Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Amnesty omiin lähteisiinsä vedoten: Ei merkkejä “hälyttävästä virrasta” Turkin ja Kreikan rajalla

Turkin ja Kreikan rajalla on väkeä, mutta Amnestyn mukaan ei kuitenkaan kovin paljon.

Hämmennys hallituksen suhtautumisesta Kreikan toimintaan jatkui perjantaina. Perussuomalaiset kertoi jättävänsä hallitukselle välikysymyksen, ja mukaan lähtöä harkittiin muissakin oppositiopuolueissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kreikan päätös keskeyttää turvapaikkahakemusten vastaanottaminen kuukaudeksi laittomasti rajan ylittäneiltä on ajanut Suomenkin hallituksen vaikeaan tilanteeseen. Tilanne Turkin ja Kreikan välisellä rajalla on poikkeuksellinen, koska Turkki näyttää kiristävän turvapaikanhakijoilla Euroopan unionia.

Turvapaikan hakeminen on kansainvälisen oikeuden mukaan perustava oikeus, mutta toisaalta Turkille on haluttu viestittää, ettei peli vetele.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on samaan aikaan puolustanut kansainvälistä oikeutta ja toisaalta vakuuttanut Suomen tukevan vaikeassa tilanteessa olevaa Kreikkaa. Perjantaina Politiikan toimittajien tilaisuudessa Ohisalo sanoi pitkän kiertelyn jälkeen, että kansainvälisen oikeuden mukaan Kreikan pitäisi ottaa turvapaikkahakemukset vastaan.

– Kun me katsomme kansainvälisiä velvoitteita, totta kai turvapaikkahakemukset pitäisi ottaa käsittelyyn. Jos Kreikka ei tässä nyt pysty toimimaan kansainvälisten velvoitteiden mukaan, meidän tehtävämme on tukea Kreikkaa myös tässä vaikeassa tilanteessa, jotta he pystyisivät paremmin toimimaan viranomaisyhteistyöllä, Ohisalo sanoi.

Amnestyn mukaan hälyttävää ihmisvirtaa ei ole.

Turkin ja Kreikan välisellä maarajalla on ollut reippaasti yli 20 000 rajanylitysyritystä, mutta rajan yli kerrotaan päässeen vain harvojen. Kreikan saarille on tullut noin 1 500 ihmistä sen jälkeen kun Turkki ilmoitti rajavalvontansa höltymisestä, kerrotaan EU-ministerivaliokunnan tiistaisessa muistiossa. Viime päivinä määrät ovat pienentyneet.

Toiminnanjohtaja Frank Johanssonin mukaan Amnestyn paikan päällä olleet tutkijat eivät ole havainneet merkkejä siitä, että ihmisiä olisi laajamittaisesti siirretty rajalle. Hänen mukaansa arviona on, ettei raja-asemilla tunnu olevan “hälyttävää virtaa”.

Oikeus hakea turvapaikkaa on Johanssonin mukaan absoluuttinen, eikä sitä voi missään tapauksessa viedä ihmisiltä

pois.
– Kreikka on ilmoittanut, että se laittaa YK:n pakolaissopimuksen hyllylle. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on siitä todennut, että tämä on laitonta, että näin ei saa tehdä. Me olemme täysin samaa mieltä.

Suomalaiset toimivat paikan päällä lakien mukaan.

Suomella on Kreikassa tällä hetkellä 14 Rajavartiolaitoksen virkamiestä Frontexin yhteisoperaatiossa ja lisää saatetaan lähettää. Lisäksi on varauduttu osallistumaan nopeaan rajainterventioon, johon Frontex on pyytänyt osallistujia.

Kaikki suomalaisviranomaiset, jotka lähetetään Kreikan tueksi joko Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin, Europolin tai EU:n turvapaikka-asioiden tukiviraston Eason kautta, noudattavat Ohisalon mukaan toiminnassaan lakia ja kansainvälistä oikeutta. Jos suomalaiset rajavartijat havaitsevat Kreikassa laittomuuksia, he ovat Ohisalon mukaan velvollisia raportoimaan niistä Frontexille.

Suomalaiset rajavartijat voivat olla mukana tekemässä perusviranomaistoimintaa.

– Rajavartijoiden tehtävänä on ottaa kiinni ihmiset, jotka potentiaalisesti laittomasti tekevät ylityksen rajalla.

Rajavartijoiden tehtävänä on ohjata nämä ihmiset seuraavaan viranomaisprosessiin.

Vaihtoehtoina ovat käännytysprosessi tai turvapaikan hakeminen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE