Nyheter
13.7.2020 13:42 ・ Uppdaterad: 14.7.2020 08:35
Amnesty: Minst 3000 vårdarbetare döda i covid-19 – brist på utrustning också i Finland
Coronaviruset har lett till fler än 3 000 registrerande dödsfall bland vårdpersonal globalt – och mörkertalet befaras vara enormt. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport, samtidigt som man uppmanar världens regeringar att se över skyddet för vårdarbetare.
Siffrorna över antalet vårdanställda som dött i sviterna av covid-19 är ändå osäkra och det verkliga antalet antas vara betydligt högre på grund av underrapportering. Därmed är också exakta jämförelser mellan de 79 länder där vårdarbetare avlidit omöjliga att göra. I Amnestys kartläggning toppas ändå listan av Ryssland (545 dödsfall), Storbritannien (540) och USA (507) – följda av Brasilien (351), Mexiko (248) och Italien (188). I Finland har ett dödsfall rapporterats.
I många länder har vårdpersonal som påpekat brister dessutom blivit utsatta för repressalier, i form av hot och uppsägningar. På vissa håll har vårdarbetare avskedats eller utsatts för andra disciplinära åtgärder endast för att de gett uttryck för oro.
If health workers are not safe, neither are we. pic.twitter.com/54w3TYou0e
— Amnesty International (@amnesty) July 10, 2020
I 31 av de länder som ingår i kartläggningen har de otrygga arbetsförhållandena resulterat i strejk, hot om strejk och protester. På Amnesty betonar man att världens regeringar måste hållas ansvariga och att det finns grund för protester.
– Vårdpersonal har rätt att höja sina röster mot orättvis behandling. De kan även hjälpa regeringar att förbättra åtgärder mot pandemin och på så vis bidra till allas säkerhet – men de kan inte göra det om de fängslas eller om de är rädda för att uttala sig, säger säger Amnesty Internationals utredare Sanhita Ambast.
Amnesty uppmanar alla stater som drabbats av viruset att genomföra oberoende översyner av skyddet för vårdarbetare, inklusive rättvisa arbetsvillkor och yttrandefrihet. Man betonar även att staterna bör säkerställa en skälig ersättning för all vårdpersonal som drabbats i tjänsten och gottgöra dem som blivit utsatta för orättvis behandling.
– I sitt arbete är vårdpersonalen i frontlinjen. De är de första som ser om regeringens politik inte fungerar, och myndigheter som tystar dem kan inte på allvar hävda att de prioriterar folkhälsan. Då covid-19-pandemin fortsatt härjar runt om i världen uppmanar vi regeringar att börja ta hälsan hos personal i samhällsbärande funktioner på allvar, säger Sanhita Ambast.
Brist på skyddsutrustning även i Finland
I så gott som samtliga länder, 63 stycken, där Amnesty kartlagt tillgången på viktig personlig skyddsutrustning rapporterade vårdanställda om allvarliga brister. Även från Finland rapporteras om bristande tillgång på utrustning: Amnesty hänvisar till undersökningar, bland annat av Finlands sjukskötarförbund, som visat att vårdpersonal i Finland ibland varit tvungna att använda regnrockar istället för engångsförkläden eller uppmanats att tillverka egna ansiktsmasker av hushållspapper.
Amnesty Finland rapporterar även om att finländska vårdarbetare i vissa fall varit tvungna att skaffa skyddsutrustning med egna pengar.
– Sånt här borde inte få hända. Det är myndigheternas uppgift att förse de anställda med tillräcklig skyddsutrustning för att minska onödiga risker. Här är det tydligt att man inte har lyckats tillräckligt bra, säger Mariko Sato som är Amnesty Finlands expert på ekonomiska och sociala rättigheter.
Läs rapporten här (på engelska).
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.