Työmarkkinat
3.4.2020 07:10 ・ Päivitetty: 3.4.2020 07:10
Ammattiliitto odottaa suuria kehysriiheltä: Kuntien tukieurojen tarve on ainakin pari miljardia
Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty vaatii valtiota korvaamaan kunnille koronapandemian aiheuttama verotulojen menetys mahdollisimman pikaisesti.
Hallitus käsittelee tukipaketteja 7. huhtikuuta alkavassa kehysriihessä.
– Lomautusten suhteen on nyt maltin paikka. Ne – jos mitkä – uhkaavat pahimmassa tapauksessa jopa pahentaa kriisiä. Jo nyt esimerkiksi monet kunnat ovat valitettavasti tehneet yt-menettelyn aloittamisesta päätöksiä ilman, että tiedossa on vielä ollut, mikä hallituksen linja tukipolitiikassa tulee olemaan, Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki huomauttaa tiedotteessa.
Asiantuntijoiden mukaan koronan seurannaisvaikutukset pelkästään kuntiin ovat lyhyellä tähtäimellä miljardiluokkaa.
– Ennakkoarviot kuntien tukieurojen tarpeesta ovat ainakin parin miljardin tasoa. Eikä tilanne ole yhtään parempi kolmannen sektorin työpaikoillakaan, joissa monissa tehdään julkista sektoria täydentävää tärkeää palvelutyötä.
Pihlajamäki pitää äärimmäisen tärkeänä, että kuntia ja julkisia palveluja tuetaan esimerkiksi kuntien yhteisövero-osuuksien sekä peruspalvelujen ja harkinnanvaraisten valtionosuuksien korotuksilla.
– Yrityksille on jo pari viikkoa sitten annettu miljardien eurojen tukipaketteja, ja mahdollisuuksia lykätä pakollisia maksatuksia. Samaan aikaan lisääntyneet julkisen sektorin lomautukset synkentävät entisestään talouden näkymiä, kun verotulot heikkenevät.
Lisää aiheesta
Suomessa on tällä hetkellä yt-neuvottelujen piirissä reilusti yli 300 000 työntekijää koronapandemian takia.
Jytyn mukaan useimmissa kunnissa lomautusten kohteeksi ovat joutuneet ennen kaikkea koulunkäynninohjaajat, varhaiskasvatuksen henkilöstö, ruoka- ja siivousalat, nuoriso- ja liikuntasektori sekä kirjastoissa työskentelevä henkilöstö.
– Useilla toimialoilla on kuitenkin ollut myönteistä huomata, lomautuksille on etsitty tosissaan vaihtoehtoja. Työntekijöitä on kannustettu ”työaikapankkiin” siirrettyjen ylityötuntien ja ansaittujen lomien pitämistä mahdollisuuksien mukaan suunniteltua aikaisemmin.
Pihlajamäen mukaan on erinomainen asia, että osassa kuntia ja kirkon sektorillakin on etsitty henkilöstölle korvaavaa työtä vaikkapa sosiaali- ja terveyssektorilta lomautusten välttämiseksi. Tämä siinä tapauksessa, että henkilöiden koulutus ja tarjottava tehtävä ovat olleet sopivia.
– Aina olisi syytä ensin selvittää, olisiko lomautusuhan alla olevia henkilöitä mahdollista sijoittaa tilapäisesti vaikkapa ikäihmisten palveluihin. Olen huolissani vanhusväestölle palveluja tuottavan kotihoitohenkilöstön jaksamisesta, kun työvoimaresurssit ovat jo ennen koronapandemiaakin olleet äärimmäisen niukat.
Hän kantaa huolta myös siitä, miten suojavarusteet riittävät vanhusten kotihoitopalveluissa.
Jyty edustaa noin 50 000 kuntien, kuntayhtymien, seurakuntien ja yksityisten palveluksessa olevaa viran- ja toimenhaltijaa. Jäsenistöstä naisia on noin 84 prosenttia.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
2.4.2020 14:48
TEM julkisti kovat luvut: yksistään keskiviikkona ilmoitettiin lähes 20 800 lomautusta
Politiikka
1.4.2020 11:55
Koronaluvut synkkenivät taas: yt-neuvottelujen, lomautusten ja irtisanomisten määrä on kasvanut 320 615 työntekijään
Politiikka
31.3.2020 12:35
Keskiviikosta lähtien tämä on mahdollista: ilmoitusaika lomautuksista lyhenee