Internationellt

19.3.2020 06:30 ・ Uppdaterad: 18.3.2020 12:08

Allt fler FN-chefer är kvinnor

FN:s högkvarter i New York. Allt fler kvinnor sitter på höga poster inom organisationen.

Enligt Förenta nationerna har ett viktigt mål i kampen för kvinnors rättigheter nu uppnåtts inom världsorganisationen – en jämn fördelning mellan antalet kvinnor och män på de högre positionerna.

IPS

Arbetarbladet

 

Katja Pehrman, senior rådgivare vid UN Women, säger att det handlar om ett mycket viktigt framsteg som nu har uppnåtts för första gången i FN:s historia.

 

– Och detta görs samtidigt som vi uppmärksammar att det gått 25 år sedan Pekingdeklarationen med dess handlingsplan där målet för en jämställd fördelning mellan män och kvinnor slogs fast, säger hon till IPS.

 

Katja Pehrman påpekar att arbetet för en jämn könsfördelning inte bara handlar om siffror, utan också om att förändra en organisationskultur. Detta då det enligt henne är enda sättet att uppnå varaktiga resultat.

 

Hon säger att UN Women bidrar till att bygga en mer jämställd arbetsmiljö, bland annat genom att organet har utarbetat riktlinjer för hur FN-systemet ska blir mer inkluderande och rättvist.

 

FN:s talesperson Florencia Soto Nino-Martinez säger till IPS att det nu råder full könsbalans inom världsorganisationen bland dem som är undergeneralsekreterare och biträdande generalsekreterare, då 90 av dem är män och 90 är kvinnor.

 

– Detta innebär ett första steg mot full jämställdhet mellan könen på alla nivåer till år 2028, vilket är FN:s grundläggande mål, säger hon.

 

Inom FN-systemet är generalsekreteraren högste chef, följt av biträdande generalsekreterare, undergeneralsekreterare, biträdande undergeneralsekreterare, och därefter andra chefer på högre nivåer.

 

”Vissa länder har dragit tillbaka lagar som skyddar kvinnor från våld, andra krymper utrymmet för det civila samhället, medan andra driver en ekonomisk politik och invandringspolitik som indirekt diskriminerar kvinnor”

 

Generalsekreterare Antonio Guterres uppger att målsättningen att ha lika många män som kvinnor på de högsta chefspositionerna uppnåddes två år innan den tidpunkt han själv satte då han tillträdde. Och FN-chefen menar att det finns en plan för att se till att jämställdhet ska råda även på alla andra nivåer inom kommande år.

 

I samband med firandet av Internationella kvinnodagen, den 8 mars, påpekade han att utvecklingen samtidigt är långt ifrån lika positiv bland alla medlemsstater.

 

– Kvinnorna i parlamenten utgör fortfarande bara en på tre män, kvinnorna tjänar fortfarande bara 77 procent av det en man tjänar och det obetalda omvårdnads- och hemarbetet har förblivit kvinnors ansvar världen över, sade Antonio Guterres.

 

Han påpekade att arbetet för jämställdhet dessutom har avstannat, eller till och med gått bakåt, på vissa områden.

 

– Vissa länder har dragit tillbaka lagar som skyddar kvinnor från våld, andra krymper utrymmet för det civila samhället, medan andra driver en ekonomisk politik och invandringspolitik som indirekt diskriminerar kvinnor, sade generalsekreteraren.

 

Enligt Antonio Guterres har FN infört åtgärder för att skynda på utvecklingen mot jämställdhet. Ett exempel är att en ojämställd avdelning som väljer att anställa en manlig kandidat, samtidigt som det finns en kvinna som är lika kvalificerad, först måste förklara sitt handlande innan beslutet om rekryteringen tas.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU