Politiikka
6.9.2024 07:08 ・ Päivitetty: 6.9.2024 07:08
Ammattiliiton toimialajohtaja: Leikkaukset uhkaavat Suomen kokonaisturvallisuutta
Ammattiliitto JHL:n toimialajohtaja Mari Keturi on huolissaan valtiovarainministeriön budjettiesityksen vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen.
– Hallituksen leikkaukset hyvinvointialueilta uhkaavat suomalaisten turvallisuutta, hän sanoo JHL:n tiedotteessa.
– Suomen kokonaisturvallisuuden ydin on vahva julkinen sektori. Väestön toimintakyky ja henkinen kriisinkestävyys ovat koetuksella julkisten palveluiden huonontumisen takia, toteaa JHL:n toimialajohtaja Mari Keturi.
Keturi toteaa, että esimerkiksi Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen ja poliisin resurssien lisääminen ei riitä, jos samaan aikaan hallitus leikkaa hyvinvointialueilta. Ne ovat myös valmiuden perusyksiköitä.
Kokonaisturvallisuus tarkoittaa kaikkia toimia, joilla turvataan yhteiskunnan toimivuus ja kansalaisten hyvinvointi niin normaalioloissa kuin kriisitilanteissa. Avainasemassa on yhteistyö. Ulkoinen turvallisuus tarvitsee tuekseen vakaata sisäistä turvallisuutta ja päinvastoin.
– Suomen kokonaisturvallisuuden ydin on vahva julkinen sektori. Väestön toimintakyky ja henkinen kriisinkestävyys on koetuksella, koska julkiset palvelut – erityisesti mielenterveyspalvelujen saatavuus – ovat huonontuneet merkittävästi. Sisäisen turvallisuuden kannalta on olennaista myös se, miten hyvin varhaiskasvatus, lastensuojelu ja koulut kykenevät edistämään sosiaalista oikeudenmukaisuutta, Keturi toteaa tiedotteessa.
KETURI sanoo, että koska Ukrainan sota on edelleen akuutti, tukipalvelujen ulkoistaminen ei omavaraisuuden ja huoltovarmuuden kannalta ole ajankohtaista.
Kansainvälisten jännitteiden lisäksi Suomessa on kasvavia sisäisiä turvallisuushaasteita kuten kyberuhat, radikalisoituminen ja luonnonkatastrofien riski. Lisäksi globalisaatio, ilmastonmuutos ja talouden epävarmuustekijät luovat uusia, monimutkaisempia uhkia, jotka vaikuttavat myös meihin, JHL:n tiedotteessa todetaan.
Siinä muistutetaan, että JHL:n ja yhteisöjäsenliittojen jäseniä työskentelee kokonaisuusturvallisuutta tukevilla aloilla kuten puolustuksessa, tullissa, rajalla, pelastuksessa, poliisissa, ensihoidossa, terveydenhuollossa, sosiaalihuollossa, maahanmuutossa, nuorisotoimessa, varhaiskasvatuksessa ja kouluissa. Tämän vuoksi kokonaisturvallisuuden kehittäminen nähdään tärkeäksi ja samoin se, että se mallinnetaan myös Eurooppaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.