiet tappade endast ett mandat. Nu är hon vicelantråd och minister med ansvar för närings-, miljö- och energifrågor.
– Sedan jag blev ordförande har det varit min ambition att vi ska vara regeringsparti. Vi ska inte sitta i opposition och skälla, vi ska vara med och forma samhället konkret, med stort inflytande. Vi ska vara ett regeringsparti som åstadkommer något. Sedan är det upp till väljarna att säga om de tycker att vi har gjort ett bra jobb. Man ser i riket vad som händer i en regering då socialdemokraterna inte är med, säger Gunell med kritisk hänvisning till Sipiläs regering.
”Vi tar ansvar”
Valåret 2019 börjar torna upp sig vid horisonten. Partiet har inte funderat på riksdagsvalet ännu, men nog på lagtingsvalet. Gunell tror att kommunreformen blir den stora valfrågan. Även om partiet är endast tredje störst axlar det stort ansvar, inte minst i denna fråga i och med att Nina Fellman är kommunminister. Gunell säger att reformen behövs för att ge struktur där man kan lösa allehanda frågor.
– Det behövs fungerande strukturer för vad man än vill jobba med, klimatfrågor, energieffektivisering, planering… Det är så otroligt splittrat på 16 kommuner i dag. Varje fråga man velat ha en ambition i har blivit en återvändsgränd. Det går inte att komma framåt om vi inte får en fungerande kommunstruktur.
– Det finns de som säger att vi går emot folkviljan, men vi ser att åren går och att det inte sker någon förändring. Morötterna har legat framme i åratal, men ingen kommer ens och snusar på dem. Skulle det ske någon förändring, att ett par kommuner går frivilligt ihop någonstans så hade det inte löst helheten. Vi anser att reformen är att ta ansvar. Det är ändå bara cirka 30 000 invånare på Åland. Och de har rätt till service, säger Gunell.
Där har vi den socialdemokratiska ingången till frågan.
– Med den gamla makten är det de som har mest mark och pengar som bestämmer. Inflyttade, kvinnor och unga är inte lika intressanta. Den socialdemokratiska synen på demokrati är att det minsta inte alltid är det bästa. Det finns så många oskrivna regler i en liten by, där ens röst väger tyngre än en annans. Det är inte rätt att en människa i behov av socialhjälp ska behöva be om stöd från en nämnd som grannen sitter i. Skillnaden mellan servicen i fattiga och rika kommuner blir också för stor, säger Gunell.
Klimatsmartare samhälle
Med nuvarande uppgifter axlar hon mycket sektoröverskridande ansvar. Hon har hand om arbetsmarknadsfrågor, jordbruk, jakt, fiske, skogsbruk, energi, infrastruktur, miljöfrågor, med mera.
– Rutinen gör att jag klarar det här, säger Gunell efter 15 år i åländsk politik, varav 11 i regeringen.
Under hennes tid som lantråd var hållbar utveckling parollen för regeringen. Konflikten mellan miljö och näringsliv ska suddas ut då samma minister basar för bägge dimensionerna.
Ålands målsättning är att vara kolneutralt 2030 och hållbar region 2051. Att Sipiläs regering drog bort anslagen för vindkraft på Åland var ett stort bakslag. Åratal av arbete gick till spillo. Men skam den som ger sig.
Dels går man vidare med ett eget EU-förankrat stödsystem som ska öka den egna andelen fossilfri energi från 20 till 70 procent, dels blir Åland testområde för vindkraft och solenergi inom ramen för ett projekt av Clic innovation (industrins och statens gemensamma innovationsbolag).
Åland passar utmärkt för det senare dels på grund av storlek och naturförhållanden, dels på grund av möjligheterna som lagstiftningsmöjligheterna kan medföra.
För de stora utmaningarna, Östersjöns tillstånd och klimatförändringarna, finns ändå lite man kan göra ensam. Gunell konstaterar att Ålands restriktiva linje för till exempel fiskodling inte räcker långt då Finland har en annan linje och tillåter fiskodling strax utanför Åland.
– Det här drabbar oss. Politiken måste harmoniseras, säger Gunell.
Ett första steg är att i höst inleda diskussion om havsplanering med svenska vattenmyndigheter, Egentliga Finland och landskapsregeringen. EU kräver att planeringen ska vara i skick till 2021.
I nordiska sammanhang brukar hon också påtala vikten av att harmonisera delar av politiken. Fiskodlingen är ett illustrativt exempel.
– Vi ska odla protein ja, men hur och under vilka villkor i våra länder? Dessa borde vara så liknande som möjligt så verksamheten inte bara flyttar över vattengränsen.
Finländsk politik påverkar
En annan stor fråga för Åland är en ny självstyrelselag. Tidigare siktade man på år 2022 i och med 100-årsjubiéet. Men nu är förhållandena i Finlands regering inte direkt optimala för minoriteter, allra minst för svenskspråkiga.
– Ska man köra nu eller vänta på bättre politiskt klimat? Det är frågan, säger Gunell.
Och det finns en till: Social- och hälsovårdsreformen som åtminstone fram till hösten är ett frågetecken. Ett problem är att Finlands Finansministerium missat att beakta Åland i den nya ekvationen. Skatteandelen på 0,45 procent ger efter reformen 60-70 miljoner euro mer. Det skulle knappast hända, men hurdana arrangemang som skulle vidtas är oklart.
– Självstyrelselagen ska inte påverkas av vårdreformen, men då hela situationen med vårdreformen är oklar vet vi inte vad som händer.
Ålands socialdemokrater ser med tillförsikt på framtiden. Ett mål är att utveckla kommunernas socialtjäns. Enligt Gunell är det viktig att den samordnas oavsett hur det går med kommunreformen.
Partiet har också en ny kraft i partisekreteraren Kristin Mattsson.
Därtill satsar man nu mer på att stärka relationerna med facket genom gemensamma aktiviteter.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.